Σύλλογος ΠΕ "η Αθηνά": Ανακοίνωση για τις πολιτικές εξελίξεις, την κατάσταση στην εκπαίδευση και τις αναγκαιότητες της δράσης μας

17 Φλεβάρη 2015

Προς: Όλους τους συναδέλφους- μέλη μας, Συλλόγους διδασκόντων, συλλόγους εκπαιδευτικών ΠΕ και ΕΛΜΕ, ΔΟΕ, ΟΛΜΕ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε.

« η Αθηνά »

Koρίνης 20, Γαλάτσι. Τηλ-φαξ 210-2912250, e-mail: [email protected]

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ, ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΕΣ

ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΜΑΣ

Α) Για τις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις

Ο Σύλλογός μας, που όλη την προηγούμενη περίοδο μαζί με άλλους εκπαιδευτικούς Συλλόγους, σωματεία, συνδικάτα και όλες τις μαχόμενες εργατικές και κοινωνικές δυνάμεις βρέθηκε σε γραμμή σκληρής αντιπαράθεσης κι αγώνων ενάντια στην αδίστακτη και λαομίσητη κυβέρνηση των Μνημονίων, την Τρόικα-ΕΕ-ΔΝΤ και την πολιτική τους, εκτιμά ως σημαντικό γεγονός την πολιτική συντριβή της , στις πρόσφατες εκλογές, καθώς και όλων των αντιδραστικών δυνάμεων που διαχρονικά τη στήριξαν. Η καταδίκη αυτής της πολιτικής, και σε κοινωνικό και σε πολιτικό επίπεδο, είναι ένα ελπιδοφόρο μήνυμα για όλους τους εργαζόμενους ότι μπορούν να υπερασπίσουν, να διεκδικήσουν, να διευρύνουν δικαιώματα, ελευθερίες, ανάγκες, συγκρουόμενοι αποφασιστικά με τα διαπλεκόμενα συμφέροντα και την οικονομική ολιγαρχία. Στη βάση αυτή και με μέτρο τη δικαίωση των αιτημάτων και των αγώνων του εργατικού και εκπαιδευτικού κινήματος, αλλά και όλης της κοινωνίας, θα κριθούν στην πράξη οι εξαγγελίες και η συνολική πολιτική που θα ακολουθήσει η νέα Κυβέρνηση, ενώ κριτήριο για το κόσμο της εργασίας είναι η συνολική ικανοποίηση των αναγκών και των δικαιωμάτων του, μέσα από τους καθημερινούς κοινούς αγώνες όλων των εργαζομένων.

Στο σημερινό τοπίο, με την κοινωνία καθημαγμένη και τα προβλήματα να έχουν γιγαντωθεί, το σωματείο, ο σύλλογος, το συνδικάτο παραμένουν σταθερή αξία κι απαντοχή των εκπαιδευτικών και των εργαζομένων, συλλογικοί εκφραστές των συμφερόντων, της αγωνιστικής δράσης και των αναγκών τους. Αυτή παραμένει η δική μας πυξίδα και στις νέες συνθήκες: Σύλλογος μαχητικός, ανεξάρτητος, χειραφετημένος, ακηδεμόνευτος, σε ταξική κατεύθυνση, χωρίς κυβερνητικές ή κομματικές εξαρτήσεις, που δεν υποστέλλει τους αγώνες, τις διεκδικήσεις, τα πλαίσια και τα αιτήματά του, που διατηρεί σε ισχύ όσα συσπείρωσαν τους συναδέλφους και στήριξαν τη μαζική δράση, που συνεχίζει τους αγώνες του, για τη νίκη της μαχόμενης εκπαίδευσης, που θα ’ναι το αποτέλεσμα μιας διαρκούς κοινωνικής σύγκρουσης για τις ανάγκες των εκπαιδευτικών και όλων των εργαζομένων.

Ιστορική απαίτηση των καιρών είναι η συμμετοχή, η αντίσταση και ενεργοποίηση του εργαζόμενου λαού, για να μη συνεχιστεί η κοινωνική βαρβαρότητα, η ανεργία, φτώχεια, η συρρίκνωση των εργατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Η αναγκαιότητα των αγώνων γίνεται ιδιαίτερα αισθητή αυτή τη χρονική περίοδο, που γινόμαστε μάρτυρες μεγάλων εκβιασμών απέναντι στο λαό και τη χώρα μας μας από τις δυνάμεις της ΕΕ, του ΔΝΤ και των διεθνών τοκογλύφων. Για να διασφαλίσουν τα κέρδη και την εξουσία τους σε βάρος των λαών τους, συντρίβουν τις ζωές εκατομμυρίων εργαζομένων σε όλη την Ευρώπη, απειλούν να χρεοκοπήσουν τη χώρα μας, να τιμωρήσουν τον ελληνικό λαό για την αντίστασή του, την επιμονή του να μπει τέρμα στη λιτότητα, στα μνημόνια, στον φαύλο κύκλο της αποπληρωμής του χρέους και τους μηχανισμούς επιβολής του, να εμποδίσουν την διάδοση της ανατρεπτικής λογικής σε άλλες χώρες και λαούς.

Σε αυτό το περιβάλλον, αστάθμητος παράγοντας στα σχέδια ΕΕ.-ΔΝΤ, στα σενάρια υποταγής και καταστροφής που προπαγανδίζουν και διακινούν οι αξιωματούχοι κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε., η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ, όλες οι εγχώριες αντιδραστικές δυνάμεις και τα ΜΜΕ, είναι ότι οι εργαζόμενοι και η κοινωνία σπάνε στην πράξη την ανάθεση και εξακολουθούν να δίνουν τη μάχη στους δρόμους, τις πλατείες, στους αγώνες, ξεπερνώντας το φόβο και δείχνοντας τη θέλησή τους να σταματήσουν τη λεηλασία των εργατικών δικαιωμάτων τους, την κατεδάφιση μισθών και συντάξεων, τις ληστρικές φοροεπιδρομές, τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, την καταστροφή της παιδείας, υγείας και ασφάλισης, τις ιδιωτικοποιήσεις και το ξεπούλημα του δημόσιου κοινωνικού πλούτου.

Για αυτό λοιπόν επιμένουμε: Σ΄ αυτόν τον κοινωνικό πόλεμο, που θα συνεχίζεται για πολύ καιρό, μόνο η ενεργοποίηση του λαϊκού παράγοντα, οι κοινωνικοί και εργατικοί αγώνες, το εξεγερτικό μαχητικό πνεύμα, οι ριζοσπαστικές διεκδικήσεις και οι μεγάλες ενωτικές λαϊκές κινητοποιήσεις μπορούν να γείρουν την πλάστιγγα υπέρ των εργαζομένων και της κοινωνίας. Ως σύλλογος θα συμβάλουμε σε αυτές, με όλες μας τις δυνάμεις.

Β) Να διασφαλίσουμε μια μεγάλη νίκη του εκπαιδευτικού κινήματος. Να κάνουμε την αξιολόγηση οριστικά παρελθόν.

Οι μεγάλες και σκληρές μάχες που δώσαμε ενωμένοι ενάντια στην υλοποίηση όλου του πλέγματος της αξιολόγησης-αυτοαξιολόγησης, η καταδίκη της κυβέρνησης των Μνημονίων, αλλά και οι ανακοινώσεις της νέας πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, καθορίζουν τους όρους, ώστε δυναμικά και αποφασιστικά να διασφαλίσουμε την οριστική αποχώρηση του εφιάλτη της αξιολόγησης από το Δημόσιο σχολείο.

Είναι σαφές πως τέτοιες εξελίξεις καταγράφουν μια σημαντική νίκη των συναδέλφων του Συλλόγου μας, των συλλόγων Π.Ε, της μαχόμενης εκπαίδευσης και όλου του Κλάδου. Όλων αυτών που σε απίστευτες συνθήκες αυταρχισμού, πιέσεων και τρομοκρατίας ανέτρεψαν τη νεοφιλελεύθερη αντιεκπαιδευτική προπαγάνδα. Όλων αυτών που, συσπειρωμένοι και στηριγμένοι στις συλλογικές αποφάσεις, είπαν με κάθε τρόπο και με κάθε ρίσκο ένα ξεκάθαρο «όχι στην αξιολόγηση», όλων αυτών που την απονομιμοποίησαν πολιτικά, ηθικά και παιδαγωγικά. Χαιρετίζουμε λοιπόν άλλη μια φορά όλους τους συναδέλφους και τους συλλόγους διδασκόντων που συμμετείχαν στον αγώνα, στα μικρά και μεγάλα καλέσματα αντίστασης και ανυπακοής απέναντι στην υλοποίηση της αξιολόγησης στα σχολεία, που στήριξαν μαζικά τη συλλογική δράση και συνέβαλαν με όποιο τρόπο μπόρεσε ο καθένας σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια που έχει ιστορική σημασία για την εκπαίδευση.

