Συμφώνησαν στα μέτρα, ψάχνουν... τη συσκευασία

p1 {font-family:Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif;font-size:12px;margin-left:8px;margin-right:8px;margin-top:4px;margin-bottom:4px;text-align:justify;}
Μελιγγώνης Γιώργος

Τη συσκευασία, αλλά και τη διαχείριση του πολιτικού κόστους των νέων δυσβάσταχτων μέτρων του νέου Μνημονίου συνεχίζουν να αναζητούν οι τρεις αρχηγοί των κομμάτων που συγκροτούν τη μνημονιακή κυβέρνηση Σαμαρά.

Παρ\' ότι οι Ευ. Βενιζέλος

και Φ. Κουβέλης επιβεβαίωσαν ότι έχουν συμφωνήσει με τον πρωθυπουργό, Αντ. Σαμαρά, στη στρατηγική των περικοπών-σοκ ύψους 3,5 δισ. ευρώ για εφέτος και -τουλάχιστον- 11,5 δισ. ευρώ για τη διετία 2013-2014, οι διαβουλεύσεις μεταξύ των τριών θα συνεχιστούν, καθώς στις συζητήσεις μεταξύ τους παραμένουν ορισμένα \"αγκάθια”.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κλίμα στη χθεσινή σύσκεψη κορυφής στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν βαρύ, καθώς κοινή πεποίθηση όλων των συμμετεχόντων είναι πως τα υπό λήψη και εφαρμογή μέτρα είναι κοινωνικά βαριά και θα προκαλέσουν πολλαπλές κοινωνικές αντιδράσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, τον προβληματισμό τους στον πρωθυπουργό, αλλά και στον παρόντα υπουργό Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, εξέφρασαν οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, Ευ. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης. Εξάλλου, οι κ.κ. Βενιζέλος και Κουβέλης είχαν συναντηθεί και πριν τη συνάντηση στο Μαξίμου και είχαν συμφωνήσει, στο πλαίσιο της πολιτικής διαπραγμάτευσης μεταξύ των τριών συγκυβερνώντων κομμάτων, να πιέσουν ώστε τα πολύ \"δύσκολα” μέτρα να επιβληθούν σε δύο κύματα και αναλόγως να μοιραστεί χρονικά και το πολιτικό κόστος. Με την πρόταση αυτή φέρεται να διαφωνεί ο Αντ. Σαμαράς -και οπωσδήποτε ο Γ. Στουρνάρας-, καθώς ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών έχουν ακλόνητη την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα πρέπει να δείξει \"καλό πρόσωπο” έναντι των δανειστών, πριν ζητήσει την οποιαδήποτε διευκόλυνση.

Τα \"δύο κύματα”

Αναλυτικότερα, στην προσπάθειά τους να περιορίσουν την \"τρικυμία” των κοινωνικών αναταραχών, οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜ.ΑΡ. ζητούν από τον πρωθυπουργό να ζητήσει τώρα την επιμήκυνση κατά δύο έτη του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και να πάρει τα δύσκολα μέτρα σε... δύο κύματα. Μʼ άλλα λόγια, αυτό που ζητούν οι κ.κ. Βενιζέλος και Κουβέλης είναι να εφαρμοστούν σε δεύτερο χρόνο, δηλαδή το 2015 και 2016, μέτρα όπως η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια (δηλαδή να πάει το όριο στα 67 έτη), οι περικοπές στις συντάξεις και η μείωση κατά 30 ευρώ της ήδη πενιχρής σύνταξης του ΟΓΑ, που σήμερα φτάνει στο... αστρονομικό ποσό των 360 ευρώ.

Όπως προαναφέρθηκε, το δίδυμο Σαμαρά - Στουρνάρα συνεχίζει να έχει ενστάσεις για την πρόταση των Βενιζέλου - Κουβέλη και δεν αποκλείεται, η κυβέρνηση, διά του υπουργού Οικονομικών, να θέσει στην τρόικα τη συγκεκριμένη πρόταση ώστε... να απορριφθεί και να ματαιωθούν εν τη γενέσει τους οι προτάσεις των δύο πολιτικών αρχηγών. Εξάλλου, χθες, ο υπουργός Οικονομικών, σε δηλώσεις του εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, διευκρίνισε ότι η τρόικα θα μείνει στην Αθήν

Keywords
Τυχαία Θέματα