Τι μας περιμένει φέτος το Σεπτέμβρη

Και από Δευτέρα, κάθε κατεργάρης στον πάγκο του. Το φθινόπωρο ξεκινάει με τα… δύσκολα καθώς θα μας περιμένει η εφορία με τα διπλά εκκαθαριστικά της. Και να ήταν μόνο αυτό: αλλάζουν τα capital controls, έρχονται έλεγχοι για να τα ανασφάλιστα ΙΧ, θα δρομολογηθούν οι συμψηφισμοί φόρου. Μια σειρά υποχρεώσεων και ο «μπούσουλας» για την όσο το δυνατόν καλύτερη προετοιμασία, έχει ως εξής:

Ένα από τα μεγάλα γεγονότα του φετινού Σεπτέμβρη, είναι η αλλαγή στο όριο αναλήψεων από τα ATMs.

Η

ανανέωση ανά 15νθήμερο τελειώνει (μάλιστα κανονικά το όριο των 840 ευρώ θα ανανεωνόταν με το τέλος της σημερινής ημέρας) και πλέον περνάμε στην εποχή των… 1800 ευρώ. Το όριο θα ανανεώνεται κάθε μήνα και ο καταθέτης θα μπορεί να προχωρεί σε μια (κάτι δύσκολο λόγω και του ορίου που θέτουν τα ATMς για τις ημερήσιες αναλήψεις) ή περισσότερες συναλλαγές.
Μέσα στον μήνα, το υπουργείο Οικονομικών θα αναρτήσει στοιχεία για το ποιοι δικαιούνται επιστροφή φόρου. Σε περίπου ένα εκατομμύριο υπολογίζονται αυτοί που έχουν λαμβάνειν από την εκκαθάριση της φετινής φορολογικής δήλωσης. Τα νούμερα θα γνωστοποιηθούν στους δικαιούχους με ειδικό μήνυμα ενώ μέσα στον μήνα θα δρομολογηθεί ο αυτόματος συμψηφισμός με τις οφειλές προς την εφορία, ληξιπρόθεσμες ή μη.
Μέσα στον μήνα θα ειδοποιηθούν οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων ηλικίας άνω των 14 ετών –παλαιότερα του 2014- να προσέλθουν στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Μεταφορών για να δηλώσουν αν το αυτοκίνητο δεν βρίσκεται πλέον στην κατοχή τους, είτε γιατί έχει καταστραφεί είτε γιατί έχει κλαπεί είτε γιατί έχει πουληθεί. Η διαδικασία θα γίνεται με ένα μικρό κόστος των 20 ευρώ και όποιος την ολοκληρώσει θα απαλλαγεί από το άγχος του αν εμφανίζεται ανασφάλιστος στα μητρώα του υπουργείου Οικονομικών όπως επίσης και από το αν εμφανίζεται με απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας. Με την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας, το υπουργείο Οικονομικών θα τρέξει και πάλι τον έλεγχο για τον εντοπισμό των ανασφάλιστων ΙΧ και όσοι βρεθούν ακάλυπτοι θα επωμιστούν πέρα από το κόστος της ασφάλισης, και το παράβολο των 250 ευρώ.
Ο Σεπτέμβριος, θα είναι ο μήνας κατά τον οποίο για πρώτη φορά οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν και φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων και ΕΝΦΙΑ. Συνολικά οι φόροι θα ξεπεράσουν τα 6 δις. ευρώ ενώ μόνο για την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ και τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος, θα χρειαστούν κοντά στα δύο δις. ευρώ. Τα εκκαθαριστικά είναι ήδη στα χέρια των φορολογούμενων οπότε αυτοί θα πρέπει από τώρα να προγραμματίσουν τις πληρωμές. Ένα εφόδιο είναι η πιστωτική κάρτα η οποία θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο δεδομένου ότι το πιστωτικό όριο δεν είναι απεριόριστο.

fpress.gr/

ΣεπτέμβριοςοικονομίαΥπουργείο Οικονομικών
Keywords
Τυχαία Θέματα