Τι είπε ο Υπουργός Παιδείας για την Ελληνόγλωσση εκπαίδευση του εξωτερικού

Tweet Κατηγορία: ΑνακοινώσειςΥπουργείο Παιδείας

 

 

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ,

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

-----

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

-----

Ταχ. Δ/νση: Α. Παπανδρέου 37

Τ.Κ. – Πόλη:

15180 - Μαρούσι

Ιστοσελίδα: www.minedu.gov.gr

E-mail: press@minedu.gov.gr

 

Μαρούσι, 15/11/2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ομιλία του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού,

Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου,

στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής,

για το θέμα της Ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης του εξωτερικού

 

Τη Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής ενημέρωσε χθες ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, συνοδευόμενος από το Γενικό Γραμματέα κύριο Αθανάσιο Κυριαζή και την Ειδική Γραμματέα Εκπαίδευσης Ελληνοπαίδων Εξωτερικού, Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης και Αποκέντρωσης Ελλήνων κυρία Αθηνά Λινού.

Μιλώντας στην Επιτροπή, ο Υπουργός Παιδείας χαρακτήρισε «ζήτημα πρωταρχικής σημασίας» την Ελληνόγλωσση Εκπαίδευση του ομογενειακού Ελληνισμού από τη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων του. Όπως είπε : «Κατέχει πρωτεύοντα ρόλο από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων μου, η επιθυμία μας για την διατήρηση της ελληνομάθειας των Ελληνοπαίδων αλλά και της διατήρησης των ψυχικών δεσμών τους με την μητέρα Ελλάδα, μέσω της γνώσης του ελληνικού πολιτισμού, της γλώσσας και της ιστορίας» .

Και πρόσθεσε : «Η ελληνική ομογένεια ανά την υφήλιο αναγνωρίζεται από την Κυβέρνηση, ως Εθνικό κεφάλαιο ανεκτίμητης αξίας, για το οποίο οφείλουμε να καταβάλλουμε κάθε αναγκαία προσπάθεια διατήρησής του αλλά και πολλαπλασιασμού του».

Όπως είπε, ο Ν.4076/12, που έφερε η Κυβέρνηση το καλοκαίρι στη Βουλή, ανέτρεψε μια σειρά βίαιων προσαρμογών που προέβλεπε η προηγούμενη νομοθεσία, όπως η απαγόρευση εγγραφών στα Λύκεια, χωρίς μεταβατικό στάδιο ή εναλλακτική διέξοδο για τους μαθητές και τις οικογένειες τους που παρακολουθούσαν ήδη τα αμιγή ελληνικά σχολεία. Αποτέλεσμα ήταν να επαναφερθεί η ομαλότητα και η ηρεμία στην ομογένεια.

Ο κ. Αρβανιτόπουλος δήλωσε ότι μέχρι την Άνοιξη το Υπουργείο Παιδείας θα παρουσιάσει ένα νέο, πλήρες νομοθετικό πλαίσιο, που θα ρυθμίζει οριστικά το μείζον αυτό ζήτημα αλλά και συνολικά, θα αναπροσαρμόζει την Ελληνόγλωσση Εκπαίδευση του Εξωτερικού.

Στόχοι αυτής της νέας πολιτικής είναι:

Keywords
Τυχαία Θέματα