Τι ακριβώς συμβαίνει στην Τουρκία με τον Ερντογάν;

Tweet

Μέσα σε πολιτική όξυνση πραγματοποιήθηκαν οι τοπικές εκλογές στην Τουρκία. Παρά τις αποκαλύψεις για διαφθορά της κυβέρνησης και του ίδιου του οικογενειακού περιβάλλοντος του Ερντογάν, το κόμμα του Δικαιοσύνη και Ανάπτυξη (ΑΚΡ) κατέγραψε εκλογική άνοδο κερδίζοντας 45,5% σε εθνικό επίπεδο (ξεπερνώντας τα ποσοστά του κατά 6% σε σχέση με τις προηγούμενες δημοτικές εκλογές) και τους δημάρχους στις δυο μεγάλες πόλεις Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη.

Πολύ πίσω βρέθηκαν το Ρεπουμπλικανικό κόμμα (CHP) με 28% έναντι 26% στις δημοτικές εκλογές του 2009 και αντίστοιχα το εθνικιστικό κόμμα (ΜΗΡ) 15,9% έναντι 16%, το 2009.

Παρά τις θριαμβολογίες του Ερντογάν ότι «ο λαός έθαψε στην κάλπη τα χέρια, που έβαλαν ενάντια στην ανεξαρτησία του» δηλώνοντας έτσι ότι «αθωώθηκε» από τη λαϊκή ετυμηγορία, η πολιτική ένταση παραμένει αμείωτη, καθώς η Τουρκία βρίσκεται μπροστά στις προεδρικές εκλογές του Αυγούστου.

Είναι ενδεικτικό οξυνόμενου ανταγωνισμού των δύο διαφορετικών πολιτικών κέντρων εξουσίας, ότι τα δικαστήρια ήραν την επιβεβλημένη απαγόρευση στο Τουΐτερ, όχι και στο Γιου Τιούμπ. Επίσης μια ώρα μετά το τέλος της ψηφοφορίας (και παρά το θριαμβικό κλίμα), υπέβαλε την παραίτησή του ένας ακόμα κυβερνητικός βουλευτής μειώνοντας τη δύναμη του ΑΚΡ κατά 10 συνολικά με το σκεπτικό ότι «οι προσωπικές του απόψεις για τη δημοκρατία δεν ανταποκρίνονται στην πολιτική του κόμματος». Οι ενστάσεις και καταγγελίες της αντιπολίτευσης για νοθεία υποδέχθηκαν το κλείσιμο της κάλπης, ενώ το Ρεπουμπλικανικό κόμμα ζήτησε να ξαναμετρηθούν τα ψηφοδέλτια στην Άγκυρα.

Οι εκλογές βάθυναν την πόλωση στην Τουρκία. Ο Ερντογάν συσπείρωσε τους οπαδούς του, αλλά και τους αντιπάλους του, ο αρχηγός του CHP Κιλιντσάρογλου, ενόψει των προεδρικών εκλογών καλεί κιόλας τα κόμματα της αντιπολίτευσης για κοινό υποψήφιο κόντρα στον Ερντογάν. Ταυτόχρονα κυβέρνηση και αντιπολίτευση επιχειρώντας να προσεταιρισθούν τις ψήφους της μεγάλη κουρδικής κοινότητας, υπόσχονται με τυχοδιωκτικές αναφορές καθεστώς «ευρείας αυτονομίας» στο κουρδικό στοιχείο.

Ωστόσο το προεκλογικό κλίμα των αποκαλύψεων ανατροφοδοτείται με νέα «επεισόδια». Μετά τις εκλογές η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι η Τουρκία αντί να ασχολείται «με τον κύριο από την Πενσυλβάνια (Γκιουλέν)» πρέπει να κοιτάξει σημαντικά θέματα που την αφορούν σαν χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ. Χαρακτήρισε «τρελές» τις αναφορές που συνδέουν τις ΗΠΑ με την αντιπαράθεση στην Τουρκία και ξεκαθάρισε ότι «όταν διαφωνούμε θα μιλάμε».

Από προβοκάτσια σε προβοκάτσια

Τη «Βαριοπούλα», που στόχευε στην ανατροπή Ερντογάν, της τεχνητής Ελληνοτουρκικής έντασης των στρατηγών, διαδέχθηκαν, προεκλογικά, οι αποκαλυπτικές «μυστικές» συνομιλίες Ερντογάν – Νταβούτογλου – υπουργού εσωτερικών και αρχηγού ΜΙΤ, για την πρόκληση θερμού επεισοδίου με Συρία. Προβοκάτσιες που περιλάμβαναν ρίψεις ρουκετών από Τούρκους πράκτορες της ΜΙΤ από Συριακό έδαφος, μέχρι και σχέδια δολοφονίας της φρουράς των Τούρκων στρατιωτών του τάφου του Σουλεϊμάν Σαχ (παππού του ιδρυτή της Οθωμανικής αυτοκρατορίας), που βρίσκεται στο έδαφος της Συρίας σε βάθος 30 χιλιομέτρων από τα σύνορα.

Μετεκλογικά έρχονται στη δημοσιότητα, αυτήν τη φορά από τις ΗΠΑ, πληροφορίες για τη συνεργασία των μυστικών υπηρεσιών ΗΠΑ και Τουρκίας με την αλ Νούρσα – τρομοκρατική συμμορία, συριακό παρακλάδι της Αλ Κάιντα - στην οργάνωση της επίθεσης με χημικά στη Συρία τον περασμένο Αύγουστο. Επίθεση η οποία αποτέλεσε αφορμή για τον Ομπάμα να ζητήσει εξαπόλυση στρατιωτικής επίθεσης σε βάρος της Συρίας στα πρότυπα της Λιβύης (η οποία τελικά αποτράπηκε προσωρινά με τη διπλωματική ανάμειξη της Ρωσίας).

Οι νέες αποκαλύψεις, που παρουσιάζουν την κυβέρνηση Ερντογάν να επιδιώκει σταθερά και διαχρονικά τη στρατιωτική εμπλοκή των ΗΠΑ στη Συρία, εμφανίζουν ταυτόχρονα και τις διαφοροποιήσεις και αντιθέσεις της Άγκυρας από τις κατά περίσταση επικρατούσες επιλογές της Ουάσινγκτον.

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα ΛΑΙΚΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, Απρίλιος 2014

Tags: ΤουρκίαΕρντογάν Tweet

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα