Σύνδεσμος Φιλολόγων Αργολίδας: Ψήφισμα για τα φιλολογικά μαθήματα

Ανακοινώσεις

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

Τα τελευταία χρόνια διαπιστώνουμε μια συστηματική πολιτική ανάθεσης των φιλολογικών ωρών σε άλλες ειδικότητες από τους αρμόδιους φορείς του Υπουργείου Παιδείας, όχι με κριτήριο την επιστημονική κατάρτιση αλλά την κάλυψη υποχρεωτικού ωραρίου εκπαιδευτικών με οργανική θέση. Μετά την ανάθεση της διδασκαλίας της Ιστορίας σε συναδέλφους άλλων ειδικοτήτων ως δεύτερη ανάθεση, μαθαίνουμε ότι και άλλα κατεξοχήν φιλολογικά αντικείμενα πρόκειται να ανατεθούν σε άλλες ειδικότητες. Η τελευταία μάλιστα ανακοίνωση της πρόθεσης να παραχωρηθεί και το μάθημα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας

δημιουργεί σοβαρά ζητήματα επιστημονικής, παιδαγωγικής, ηθικής δεοντολογίας και νομικής τάξης.

Μια τέτοια αντίληψη διαχείρισης των φιλολογικών ωρών προκαλεί συγκρούσεις σε επίπεδο Συλλόγων Διδασκόντων, ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί προϋποθέσεις για την κατάργηση οργανικών θέσεων φιλολόγων, που μέχρι πρόσφατα ούτε καν αμφισβητούνταν. Αναρωτιόμαστε μήπως σύντομα μόνο το μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών θα θεωρείται αποκλειστικό αντικείμενο διδασκαλίας των φιλολόγων!

Η πρόσφατη μάλιστα πληροφορία πως συζητείται το ενδεχόμενο να δίνεται ως αντικείμενο πρώτης ανάθεσης το μάθημα της Ιστορίας σε καθηγητές άλλων ειδικοτήτων προκάλεσε έντονες ανησυχίες όχι μόνο για την απώλεια οργανικών θέσεων φιλολόγων αλλά κυρίως για την ποιότητα της παρεχόμενης γνώσης.

Μετά από έρευνα διαπιστώσαμε ότι στην πλειονότητα των Γυμνασίων της Αργολίδας η ιστορία διδάσκεται από συναδέλφους άλλων ειδικοτήτων. Στα Λύκεια το ίδιο συμβαίνει με την ιστορία της Α΄ και Β΄ τάξης. Μένει επομένως η Ιστορία Γενικής Παιδείας της Γ΄ τάξης και η Ιστορία Κατεύθυνσης. Αλήθεια, αναρωτήθηκε κανείς από τους αρμόδιους γιατί διδάσκονται αποκλειστικά από φιλόλογους; Μήπως άραγε η συστηματικότερη και πιο εμπεριστατωμένη διδασκαλία της ιστορίας θεωρούμε ότι είναι αναγκαία μόνο για την επιτυχία στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, ενώ μέχρι τότε δεν μας ενδιαφέρει αν ο μαθητής μένει «ανιστόρητος»; Και πού οφείλεται και η απροθυμία των συναδέλφων άλλων ειδικοτήτων να αναλάβουν το μάθημα της Ιστορίας και σε αυτή την τάξη; Και τέλος πάντων, ποια είναι η θέση των ίδιων των μαθητών και των γονέων τους στο συγκεκριμένο ζήτημα;

Με απόλυτο σεβασμό στην επιστημονική κατάρτιση συναδέλφων άλλων ειδικοτήτων,

διεκδικούμε την προστασία των δικαιωμάτων του κλάδου μας και του επιστημονικού μας κύρους, καθώς και την ποιότητα των παρεχόμενων γνώσεων στα φιλολογικά μαθήματα.Αναμένουμε την εύρεση ουσιαστικών και επιστημονικά – παιδαγωγικά ορθών λύσεων για την κάλυψη του διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών μη φιλολογικών ειδικοτήτων.Προτείνουμε τον εξορθολογισμό της κατανομής των ωρών των μαθημάτων α΄ ανάθεσης των καθηγητών άλλων ειδικοτήτων, π.χ. την επαναφορά του 3ωρου διδασκαλίας των β' ξένων γλωσσών στο γυμνάσιο, σε συνδυασμό με την υποχρεωτική κατάληξη σε πιστοποίηση των ξένων γλωσσών, πάγιο αίτημα των ξενόγλωσσων συλλόγων.Απευθύνουμε έκκληση στην πολιτική και εκπαιδευτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να σταθεί με ευαισθησία και υπευθυνότητα στο εν λόγω ζήτημα και να αποφύγουν μια τέτοια ακραία λύση, η οποία έχουμε την πεποίθηση ότι θα υποβαθμίσει σοβαρά τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση των Ελλήνων. Άλλωστε, θέλουμε να πιστεύουμε ότι πρόκειται για φημολογία και όχι για προειλημμένες αποφάσεις.Καλούμε τους Συνδέσμους Φιλολόγων, τους Σχολικούς Συμβούλους, τα Τμήματα Ιστορίας των ελληνικών Πανεπιστημίων, τους Φοιτητικούς Συλλόγους, τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων και κάθε σκεπτόμενο πολίτη είτε να προσυπογράψουν το αίτημά μας είτε να απευθύνουν ανάλογα ψηφίσματα και αποφάσεις στο Υπουργείο Παιδείας.

Οι φιλόλογοι του Ν. Αργολίδας

Tags: ανάθεση ιστορίαςΣύνδεσμος Φιλολόγων Αργολίδαςφιλολογικά μαθήματα
Keywords
Τυχαία Θέματα