ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ: Εκπτωση 30% για τον χρόνο της θητείας

Μισθολογικά

Εκπτωση 30% για τον χρόνο της θητείας Διπλό είναι το «κέρδος» από την εξαγορά πλασματικών ετών στα ασφαλιστικά ταμεία.

Neue', Helvetica, Arial, sans-serif;font-size:14px;line-height:17px;"Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως υπάρχουν και πλασματικά έτη (π.χ. ο χρόνος ασθένειας, λοχείας) που αναγνωρίζονται δωρεάν (συνολικά μπορεί να φτάσουν έως και τα δύο χρόνια). Ωστόσο σε αυτές τις περιπτώσεις τα πλασματικά έτη μετράνε μόνο για τη θεμελίωση δικαιώματος και όχι για την προσαύξηση του ποσού της σύνταξης./pp Helvetica Neue', Helvetica, Arial, sans-serif;font-size:14px;line-height:17px;">Οι ρυθμίσεις για τα πλασματικά έτη ισχύουν σε όλους του φορείς ασφάλισης αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας, δηλαδή στο ΙΚΑ, τα ταμεία ΔΕΚΟ και τραπεζών, τον ΟΑΕΕ, το Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων κ.ά. Το εν λόγω δικαίωμα είναι απρόθεσμο, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να ασκηθεί οποτεδήποτε μέχρι την αίτηση για συνταξιοδότηση και να ενεργήσει αναδρομικά.

Για να προβεί στην αναγνώριση ο ασφαλισμένος θα πρέπει υποχρεωτικά να έχει πραγματοποιήσει τουλάχιστον 3.600 ημέρες ή 12 έτη ασφάλισης. Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή, καθώς σε ορισμένες κατηγορίες που θεωρείται ότι έχουν περάσει τα σχετικά όρια ηλικίας δεν δίνεται δυνατότητα εξαγοράς.

Η αναγνώριση γίνεται με εξαγορά και για όσους θεμελιώνουν μετά την 1η Ιανουαρίου 2011 προβλέπεται έκπτωση επί του καταβαλλόμενου για την εξαγορά ποσού που είναι 30%. Με βάση τη νομοθεσία από το 2015 η έκπτωση φτάνει το 50%, ενώ αναμένεται εγκύκλιος για το αν θα επισπευσθεί η σχετική ρύθμιση (καθώς αυξήθηκαν φέτος τα όρια ηλικίας).

Μέχρι πέντε έτη για τα παιδιά

εν λόγω χρόνο δεν μπορούν να εξαγοράσουν οι μητέρες ανηλίκων για τη θεμελίωση σχετικού δικαιώματος./pΟ χρόνος μαθητείας μέχρι ένα έτος. Ως χρόνος μαθητείας λογίζεται και ο χρόνος συμμετοχής στα προγράμματα Stage. Μπορεί να αναγνωριστεί μέχρι ένα έτος και η εισφορά είναι 168 ευρώ τον μήνα.Ο χρόνος αποδεδειγμένης άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας πριν την εγγραφή στα μητρώα του Ο.Α.Ε.Ε. Παρέχεται το δικαίωμα στους ελεύθερους επαγγελματίες που είχαν κάνει έναρξη επαγγέλματος και δεν είχαν εγγραφεί στα μητρώα του Οργανισμού να αναγνωρίσουν το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και μέχρι 5 έτη. Το ποσό που θα κληθεί να καταβάλει ο ασφαλισμένος αντιστοιχεί στην Π05 ασφαλιστική κατηγορία.p Helvetica Neue', Helvetica, Arial, sans-serif;font-size:14px;line-height:17px;">Πότε είναι δυνατή η δωρεάν αναγνώριση

Σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος επιθυμεί να θεμελιώσει δικαίωμα μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2010, μπορούν να χρησιμοποιηθούν μέχρι 200 ημέρες και μάλιστα η επιδότηση πρέπει να έχει συντελεστεί 10 έτη πριν από την αίτηση για συνταξιοδότηση. Για τις μητέρες ανηλίκων που επιθυμούν να θεμελιώσουν μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010 η επιδότηση πρέπει να έχει συντελεστεί 10 έτη πριν από την ενηλικίωση του τέκνου.

