Σύλλογος Διδασκόντων Σχολής Θετικών Επιστημών ΕΚΠΑ: Τεράστιες δυσκολίες στη διεξαγωγή μαθημάτων

Tweet Τεράστιες δυσκολίες στη διεξαγωγή μαθημάτων

Ανακοίνωση του ΔΣ του Συλλόγου Διδασκόντων

της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΕΚΠΑ

19/12/2013

Λίγες μέρες έχουν περάσει από την κατ’ όνομα έναρξη μαθημάτων στη Σχολή Θετικών Επιστημών του ΕΚΠΑ και τα προβλήματα, όπως ήταν αναμενόμενο από τη διαθεσιμότητα και αργία των 571 διοικητικών υπαλλήλων, είναι τεράστια.

Πολλά αμφιθέατρα είναι κλειδωμένα και οι διδάσκοντες αδυνατούν να βρουν τρόπο να τα

ανοίξουν, δεδομένης της κατάργησης του κλάδου φύλαξης. Υπάρχει παντελής έλλειψη θέρμανσης σε όλους τους χώρους, πράγμα που δημιουργεί έντονη δυσφορία τόσο στους φοιτητές όσο και στους διδάσκοντες. Ιδιαίτερα οι τελευταίοι είναι αδύνατο να εργαστούν στα γραφεία τους. Αρκετοί ανελκυστήρες δεν λειτουργούν, εξαιτίας της έλλειψης συντήρησης, με αποτέλεσμα την αδυναμία πρόσβασης σε φοιτητές με κινητικά προβλήματα, ενώ ακόμη δεν μπορούν να μεταφερθούν ογκώδη αντικείμενα που απαιτούνται για τη λειτουργία των εργαστηρίων. Η χρήση και αυτών που λειτουργούν εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους διότι λείπει το προσωπικό που αναλάμβανε τον απεγκλωβισμό σε περίπτωση βλάβης. Πολλοί χώροι έχουν μείνει εντελώς χωρίς φωτισμό, με αποτέλεσμα να είναι απροσπέλαστοι μόλις νυχτώσει.

Οι βιβλιοθήκες και τα αναγνωστήρια παραμένουν κλειστά λόγω έλλειψης προσωπικού. Για τον ίδιο λόγο, έχει διακοπεί η παράδοση της αλληλογραφίας από το ταχυδρομείο, με αποτέλεσμα να μην παραλαμβάνονται υπηρεσιακά και άλλα χρήσιμα έγγραφα. Ταυτόχρονα οι Γραμματείες βρίσκονται σε πλήρη αδυναμία λειτουργίας και ουσιαστικά είναι κλειστές με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την έκδοση πιστοποιητικών, πέρασμα βαθμολογιών, υποστήριξη ΓΣ, εκλεκτορικών και επιτροπών, διεκπεραίωση συγγραμμάτων, εξυπηρέτηση φοιτητών και ΔΕΠ.

Τα παραπάνω αποτελούν τα πρώτα εμφανή προβλήματα από την έλλειψη υποστηρικτικού προσωπικού λόγω των εφαρμοζόμενων πολιτικών του Υπουργού ΠΑΙΘ. Δεδομένου ότι οι τεχνική υπηρεσία έχει αποψιλωθεί, αναρωτιόμαστε τι θα συμβεί αν υπάρξουν οποιεσδήποτε βλάβες σε υδραυλικές ή ηλεκτρικές εγκαταστάσεις, πώς θα λειτουργήσουν εργαστήρια που έχουν ανάγκη παρασκευαστών που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, ή πώς γίνουν οι εγγραφές των πρωτοετών, με τις Γραμματείες των Τμημάτων να υπολείπονται σε προσωπικό κατά 67%.

Ήδη, πριν από τα μέτρα διαθεσιμότητας, τα μέλη ΔΕΠ υπερέβαλλαν εαυτούς για να ανταποκριθούν στο διδακτικό τους έργο με τη μεγαλύτερη δυνατή συνέπεια και στο ερευνητικό τους έργο σε επίπεδο διεθνούς αριστείας. Πλέον, με τα τεράστια λειτουργικά προβλήματα που ανακύπτουν από την έλλειψη υποστηρικτικού προσωπικού, η διατήρηση του ίδιου επιπέδου διδασκαλίας και έρευνας καθίσταται αδύνατη.

Ως εκ τούτου είναι απαραίτητο και ζητάμε τόσο από τις Πρυτανικές Αρχές όσο και από τη Σύγκλητο, η οποία και ανέλαβε την ευθύνη έναρξης των μαθημάτων να αξιοποιήσουν οποιοδήποτε μέσο πίεσης μπορούν να χρησιμοποιήσουν προς το ΥΠΑΙΘ ώστε να δοθεί ουσιαστική λύση στα προβλήματα λειτουργίας του ΕΚΠΑ.

Tags: Σύλλογος Διδασκόντων Σχολής Θετικών Επιστημών ΕΚΠΑδυσκολίες Tweet Share on

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα