Σύλλογος ΠΕ Νίκαιας Πειραιά: Για τα δίωρα σεμινάρια των Σχολικών Συμβούλων

Ανακοινώσεις

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Π.Ε. ΝΙΚΑΙΑΣ – ΠΕΙΡΑΙΑ

ΤΗΛ - FAX 210-4912625

http://www.sepen.gr

Νίκαια, 21/3/2013

Αρ. πρωτ. 5

ΠΡΟΣ

Μέλη του Συλλόγου μας

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Γραφείο Σχολικών Συμβούλων

ΘΕΜΑ: Επιμορφωτικά δίωρα σεμινάρια από Σχολικούς Συμβούλους

Συνάδελφοι,

Σε συνέχεια της ανακοίνωσης του Συλλόγου μας για

τις δίωρες επιμορφωτικές συναντήσεις και με αφορμή τις απόψεις που διατυπώνονται από Σχολικούς Συμβούλους, καθώς και το γεγονός ότι σε νέες προσκλήσεις παραβιάζεται ακόμη και το εργασιακό εξάωρο των εκπαιδευτικών (π.χ. πρόσκληση Σχολικού Συμβούλου Μουσικής), το Δ.Σ. επισημαίνει σε όλους τους Σχολικούς Συμβούλους τα παρακάτω:

1. Η επιμόρφωση αποτελεί πάγιο αίτημα του Κλάδου, αρκεί να είναι συνδεδεμένη με τις ανάγκες του εκπαιδευτικού και τις ανάγκες του σχολείου. Επιπλέον, η επιμόρφωση αυτή – βραχύχρονη ή μακρόχρονη - για να έχει ουσιαστικό περιεχόμενο θα πρέπει συνοδεύεται με απαλλαγή από τα διδακτικά καθήκοντα και αυτό είναι ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας του Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α..

2. Οι Σχολικοί Σύμβουλοι έχουν από το νόμο το δικαίωμα να πραγματοποιούν επιμορφωτικές ημερίδες μέχρι δύο εργάσιμες ημέρες (άρθρο 14, παρ. 1 του Π. Δτος 201/98) για κάθε σχολική χρονιά, ημέρες κατά τις οποίες τα σχολεία παραμένουν κλειστά. Αποτελεί, κατά τη γνώμη μας, ελάχιστη υποχρέωση των Σχολικών Συμβούλων (Γενικής και Ειδικής Αγωγής, Ειδικοτήτων) να υπάρχει συνεννόηση μεταξύ τους, ώστε να συμπίπτουν - ει δυνατό - οι ημερομηνίες διεξαγωγής των ημερίδων και να μην διαταράσσεται κάθε τόσο η λειτουργία των σχολείων. Αν υπήρχε αυτή η συνεννόηση, τότε τις δύο αυτές ημέρες ο Κλάδος των Δασκάλων θα παρακολουθούσε τις ημερίδες των Συμβούλων Γενικής Αγωγής, οι συνάδελφοι που υπηρετούν στην ΕΑΕ τις ημερίδες του Συμβούλου Ειδική Αγωγής, οι συνάδελφοι των Ειδικοτήτων (Π.Ε. 05, 06, 07, 08, 11, 16, 20, 32) τις αντίστοιχες ημερίδες. Θυμίζουμε ότι μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί σε διαφορετικές ημερομηνίες οι ημερίδες Σχολικών Συμβούλων (Γενικής Αγωγής – Φυσικής Αγωγής – Πληροφορικής).

3. Οι Σχολικοί Σύμβουλοι χρησιμοποιούν το δικαίωμα των δίωρων επιμορφωτικών συναντήσεων - κάποιοι εξ αυτών, όπως της Φυσικής Αγωγής, προχωρούν σε αλλεπάλληλες συναντήσεις - προκαλώντας ανυπέρβλητα προβλήματα στις σχολικές μονάδες. Ακόμη κι αν δεχτούμε την αναγκαιότητα αυτών των δίωρων σεμιναρίων, γιατί δεν μπορούσαν να πραγματοποιηθούν στις αρχές του Σεπτέμβρη; Το επιχείρημα ότι δεν έχουν προσληφθεί ακόμη οι αναπληρωτές δεν ευσταθεί, καθώς τα σεμινάρια αυτά θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν για τους αναπληρωτές συναδέλφους στη διάρκεια της χρονιάς, αλλά με πολύ λιγότερα προβλήματα για τις σχολικές μονάδες.

4. Εκτός των όσων προαναφέραμε, ο Σύλλογός μας διατηρεί τις ενστάσεις του σε σεμινάρια αυτού του τύπου, καθότι οι εκπαιδευτικοί αναγκάζονται να διανύουν αποστάσεις, ύστερα από την εργασία που προσέφεραν στο σχολείο τους, φτάνοντας ασθμαίνοντες και καταπονημένοι και αδικώντας ίσως – χωρίς, ασφαλώς, να ευθύνονται γι’ αυτό - την προσπάθεια που καταβάλλουν οι διοργανωτές αυτών των σεμιναρίων. Αντιλαμβανόμαστε, λοιπόν, όλοι, ότι το κόστος για τους εκπαιδευτικούς και τις σχολικές μονάδες είναι δυσανάλογο με τα οφέλη που προκύπτουν.

Συναδέλφισσα, συνάδελφε

Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας εγκαίρως είχε επισημάνει στους Σχολικούς Συμβούλους ότι η επιμόρφωση αυτής της - δίωρης - μορφής προκαλεί τεράστια προβλήματα στη λειτουργία των σχολικών μονάδων, ιδιαίτερα αυτών που εφαρμόζουν το ενιαίο αναμορφωμένο πρόγραμμα (ΕΑΕΠ) τη στιγμή, μάλιστα, που η λειτουργία των σχολικών μονάδων επιβαρύνεται από τις ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό τόσο στο Βασικό όσο και στο Ολοήμερο.

Ύστερα από την επιμονή των Σχολικών Συμβούλων στη διοργάνωση δίωρων συναντήσεων, το Δ.Σ. αναγκάστηκε να καλέσει τους συναδέλφους να μην παίρνουν μέρος σε αυτά τα επιμορφωτικά προγράμματα. Τονίζουμε ότι ο εκπαιδευτικός δεν είναι υποχρεωμένος να λάβει μέρος σε αυτά, αφού και οι σχετικές διατάξεις προβλέπουν ότι τέτοιου είδους συναντήσεις – κατά τις ώρες 12.00 έως 14.00 - μπορεί να πραγματοποιούνται, εφόσον δεν υπάρχει διδακτικό έργο (άρθρο 14, παρ. 2 του Π. Δτος 201/98).

Τελειώνοντας, δηλώνουμε ότι το Δ.Σ. του Συλλόγου μας δεν επιθυμεί κανενός είδους όξυνση και με κανέναν, αλλά θεωρεί υποχρέωσή του να αναδείξει τα προβλήματα που απασχολούν τους συναδέλφους στην καθημερινότητά τους.

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας

Γιώργος Δημητρακόπουλος Ακρίτας Καλούσης

Tags: Σύλλογος ΠΕ Νίκαιας Πειραιάσχολικοί σύμβουλοισεμινάρια
Keywords
Τυχαία Θέματα