Ο χρόνος επιδότησης τακτικής ανεργίας και μέχρι 300 ημέρες: Πρόκειται για τον χρόνο κατά τον οποίο ο ασφαλισμένος είναι εγγεγραμμένος στα μητρώα του ΟΑΕΔ και επιδοτείται από τον Οργανισμό. Ο χρόνος που μπορεί να αναγνωριστεί είναι 300 ημέρες.

Τι ισχύει για τα έτη σπουδών

Είναι δε απαραίτητη για την απόδειξη λήψης της συγκεκριμένης άδειας να προσκομίζει ο ασφαλισμένος και βεβαίωση από τον τότε εργοδότη που να πιστοποιεί τον χρόνο για τον οποίο έγινε χρήση του δικαιώματος αυτού.

Ο χρόνος σπουδών για την απόκτηση ενός μόνο πτυχίου ανώτερης ή ανώτατης σχολής της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, καθώς και ο χρόνος σπουδών, μετά τη συμπλήρωση του 17ου έτους σε μέσες επαγγελματικές σχολές. Ο ασφαλισμένος έχει το δικαίωμα να αναγνωρίσει όσο χρόνο προβλέπει το πρόγραμμα της κάθε σχολής για την ολοκλήρωση του κύκλου σπουδών και την απόκτηση πτυχίου.

Προσοχή χρειάζεται καθώς μπορούν να αναγνωριστούν μόνο οι μήνες που είναι κενοί ασφαλίσεως. Εστω και μία ημέρα ασφάλισης σε κάποιον κατά τα λοιπά κενό ασφαλιστικά μήνα αφαιρεί από τον δικαιούχο τη δυνατότητα εξαγοράς του εν λόγω μήνα. Αντίστοιχα οι κενοί μήνες δεν μπορούν να συμπίπτουν με επιδοτούμενη ανεργία, θητεία και να λειτουργήσουν αθροιστικά.

Tags: συνταξιοδοτικόθητείαεξαγορά πλασματικών ετώνασφαλιστικά ταμεία
Keywords
εν λόγω, ικα, ΔΕΚΟ, τραπεζες, οαεε, σημαίνει, οαεδ, βεβαίωση, tags, απεργια, εθνικη τραπεζα, απεργια 17 δεκεμβριου, απεργια 20 δεκεμβριου, απεργια 21 δεκεμβριου, απεργια 22 δεκεμβριου, απεργια 23 δεκεμβριου, απεργια 27 δεκεμβριου, απεργιες σημερα, απεργια 28 δεκεμβριου, απεργια 30 δεκεμβριου, απεργια 31 δεκεμβριου, απεργια 3 ιανουαριου, απεργια 7 ιανουαριου, απεργια 10 ιανουαριου, απεργια 11 ιανουαριου, απεργια 12 ιανουαριου, απεργια 13 ιανουαριου, απεργια 14 ιανουαριου, απεργια 17 ιανουαριου, απεργια 18 ιανουαριου, απεργια 19 ιανουαριου, απεργια 20 ιανουαριου, απεργια 21 ιανουαριου, απεργια 31 ιανουαριου, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, ενιαιο μισθολογιο, ενιαιο μισθολογιο δημοσιων υπαλληλων, εισφορα αλληλεγγυης, απεργια 1 δεκεμβριου, Καλή Χρονιά, Ημέρα της μητέρας, 600 δις, μια ημερα, αιτηση, δωρεαν, εθνικη, εργασια, θητεια, περιοδος, προγραμμα, σχολες, αυξηση, ανεργια, ασφαλιστικο, ασφαλιστικα ταμεια, ατυχημα, βεβαίωση, γινει, γινεται, γονεις, δευτερο, διαστημα, δυνατοτητα, δημοσιο, διπλο, εγινε, εγγραφη, ευρω, εναρξη επαγγελματος, εν λόγω, εξι, επτα, ετη, ετων, ετος, ισχυει, μηνες, ορια, παιδι, προγραμματα, ρυθμισεις, ρυθμιση, συγκεκριμένο, φτανει, χερι, χρονος, χρονικα, δικαιωμα, ριζος, σημαίνει, size, stage, θεματα
Τυχαία Θέματα
iNews > Ειδήσεις > Alfa Vita