Δε θα ξεχάσουμε όμως, κι ας είναι όλοι βέβαιοι περί αυτού, όσους στελέχωσαν τις αργυρώνητες επιστημονικές επιτροπές, όσους διασπάθισαν κονδύλια και αποδέχτηκαν τα αργύρια της αξιολόγησης, αλλά και την αντισυναδελφική στάση της συντριπτικής πλειοψηφίας των στελεχών εκπαίδευσης (Περιφερειάρχες, Διευθυντές Εκπαίδευσης και Σχολικοί Σύμβουλοι), που απετέλεσαν το μακρύ χέρι μιας αυταρχικής και αντιδημοκρατικής εξουσίας, μετήλθαν κάθε μέσου, άσκησαν αφόρητες πιέσεις στους εκπαιδευτικούς και στους διευθυντές στα σχολεία για να υλοποιήσουν ένα ολοκληρωτικής έμπνευσης σύστημα αξιολόγησης των προαποφασισμένων ποσοστώσεων, του ακραίου ανταγωνισμού και των απολύσεων.

Μέσα από το Σύλλογό μας δώσαμε διαχρονικά τη μάχη με ξεκάθαρες θέσεις: Η αξιολόγηση στην εκπαίδευση αποτελεί κεντρικό μηχανισμό για την αποδόμηση και την εγκατάλειψη της Δημόσιας Δωρεάν Παιδείας, την κατάργηση της μονιμότητας των εκπαιδευτικών, την κατασυκοφάντησή τους, την υποταγή, τη διασπορά του φόβου με την προοπτική των μαζικών απολύσεων. Είπαμε και λέμε συνολικά ένα ξεκάθαρο «όχι στην αξιολόγηση», δώσαμε εδώ και χρόνια τη μάχη για να μην περάσει, γιατί αποτελεί κρίσιμο εργαλείο για την χειραγώγηση του μάχιμου εκπαιδευτικού και τη διάλυση του δημόσιου σχολείου. Κάθε συζήτηση σήμερα περί «καλής» αξιολόγησης επαναφέρει από το παράθυρο το ζήτημα της χειραγώγησης και της υποταγής των εκπαιδευτικών και θα μας βρει απέναντι. Όποιος ενδιαφέρεται για το καλό των μαθητών και της εκπαίδευσης, για ένα καλύτερο σχολείο, δεν έχει παρά να ικανοποιήσει τα διατυπωμένα αιτήματα του εκπαιδευτικού κινήματος.

Ως εκ τούτου, δεν εφησυχάζουμε! Συνεχίζουμε τον αγώνα, ώστε να διασφαλίσουμε τη νίκη του εκπαιδευτικού κινήματος απαιτώντας μαζί με την «απόσυρσή» του να καταργηθεί και νομοθετικά όλο το υφιστάμενο πλαίσιο της αξιολόγησης. Ταυτόχρονα προβάλλουμε το αίτημα για άμεση υπαγωγή των εκπαιδευτικών στο καθεστώς της ακώλυτης μισθολογικής και βαθμολογικής εξέλιξης, γιατί αυτό αποτελεί αυτονόητο παρακολούθημα της κατάργησης της αξιολόγησης και βάζει τέρμα στην ομηρία και τη μισθολογική στασιμότητα. Συνεχίζουμε ενωμένοι και με αισιοδοξία τον αγώνα για ένα σχολείο της δημοκρατίας και της παιδαγωγικής ελευθερίας, ένα σχολείο των όλων, των ίσων, των διαφορετικών, ένα σχολείο της ολόπλευρης γνώσης και των σύγχρονων μορφωτικών αναγκών, με κυρίαρχο ρόλο στο σύλλογο διδασκόντων αλλά και στους μάχιμους εκπαιδευτικούς για τη λειτουργία του.

