Τι στερούνται τα παιδιά στην περίοδο του μνημονίου

Δραματικά είναι τα στοιχεία σε σχέση με τον δείκτη υλικής στέρηση για τα παιδιά ηλικίας κάτω των 16 ετών, που προκύπτουν από τα στοιχεία της δειγματοληπτική Έρευνας Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης των Νοικοκυριών, έτους 2013, με περίοδο αναφοράς εισοδήματος το έτος 2012. Συμφωνα με τα στοιχεία, στα χρόνια του Μνημονίου διπλασιάστηκαν οι οικογένειες που δεν μπορούν να προσφέρουν βασικά άγαθα στα παιδιά τους.

Από τα στοιχεία της έρευνας διαπιστώνεται ότι η αύξηση στα ποσοστά των νοικοκυριών που δεν μπορούν να προσφέρουν

στα παιδία τους ένα γεύμα με κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι σε καθημερινή βάση ήταν 7,4% το 2013 από 4,0% που ήταν το 2009, καθώς και τη δυνατότητα να καταναλώσουν νωπά φρούτα και λαχανικά μια φορά την ημέρα (4,4% το 2013 από 1,1% το 2009) .

Όπως επισημαίνεται στην έρευνα, τα νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν κατά κύριο λόγο αδυναμία να παρέχουν στα παιδία τους βασικά αγαθά και υπηρεσίες είναι τα νοικοκυριά που έχουν 4 ή περισσότερα παιδιά. Συγκεκριμένα, τα νοικοκυριά με 3 παιδία δεν μπορούν να καλύψουν τα έξοδα συμμετοχής των παιδιών τους σε σχολικές εκδρομές σε ποσοστό 45,1% ενώ για τα νοικοκυριά που έχουν 4 ή περισσότερα παιδιά το ποσοστό ανέρχεται σε 66,5%.

Αντίστοιχα τη δυνατότητα διοργάνωσης εκδηλώσεων (γενέθλια, ονομαστικές εορτές κλπ.), δεν μπορούν να προσφέρουν στα παιδία τους, για οικονομικούς λόγους, τα νοικοκυριά με 3 παιδία σε ποσοστό 16% περίπου, ενώ τα νοικοκυριά με 4 ή περισσότερα δηλώνουν ότι δεν μπορούν να προσφέρουν τη δυνατότητα αυτή στα παιδιά του σε ποσοστό 28,6%.

Δείτε παρακάτω όλη την έρευνα:

Tags: ΕΛΣΤΑΤέρευναυλική στέρηση παιδιώνΕπισυνάψεις: stat_id3366152.pdf
Keywords
Τυχαία Θέματα