Θυμάστε τον Υπουργό του ΠΑΣΟΚ Τάσο Μαντέλη; Οκτώ χρόνια με αναστολή για ξέπλυμα μαύρου χρήματος

Σε κάθειρξη οκτώ ετών με αναστολή καταδικάστηκε ο Τάσος Μαντέλης από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ κρίθηκε ομόφωνα ένοχος για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα για την υπόθεση χρημάτων που είχε λάβει από τη Siemens. Παράλληλα, οι εφέτες έκριναν ότι το αδίκημα της δωροδοκίας έχει παραγραφεί.

Έπειτα από πολύμηνη διαδικασία, οι δικαστές ομόφωνα έκριναν ότι τα 450.000 γερμανικά μάρκα που είχαν εμβασθεί από τη γερμανική εταιρεία

σε λογαριασμό του κουμπάρου του κ. Μαντελη, Γιώργου Τσουγκράνη, ήταν το δώρο του υπουργού Μεταφορών επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ για τη σύμβαση ψηφιοποίησης του ΟΤΕ που υπεγράφη το 1997. Τα χρήματα μπήκαν, με δυο εμβάσματα, το 1998 και το 2000, από τα μαύρα ταμεία της Siemens σε τραπεζικό λογαριασμό με τον κωδικό Roccos.

Το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα αναστολής έως την έφεση με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της διατήρησης της ήδη καταβληθείσας εγγυοδοσίας μέχρι το ποσό των 50.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την απόφαση, πέτυχε να αποκρύψει περιουσιακό όφελος που «απαίτησε» μέσω τρίτου από τη Siemens, προκειμένου να εγκρίνει προγραμματική σύμβαση 8002/97 με τον ΟΤΕ και καταδικάσθηκε για το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Ποινή κάθειρξης 12 ετών επιβλήθηκε στο 80χρονο στέλεχος της Siemens, Ηλ. Γεωργιου, για τα αδικήματα της ενεργητικής δωροδοκίας και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς, ενώ ανεστάλη η εκτέλεση της ποινής του με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της καταβολής εγγυοδοσίας ύψους 50.000 ευρώ.

Η ετυμηγορία του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για κακουργηματικές πράξεις σε συνδυασμό με τις βαρυντικές διατάξεις περί καταχραστών του Δημοσίου (Ν. 1608/50) είναι ομόφωνη και για τους υπόλοιπους τρεις κατηγορούμενους και αναφέρει τα εξής:

Σε ποινή φυλάκισης 40 μηνών με αναστολή μέχρι την έφεση, καταδικάστηκε για την πράξη της απλής συνδρομής στο ξεπλυμα βρώμικου χρήματος ο πρώην συνεργάτης του υπουργού, Αλ. Μαντάς. Αναγνωρίστηκαν τα ελαφρυντικά του προτέρου εντίμου βίου και της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς και απαλλάχθηκε από την κατηγορία της απλής συνδρομής σε παθητικής δωροδοκίας.

Αθώα κρίθηκε η Αντωνία Μάρκου για την κατηγορία ότι υπήρξε παρένθετο πρόσωπο σε λογαριασμό, ελλειψει δολου, για απλή συνδρομή σε παθητική δωροδοκία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, ενώ επίσης αθώος κρίθηκε ο κουμπάρος του πρώην υπουργού, Γ. Τσουγκράνης, και αυτό ελλείψει δόλου.

Τάσος Μαντέλης
Keywords
Τυχαία Θέματα