Την αθώωση Λυκουρέζου ζήτησε η Εισαγγελέας για την υπόθεση καταπάτησης στην Αιξωνή

Στην τελική ευθεία για την έκδοση της ετυμηγορίας του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου εισέρχεται η υπόθεση καταπάτησης τεράστιας έκτασης στην περιοχή Αιξωνή Γλυφάδας, η εκδίκαση της οποίας έχει ξεκινήσει εδώ και περίπου δύο χρόνια με κατηγορούμενους δικηγόρους, συμβολαιογράφους, επιχειρηματίες και άλλους ιδιώτες.

Η διαδικασία ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων συνεχίζεται σήμερα με την αγόρευση της εισαγγελέως Έδρας Μαρίας Μαλούχου.

Η υπόθεση, η δικογραφία της οποίας αριθμεί χιλιάδες σελίδες, αφορά έκταση εκατοντάδων στρεμμάτων, σχεδόν ολόκληρη πλαγιά του

Υμηττού, πάνω από τη Γλυφάδα η οποία είχε χαρακτηριστεί δημόσια αναδασωτέα έκταση, και φέρεται να καταπατήθηκε από τους κατηγορούμενους και να πουλήθηκε σε ανύποπτους πολίτες, με πλαστογραφημένα έγγραφα. Οι παράνομες αγοραπωλησίες αποκαλύφθηκαν όταν στο πλαίσιο της ποινικής διερεύνησης για το λεγόμενο «παραδικαστικό κύκλωμα», εντοπίστηκε απόφαση της πρωτοδίκου Αντωνίας Ηλία με την οποία είχε επιτρέψει τη μετεγγραφή συμβολαίων της επίμαχης έκτασης ώστε να μεταβιβαστεί σε επιχειρηματίες από την Κύπρο. Προϋπήρχε όμως εισαγγελική εγκύκλιος η οποία απαγόρευε τέτοιου είδους συμβολαιογραφικές και δικαστικές πράξεις καθώς η περιοχή ήταν κηρυγμένη αναδασωτέα ως δημόσια.

Οι κατηγορούμενοι ανά περίπτωση δικάζονται για κατηγορίες όπως αυτές της απάτης σε βάρος του Δημοσίου, της πλαστογραφίας, των ψευδών βεβαιώσεων κ.ά, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου.

Σε πρώτο βαθμό το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων είχε καταδικάσει συνολικά 21 κατηγορούμενους επιβάλλοντας ποινές ισοβίων και πολυετών καθείρξεων. Οι καταδικασθέντες ήταν 5 δικηγόροι, 6 συμβολαιογράφοι, 2 επιχειρηματίες, ένας πολιτικός μηχανικός και 7 ιδιώτες. Στον θεωρούμενο ως βασικό οργανωτή του σχεδίου δικηγόρο, έχει επιβληθεί 5 φορές ισόβια και επιπλέον 9χρονη κάθειρξη, ενώ σε δύο επιχειρηματίες επιβλήθηκε ισόβια και επιπλέον κάθειρξη. Στους υπόλοιπους, εκ των θεωρούμενων ως βασικών, κατηγορούμενους επιβλήθηκαν καθείρξεις από 10 έως 18 έτη. Στην υπόθεση είναι κατηγορούμενος για ηθική αυτουργία σε χρήση πλαστού εγγράφου και ο γνωστός ποινικολόγος Αλέξανδρος Λυκουρέζος με πρωτοβάθμια καταδίκη φυλάκιση 5 ετών με αναστολή. Ο κ. Λυκουρέζος κρίθηκε αθώος από την κακουργηματική κατηγορία της απάτης επί δικαστηρίω σε βάρος του Δημοσίου από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο με αντίστοιχη εισαγγελική εισήγηση.

Στην αγόρευσή της σήμερα η εισαγγελέας ζήτησε την αθώωση του κ. Λυκουρέζου όπως και κάποιων εκ των κατηγορουμένων ενώ η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται το προσεχές διάστημα αφού ολοκληρωθούν οι αγορεύσεις των συνηγόρων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ανδρέας Λυκουρέζοςκαταπάτησηυπόθεση Αιξωνής
Keywords
Τυχαία Θέματα