«Συνωστισμός» για μία θέση σε 30 σχολές

ΑνακοινώσειςΠανελλήνιες

ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ - ΜΑΓΝΗΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΡΙΣΤΟΥΧΟΥΣ Τα 30 τμήματα που... μαγνήτισαν τους περσινούς υποψηφίους και σημείωσαν αύξηση στις πρώτες προτιμήσεις, παρουσιάζει το σημερινό «Έθνος - Παιδεία».

υψηλή ζήτηση προκαλεί «σφαγή» χιλιάδων αριστούχων καθώς είναι χαρακτηριστικό ότι τα 30 τμήματα των ΑΕΙ-ΤΕΙ που παρουσιάζουμε στο σημερινό ένθετο, επιλέχθηκαν ως πρώτη προτίμηση από 27.218 υποψηφίους, ένα τρομακτικό νούμερο αν αναλογιστεί κανείς ότι ο συνολικός αριθμός της κατηγορίας του 90% των θέσεων ήταν 81.878. Οι 27 χιλιάδες και πλέον υποψήφιοι μάλιστα, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι αριστούχοι, διεκδίκησαν μόλις 4.033 θέσεις. Με απλά λόγια, μόλις το 14,8% εξ αυτών κατάφερε να εισαχθεί στη σχολή πρώτης προτίμησης ενώ οι υπόλοιποι αρκέστηκαν σε χαμηλότερες επιλογές του μηχανογραφικού./pp Helvetica Neue', Helvetica, Arial, sans-serif;font-size:14px;line-height:17px;">Πρώτες προτιμήσεις
Αναφορικά με τα τμήματα τα οποία συγκέντρωσαν πέρυσι τις περισσότερες πρώτες προτιμήσεις, αφορούν για τα πανεπιστήμια τμήματα Νομικής, Ψυχολογίας, Παιδαγωγικά Δημοτικής Εκπαίδευσης, Ιατρικής, Πολυτεχνικά, Λογιστικής κ.ά.

Πάντως, τη φετινή χρονιά, οι πιθανότητες εισαγωγής για τα τμήματα των πανεπιστημίων θα είναι περισσότερες καθώς το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι οι εισακτέοι στα ΑΕΙ θα είναι αυξημένοι κατά 15%. Η αύξηση αυτή, ωστόσο, δεν θα επηρεάσει όλα ανεξαιρέτως τα τμήματα, και θα εξαρτηθεί με το επιστημονικό πεδίο στο οποίο εντάσσεται η κάθε σχολή. Από την ανακατανομή στις θέσεις εισακτέων συγκριτικά με πέρυσι ευνοημένοι είναι όσοι θα επιλέξουν σχολές του 2ου επιστημονικού πεδίου, δηλαδή τις φυσικομαθηματικές και τα τμήματα Χημείας.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΠΕΔΙΑ - ΤΜΗΜΑΤΑ
Πού βελτιώνεται η αναλογία μεταξύ θέσεων και υποψηφίων

Η μεγαλύτερη αύξηση στον αριθμό των εισακτέων θα σημειωθεί στα πανεπιστημιακά τμήματα του 4ου πεδίου (πολυτεχνικά). Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, οι θέσεις από 4.675 που ήταν πέρυσι θα φτάσουν τις 6.900 (αύξηση κατά 47,5%).

Οι υποψήφιοι που θέλουν να εισαχθούν σε τμήματα του 3ου επιστημονικού πεδίου (Ιατρικά κ.ά.) οφείλουν να γνωρίζουν ότι ο ανταγωνισμός και τα ποσοστά επιτυχίας θα κυμανθούν στα περσινά επίπεδα καθώς ο αριθμός εισακτέων παραμένει αμετάβλητος για τα πανεπιστημιακά αλλά και τα τεχνολογικά τμήματα.

πανελλαδικές να ενταχθούν στην κατηγορία υποψηφίων του 10% των θέσεων./pp Helvetica Neue', Helvetica, Arial, sans-serif;font-size:14px;line-height:17px;">Στη συγκεκριμένη κατηγορία μπορούν να συμπεριληφθούν υποψήφιοι που είχαν συμμετάσχει στις Πανελλαδικές του 2011 και 2012. Κάθε χρόνο εντάσσονται σε αυτήν την κατηγορία περίπου 10.000 υποψήφιοι οι οποίοι επιθυμούν να εισαχθούν σε ένα καλύτερο τμήμα χωρίς όμως να συμμετάσχουν και πάλι στις πανελλαδικές. Το μόνο που απαιτείται από τους υποψηφίους είναι να καταθέσουν το μηχανογραφικό και να ελπίζουν να εξασφαλίσουν θέση στο τμήμα της αρεσκείας τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα
iNews > Ειδήσεις > Alfa Vita