Γ) Συνεχίζουμε τον αγώνα για την ανάταξη του δημόσιου σχολείου και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών

Η δημόσια εκπαίδευση βρίσκεται σε κατάσταση διάλυσης. Η σημερινή δραματική εικόνα των σχολείων μας είναι αποτέλεσμα των αντιεκπαιδευτικών αναδιαρθρώσεων, που επιβαρύνθηκε ιδιαίτερα τα τελευταία 5 χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης και των μνημονιακών αντιεκπαιδευτικών πολιτικών και παρουσιάζει σήμερα χαρακτηριστικά σημάδια εγκατάλειψης.

Στη σημερινή συγκυρία, όπου ο λαός αγωνίζεται για τα θεμελιώδη δικαιώματά του, για ψωμί – παιδεία – ελευθερία, ενάντια στην Ε.Ε., το ΔΝΤ, τις μνημονιακές αντιλαϊκές πολιτικές και την ολιγαρχία του πλούτου, εμείς οι εκπαιδευτικοί, αναπόσπαστο τμήμα του λαϊκού κινήματος, συνεχίζουμε τον αγώνα μας για το δημόσιο σχολείο και τα εργασιακά μας δικαιώματα. Σε αυτά τα πλαίσια, ο Σύλλογος « η Αθηνά» υλοποιώντας τις αποφάσεις της Γ.Σ και σε συντονισμό με τους πρωτοβάθμιους εκπαιδευτικούς συλλόγους, θα επιχειρήσει να συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις στον αγωνιστικό προσανατολισμό του εκπαιδευτικού κινήματος.

Θεωρούμε ότι απαιτείται αγώνας για την άμεση ανάταξη της δημόσιας εκπαίδευσης αλλά το και σχεδιασμό ενός ριζικά διαφορετικού προσανατολισμού της, στα πλαίσια του συνόλου του διεκδικητικού πλαισίου του συλλόγου μας, από το οποίο δεν απεμπολούμε τίποτα. Εστιάζουμε, κατευθύνουμε τους αγώνες μας και παλεύουμε πρωταρχικά: Για την άρση του καθεστώτος εγκατάλειψης των εκπαιδευτικών των δομών του δημόσιου σχολείου, για τη στελέχωση των δομών αντισταθμιστικής εκπαίδευσης που δε λειτουργούν, για την κάλυψη των χιλιάδων κενών σε προσωπικό, για τη χρηματοδότηση της εκπαίδευσης ώστε να σταματήσει η οικονομική ασφυξία των δημόσιων σχολείων. Ως εκ τούτου, διεκδικούμε: την άμεση επαναπρόσληψη των εκπαιδευτικών και των εργαζομένων που απολύθηκαν και τέθηκαν σε διαθεσιμότητα στο χώρο της εκπαίδευσης, μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών για την κάλυψη των κενών και των μεγάλων αναγκών του δημόσιου σχολείου-με τη μονιμοποίηση των αναπληρωτών, την επανίδρυση σχολείων που καταργήθηκαν ή συγχωνεύτηκαν ή υποβιβάστηκαν στα χρόνια του Μνημονίου.

Διεκδικούμε την άμεση κατάργηση όλων των νόμων της αξιολόγησης, που δεν έχουν καμιά νομιμοποίηση, καμιά θέση στο δημόσιο σχολείο και την ακώλυτη μισθολογική και βαθμολογική μας εξέλιξη. Η δημοκρατία στο σχολείο, η παιδαγωγική ελευθερία, ο καθοριστικός ρόλος του συλλόγου διδασκόντων στη λειτουργία του και ο αγώνας για να σπάσουν οι όροι της «αγοράς» από το περιεχόμενο και τις δομές του δημόσιου σχολείου, αποτελούν μια μεγάλη εκπαιδευτική, πολιτική και παιδαγωγική μάχη, την οποία και σκοπεύουμε να την δώσουμε μαζί με όλο το εκπαιδευτικό κίνημα. Τέλος, χωρίς συντεχνιακή λογική και στα πλαίσια του συνολικού αγώνα μιας καθημαγμένης κοινωνίας και όλων των εργαζομένων για την αναδιανομή του πλούτου, διεκδικούμε την αποκατάσταση των απωλειών που υπέστη το εισόδημά μας.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Παζάλος Γιώργος Θεοδωρόπουλος Θοδωρής

Tags: Σύλλογος ΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα