Σύλλογος ΔΕΠ Πανεπιστημίου Αιγαίου: Απορρίπτουμε συνολικά το προτεινόμενο Σχέδιο Οργανισμού

Tweet

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΕΠ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Απορρίπτουμε συνολικά το προτεινόμενο Σχέδιο Οργανισμού

Να σταματήσει τώρα η διαδικασία έγκρισής του

Ο Σύλλογός μας με αποφάσεις των γενικών συνελεύσεών του έχει τοποθετηθεί κατ’ επανάληψη ενάντια στους Νόμους 4009/11 και 4076/12 καθώς και όλους τους νόμους, τα ΠΔ και τις υπουργικές εγκυκλίους που τους συμπλήρωσαν, ζητώντας τη μη εφαρμογή και την κατάργησή τους. Θεωρούμε ότι οι νόμοι αυτοί διευκολύνουν την παράδοση

των Πανεπιστημίων σε επιχειρηματικά συμφέροντα, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ, με ταυτόχρονη υποβάθμιση σπουδών και δημιουργία ασφυκτικών συνθηκών για την έρευνα.

Σήμερα, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την εφαρμογή μιας ιδιαίτερα κρίσιμης πλευράς αυτού του νόμου, δηλαδή της έγκρισης των Οργανισμών κάθε πανεπιστημίου. Οι Οργανισμοί των πανεπιστημίων ρυθμίζουν πολύ σοβαρά ζητήματα: επιβάλλουν την πλήρη αποδοχή και την προσυπογραφή όλων των αντιδραστικών νομοθετημάτων, εισάγοντας πρακτικές διαφοροποίησης/ανταγωνιστικότητας, επιδιώκοντας την ακόμη μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση και επιχειρηματική λειτουργία των πανεπιστημίων, στο όνομά της «αυτοτέλειάς τους». Προχωρούν τη διάλυση των πτυχίων και θεσμοθετούν την ποινικοποίηση των συλλογικών διεκδικήσεων. Σε κανένα βαθμό οι οργανισμοί δεν μπορούν να αναιρέσουν το νόμο ή να επιβραδύνουν την εφαρμογή του.

Η προσπάθεια αυτή παίρνει και τη μορφή ενός απαράδεκτου εκβιασμού των πανεπιστημίων από την κυβέρνηση να συντάξουν οργανισμούς στο όνομα της εξασφάλισης των θέσεων εργασίας των διοικητικών υπαλλήλων, παρότι αυτό μπορεί να γίνει απλώς με την προσαρμογή των οργανογραμμάτων. Μετά δε και τις τελευταίες εξελίξεις με τον εμπαιγμό των Υπουργών στο θέμα των απολύσεων και διαθεσιμοτήτων των διοικητικών υπαλλήλων των 8 πανεπιστημίων, είναι αμφίβολο αν τα νέα Οργανογράμματα θα εξασφαλίσουν θέσεις εργασίας. Αρνητική είναι για μια ακόμα φορά η στάση των πρυτανικών αρχών που προωθούν σε όλες τις Συγκλήτους τη ψήφιση των Οργανισμών, σπεύδοντας να εφαρμόσουν, όσο το δυνατόν ταχύτερα, την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική.

Σε ό,τι αφορά το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το προτεινόμενο σχέδιο οργανισμού:

Αντιγράφει και ενσωματώνει μεγάλο μέρος της τρέχουσας αντιδραστικής νομοθεσίας για τα πανεπιστήμια.Ενσωματώνει πλήρως τη λογική του Πρύτανη-manager, των Κοσμητόρων απόλυτων αρχόντων, της Συγκλήτου χωρίς συμμετοχή όλης της πανεπιστημιακής κοινότητας, της υποβάθμισης των Γενικών Συνελεύσεων των Τμημάτων, της κατάργησης του Πανεπιστημιακού Ασύλου.Αποδέχεται την αντιδημοκρατική ηλεκτρονική ψηφοφορία, τις διαγραφές φοιτητών, την ίδρυση ΝΠΙΔ που με αδιαφανή τρόπο θα διαχειρίζεται την πανεπιστημιακή περιουσία, την προεπιλογή/απόρριψη υποψηφίων πρυτάνεων και κοσμητόρων από τα συμβούλια ιδρύματος.Την πλήρη ενσωμάτωση της λογικής της Μπολόνια για την οργάνωση των σπουδών και τα τριετή πτυχία, τα προγράμματα εξ αποστάσεως διδασκαλίας και τα ταχύρρυθμα σεμινάρια κατάρτισης.Περιλαμβάνει απαράδεκτες διατάξεις ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης, ανάγοντας σε πειθαρχικό αδίκημα την παρακώλυση συνεδρίασης και τη διατάραξη της λειτουργίας του ιδρύματος.Εισάγει απαράδεκτες μορφές προληπτικής λογοκρισίας των πανεπιστημιακών δασκάλων στη δημόσια σφαίρα.Καθιερώνει πλήθος επιχειρηματικές πρακτικές καθώς γενικεύει τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις.

Γι’ αυτό το λόγο και ο Σύλλογός μας απορρίπτει συνολικά το προτεινόμενο Σχέδιο Οργανισμού και απαιτεί να σταματήσει τώρα η διαδικασία έγκρισής του. Δηλώνει επίσης ότι δεν έχει κανένα νόημα η συμμετοχή σε καμία είδους «διαβούλευση» που προτείνει η διοίκηση του Ιδρύματος.

Σε κάθε περίπτωση ο Σύλλογός μας θα συνεχίσει να αγωνίζεται με όλες τις δυνάμεις του και σε συντονισμό με τους φοιτητές, τους διοικητικούς και το εργατικό λαϊκό κίνημα, για να μην εφαρμοστεί αυτή η πολιτική, για να καταργηθούν οι νόμοι 4009/11 και 4076/12, για μια αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν και δημοκρατική ανώτατη εκπαίδευση.

15 Ιουνίου 2014

Tags: ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΕΠ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ Tweet

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα