Το νέο σύστημα φορολόγησης: Οι νέοι φόροι για επαγγελματίες - μισθωτούς. Αναλυτικοί πίνακες

p1 {font-family:Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif;font-size:12px;margin-left:8px;margin-right:8px;margin-top:4px;margin-bottom:4px;text-align:justify;} ΤΟ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣΟι νέοι φόροι για επαγγελματίες - μισθωτούςΔυσβάστακτα βάρη συσσωρεύονται στις πλάτες των φορολογουμένων. Πρόσθετοι φόροι επιβάλλονται για να συγκεντρωθούν τα 3 δισ. των πρόσθετων εσόδων που ζητά η τρόικα. Μισθωτοί και
συνταξιούχοι με χαμηλά ή μεσαία εισοδήματα θα επιβαρυνθούν μέχρι 1.400 ευρώ τον χρόνο. Σε επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις επιβάλλεται φόρος 35% από το πρώτο ευρώ

Νέα φορολογικά βάρη σε μισθωτούς, συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες φέρνει το νέο σύστημα φορολόγησης που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών.

Στόχος είναι να κλείσει το πακέτο των πρόσθετων εσόδων ύψους 3 δισ. ευρώ που ζητά η τρόικα για τη διετία 2013-2014.

Είναι ενδεικτικό πως σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο προβλέπεται έξτρα φόρος μέχρι και 1.400 ευρώ τον χρόνο σε μισθωτούς και συνταξιούχους με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

Το σχέδιο που βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει τη μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή από 45% που είναι σήμερα, και επιβάλλεται στο τμήμα του εισοδήματος άνω των 100.000 ευρώ, σε 35% για εισόδημα άνω των 16.000 ευρώ ή σε 30% για εισόδημα άνω των 22.000 ευρώ. Στο υπουργείο Οικονομικών μελετούν διάφορες προτάσεις για τη νέα φορολογική κλίμακα, τα κλιμάκια της οποίας, από 8 που είναι σήμερα, θα περιοριστούν σε τρία ή τέσσερα.

Στα σενάρια περιλαμβάνεται και η κατάργηση των πρόσθετων αφορολόγητων ποσών για τα προστατευόμενα τέκνα ή εναλλακτικά η περικοπή τους κατά 50%, μέτρο που θα προσθέσει ακόμη μεγαλύτερα φορολογικά βάρη στις οικογένειες.

Το «πακέτο» των νέων φόρων ύψους 3 δισ. ευρώ συμπληρώνεται με την κατάργηση του αφορολογήτου ορίου για περίπου 800.000 ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις και επιβολή ενός φόρου 35% από το πρώτο ευρώ του εισοδήματός τους, αύξηση των φόρων στις αμοιβές των ναυτικών κατά 66% έως και 233%, μείωση των επιστροφών ΦΠΑ και φόρου κατανάλωσης πετρελαίου για τους αγρότες, αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης για το υγραέριο και τα τσιγάρα, αύξηση του φόρου στους τόκους καταθέσεων και την επιβολή τέλους αδείας για χώρους καπνιζόντων.

Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο προβλέπεται έξτρα φόρος μέχρι και 1.400 ευρώ τον χρόνο σε μισθωτούς και συνταξιούχους με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα

Στα μέτρα που θα συμβάλλουν στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας περιλαμβάνονται η μείωση του ΦΠΑ στον κλάδο της εστίασης και η μείωση της συνολικής φορολογικής επιβάρυνσης για τις ανώνυμες εταιρείες και ΕΠΕ από 42,5% που είναι σήμερα σε 35%.

Κατάργηση
Επίσης καταργείται το αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού του καθαρού γεωργικού εισοδήματος, βάσει του οποίου καθορίζονται κάθε χρόνο για κάθε νομό συγκεκριμένα τεκμαρτά ποσά ελάχιστου δηλωτέου εισοδήματος ανά στρέμμα καλλιεργούμενης γης ή ανά κεφαλή εκτρεφόμενου ζώου κλπ.

Οι

Keywords
Τυχαία Θέματα