Τελευταία έφοδος με Μνημόνιο μηδενικής εργασίας

Tweet

Πετρόπουλος Ανδρέας

Τελευταία έφοδος με Μνημόνιο μηδενικής εργασίας

Καθεστώς μηδενικής εργασίας, με διαρκή συρρίκνωση και των τελευταίων εργασιακών δικαιωμάτων, διάλυση του υφιστάμενου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και οικονομικό και θεσμικό αφανισμό των συνδικάτων προωθεί η κυβέρνηση με το λεγόμενο επικαιροποιημένο Μνημόνιο,

αλλά και το τρίτο Μνημόνιο που θα ακολουθήσει αμέσως μετά τις ευρωεκλογές.

Η φετινή Εργατική Πρωτομαγιά σημαδεύεται από την τελευταία έφοδο κυβέρνησης και τρόικας προκειμένου να αλλάξει πλήρως ο εργασιακός χάρτης.

Μετά τις αποκαλύψεις που εμπεριέχονται στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο ("Αυγή", 13.4 και 21.4) αναφορικά με τις νέες αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις (κατάργηση εργασιακού δικαίου, διάδοση της ενοικιαζόμενης εργασίας σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, νέες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, μείωση επικουρικών και κύριων συντάξεων) χθες ο υφυπουργός Εργασίας Β. Κεγκέρογλου με δηλώσεις του επιβεβαίωσε ότι η επόμενη επίθεση της κυβέρνησης αφορά τα συνδικάτα, επιδιώκοντας αφενός τον οικονομικό αφανισμό τους (κατάργηση της εισφοράς στην Εργατική Εστία που ο λογαριασμός της έχει ενταχθεί στον ΟΑΕΔ) και αφετέρου τον θεσμικό τους "θάνατο", καθώς με τα νέα μέτρα που προβλέπονται δεν θα έχουν το δικαίωμα ούτε να κηρύξουν απεργία. "Υπάρχει μια συζήτηση εδώ και μια δεκαετία ότι για να προκηρυχθεί απεργία θα πρέπει να αποφασίζει το 50+1%", ανέφερε μιλώντας στον Αlpha 989, ενώ στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο αναφέρεται η συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές για επαναφορά του εργοδοτικού lock out.

Μέχρι το τέλος του καλοκαιριού η κυβέρνηση θα έχει προχωρήσει:

* Σε μείωση των επικουρικών συντάξεων έως και 50%, με την καθιέρωση ρήτρας μηδενικού ελλείμματος σε όλα τα επικουρικά ταμεία.

* Από τον Ιανουάριο του 2015 όλα τα ταμεία εφάπαξ θα χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από δικούς τους πόρους.

* Από την 1η Ιουλίου 2014 θα εφαρμοστεί η μείωση του ποσοστού των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ προβλέπεται περαιτέρω μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα από τον Ιούνιο του 2015.

* Σχέδιο ενοποίησης των πολιτικών επιδότησης των εισφορών τον Σεπτέμβριο ως κίνητρο για την πραγματοποίηση προσλήψεων νέων και μακροχρονίως ανέργων.

Με το νέο Μνημόνιο μετά τις ευρωεκλογές προωθούνται:

* Νέος γύρος απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων που θα συνεχιστεί και το 2015.

* Νέος Εργατικός Κώδικας που θα αντικαταστήσει το υφιστάμενο εργασιακό δίκαιο, καθώς θα καθιερωθεί νέο "μοντέλο εργασίας" που θα είναι απόλυτα συνδεδεμένο με δεσπόζουσα θέση που θα αποκτήσουν οι Εταιρείες Προσωρινής Απασχόλησης.

* Νέα αναμόρφωση του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης. Το ασφαλιστικό ανοίγει ξανά υπό το βάρος των ελλειμμάτων των ταμείων, που σε πραγματικά μεγέθη θα ξεπεράσουν τα 3 δισ. ευρώ, συνυπολογίζοντας και τη νέα "τρύπα" που δημιουργεί η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, κατά 3,9 μονάδες για τους εργοδότες και 1 μονάδα για τους εργαζόμενους. Η τρόικα ζητεί από την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα και να έχει ολοκληρώσει μέχρι τον Σεπτέμβριο αναλογιστικές μελέτες στα ταμεία.

* Πλήρης κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων που χορηγεί ο ΟΑΕΔ και ταυτόχρονα συρρίκνωση των δαπανών του Οργανισμού για επαγγελματική κατάρτηση.

* Απελευθέρωση με νόμο των ομαδικών απολύσεων. Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έχει αναλάβει την υποχρέωση να φέρει νέο νόμο για τις απολύσεις, ενώ στο μεσοδιάστημα με τροπολογίες θα αλλάξει η σημερινή μορφή του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ) που θα έχει την έγκριση των σχετικών αιτημάτων.

Η ΑΥΓΗ

Tags: πρωτομαγιάεργασίαμνημόνιοσυνδικάτακοινωνική ασφάλισηαπολύσεις Tweet

View the discussion thread.

Keywords
μνημονιο, μνημονιο 2, μνημονιο 3, υφυπουργός εργασίας, tweet, πρωτομαγια, οαεδ, νέα, απεργια, τροικα, επιδοματα, view, απεργια 21 δεκεμβριου, απεργια υπα, απεργια 3 ιανουαριου, απεργια 7 ιανουαριου, απεργια 10 ιανουαριου, απεργια 11 ιανουαριου, απεργια 12 ιανουαριου, απεργια 13 ιανουαριου, απεργια 14 ιανουαριου, απεργια 17 ιανουαριου, απεργια 18 ιανουαριου, απεργια 19 ιανουαριου, απεργια 20 ιανουαριου, απεργια 21 ιανουαριου, απεργια 24 ιανουαριου, απεργια 25 ιανουαριου, απεργια 26 ιανουαριου, απεργια 27 ιανουαριου, απεργια 28 ιανουαριου, απεργια 31 ιανουαριου, απεργια 9 ιουνιου, απεργια 15 ιουνιου, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, απεργια 28 ιουνιου, απεργια 29 ιουνιου, απεργια ταξι, απολυσεις στο δημοσιο, εισφορα αλληλεγγυης, νεα κυβερνηση, απεργια 1 δεκεμβριου, κοινωνικη συμφωνια, απεργια 26 σεπτεμβριου, ογα επιδοματα, εκλογες 2014, εκλογες 2015, ξανα, νεο μνημονιο, εργατικη εστια, ηγεσια, νεα μετρα, σημερινη, τα νεα, ασφαλιστικο, γυρος, δημοσιο, δηλωσεις, ευρω, εστια, εφαπαξ, υφυπουργος, κεγκερογλου, κυβερνηση, μειωση, μορφη, συζητηση, σχεδιο, υφυπουργός εργασίας, δικαιωμα, tweet
Τυχαία Θέματα