Συμβάσεις έργου στους δήμους σε θέσεις μόνιμου προσωπικού

Εργασία

Συμβάσεις έργου στους δήμους σε θέσεις μόνιμου προσωπικού Νομοθετική ρύθμιση προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών με την οποία οι ΟΤΑ θα μπορούν να συνάπτουν συμβάσεις μίσθωσης έργου ακόμα και για ειδικότητες των οποίων αντίστοιχες θέσεις (μόνιμες, ιδιωτικού δικαίου αορίστου ή ορισμένου χρόνου) προβλέπονται στους οργανισμούς εσωτερικής υπηρεσίας ή κανονισμούς λειτουργίας τους.Oπως επισήμανε ο αρμόδιος υπουργός κ. Ευ. Στυλιανίδης στην πρόσφατη ομιλία του στην ΚΕΔΕ,

το υπουργείο «προωθεί άμεσα νομοθετική ρύθμιση σε συμφωνία με το ΑΣΕΠ με την οποία, για όσο καιρό διαρκούν οι ανωτέρω περιορισμοί στις προσλήψεις τακτικού προσωπικού, οι ΟΤΑ θα μπορούν να συνάπτουν συμβάσεις μίσθωσης έργου». Οι ειδικότητες που πρόκειται να προκηρυχθούν με συμβάσεις μίσθωσης έργου αφορούν τις υπηρεσίες καθαριότητας, τις κοινωνικές υπηρεσίες και τα κενά στη διοίκηση των δήμων

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Εργασίας», η παράταση για τη σύναψη συμβάσεων έργου ακόμα και για θέσεις που προβλέπονται από τα οργανογράμματα των δήμων θα αφορά μόνο τους ΟΤΑ που είναι πλεονασματικοί.

Εκτιμήσεις αυτοδιοικητικών παραγόντων αναφέρουν ότι με τον τρόπο αυτό θα πραγματοποιηθούν προκηρύξεις περίπου 350 θέσεων με συμβάσεις έργου για εργάτες καθαριότητας, διοικητικό προσωπικό και εργαζόμενους στις κοινωνικές υποδομές των δήμων.

Διαδικασία
Οι περιπτώσεις πρόσληψης προσωπικού ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου ή σύναψης συμβάσεων έργου για τις οποίες απαιτείται αποστολή αιτήματος από τους φορείς της Αυτοδιοίκησης, προκειμένου να λάβουν έγκριση είναι οι εξής:

Προσωπικό ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου με συμβάσεις μέγιστης διάρκειας οκτώ ή (προκειμένου για παιδικούς σταθμούς) έντεκα μηνών για την κάλυψη παροδικών αναγκών. Εδώ εντάσσονται και οι συμβάσεις στο πλαίσιο της υλοποίησης κοινοτικών ή λοιπών συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων.Συμβάσεις μίσθωσης έργου και προσωπικό ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου και συμβασιούχοι μίσθωσης έργου αμειβόμενοι αποκλειστικά από έσοδα προερχόμενα από αντίτιμα που εισπράττει ο φορέας για την παροχή της συγκεκριμένης υπηρεσίας στους ωφελούμενους (π.χ. δημοτικά ωδεία). Το υπουργείο Εσωτερικών έχει εξασφαλίσει οι εργαζόμενοι που θα βγουν σε διαθεσιμότητα να απορροφηθούν κατά προτεραιότητα σε ΟΤΑ που έχουν ανάγκες σε προσωπικό, «βοηθώντας τους Δήμους να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες τους και διασφαλίζοντας τους εργαζόμενους», όπως έχει επισημάνει ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ευρ. Στυλιανίδης.

Ιανουάριο το πρόγραμμα για εποχικούς

Το πάγωμα των προσλήψεων στην τοπική αυτοδιοίκηση προβλέπεται μέχρι το τέλος του Μεσοπρόθεσμου για θέσεις προσωπικού δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Από το νέο καθεστώς έχουν εξαιρεθεί οι νησιωτικοί δήμοι και προσλήψεις υπαλλήλων πανεπιστημιακού επιπέδου.

Το υπουργείο Εσωτερικών προχωρά σε καταγραφή των αναγκών εποχικού προσωπικού για τους ΟΤΑ με στόχο η εγκύκλιος προγραμματισμού προσλήψεων συμβασιούχων για το 2013, να εκδοθεί τον Ιανουάριο, «ώστε να μην επαναληφθούν φαινόμενα καθυστερήσεων που έθεσαν φέτος σε κίνδυνο τη λειτουργία των δομών», όπως επισήμανε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών Ευ. Στυλιανίδης.

Πέρα από τον έγκαιρο προγραμματισμό των προσλήψεων συμβασιούχων για το επόμενο έτος σχεδιάζεται και η απλοποίηση της διαδικασίας προκειμένου οι Δήμοι έγκαιρα να μπορούν να έχουν το απαραίτητο προσωπικό τόσο για τις ανταποδοτικές υπηρεσίες όσο και για τις υπόλοιπες δομές τους.

ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ

Tags: βρίσκω δουλειάΘέσεις εργασίαςαγορά εργασίαςεργασίαεύρεση εργασίας
Keywords
Τυχαία Θέματα