Τι λέει ο πρώην υφυπουργός Παιδείας Πανάρετος για τις τροπολογίες στο νόμο για τα Πανεπιστήμια

p1 {font-family:Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif;font-size:12px;margin-left:8px;margin-right:8px;margin-top:4px;margin-bottom:4px;text-align:justify;}

Σας ενημερώνουμε για την τελευταία ανάρτηση του κ. Πανάρετου στο blogτου που αφορά τις τροπολογίες που κατατέθηκαν και αφορούν τον νόμο για τα πανεπιστήμια (http://panaretos.blogspot.gr/2012/07/kansas-city-shuffle.html).

Με εκτίμηση

Από το γραφείο του Καθηγητή Ιωάννη Πανάρετου

Τμήμα Στατιστικής

Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Πατησίων 76, 10434, Αθήνα

τηλ./fax: 210 8210509

e-mail: [email protected]

http://www.stat-athens.aueb.gr/~jpan/jpangr.html

http://ypepth.opengov.gr/panaretos

http://panaretos.blogspot.com

http://notthemajorityopinion.blogspot.com

http://twitter.com/@J_Panaretos

Kansas City shuffle και οι νόμοι για τα ελληνικά πανεπιστήμια

1. Το διεθνές περιβάλλον

Τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια είχαν εδραιωθεί σύμφωνα με ένα μοντέλο λειτουργίας τελείως αποκομμένης από τα υπόλοιπα δρώμενα στην κοινωνία. Για τον λόγο αυτό, οι διοικήσεις του εκλέγονταν από τους ίδιους τους καθηγητές, οι εσωτερικές τους διαδικασίες καθορίζονταν από τους καθηγητές, οι φοιτητές επιλέγονταν από τους καθηγητές και ο κάθε καθηγητής ήταν παντοδύναμος σε ένα μικρό δικό του χώρο που ήταν η έδρα.

Το μοντέλο αυτό διαφοροποιήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου η κοινωνία έπαιζε πολύ μεγαλύτερο ρόλο στον τρόπο λειτουργίας του πανεπιστημίου. Κορυφαία επιλογή στο μοντέλο αυτό του πανεπιστημίου ήταν η ύπαρξη συμβουλίου διοίκησης με μέλη μη πανεπιστημιακούς που επόπτευε την λειτουργία και καθόριζε τη στρατηγική του πανεπιστημίου σε συνεργασία πάντοτε με τους καθηγητές του.

Σκοπός της ανάρτησης αυτής δεν είναι ούτε να αναλύσει τις δύο αυτές διαφορετικές προσεγγίσεις λειτουργίας του πανεπιστημίου, ούτε να σταθεί στα θετικά και αρνητικά της καθε μιάς από αυτές. Αυτό άλλωστε έχει γίνει από πολλούς ειδικούς και ερευνητές στον διεθνή χώρο, αλλά και σε συζητήσεις που έχουν γίνει στο εσωτερικό της χώρας μας.

Ένα πράγμα είναι βέβαιο: το δεύτερο μοντέλο φαίνεται να επικρατεί πλέον σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες του κόσμου και όλο και περισσότερα πανεπιστήμια και εθνικές νομοθεσίες υιοθετούν, στον ένα ή στον άλλο βαθμό, την προσέγγιση αυτή.

Στην Ευρώπη, εκτός από τις χώρες που παραδοσιακά είναι πρωτοπόρες σε αλλαγές στην εκπαίδευση, όπως η Ολλανδία, η Δανία, η Σουηδία κ.λ.π., που εδώ και χρόνια έχουν υιοθετήσει το μοντέλο αυτό, τελευταία, ακόμα και άκρως συντηρητικές χώρες όσο αφορά τα εκπαιδευτικά τους συστήματα, όπως η Πορτογαλία, η Γαλλία και η Γερμανία υιοθετούν σταδιακά την κατεύθυνση αυτή.

Keywords
Τυχαία Θέματα