Στοκχόλμη: Τρίτη ημέρα εξέγερσης των γκέτο

Κοινωνία

Η κοινωνική εξέγερση των ξένων μεταναστών συνεχίστηκε χθες για τρίτη διαδοχική νύχτα στη Στοκχόλμη, καθιστώντας σαφές ότι η κοινωνική αντιπαράθεση έφθασε και στην πλούσια Σουηδία. Σύμφωνα με την αστυνομία καταστράφηκαν 30 αυτοκίνητα και κάηκαν ορισμένα κτίρια, μετά από επιθέσεις της ομάδας Megafonen, μιας οργάνωσης για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των μεταναστών.

Ο ιδρυτής της οργάνωσης Megafonen, Ραμί αλ Καμισί, υπογράμμισε ότι η εφαρμογή στη Σουηδία ενός είδος απαρτχάιντ την τελευταία 10ετία με 20ετία ευθύνεται για την έκρηξη

βίας, καταγγέλλοντας παράλληλα πως οι αστυνομικοί πολύ συχνά προσβάλλουν τους έγχρωμους μετανάστες με προσφωνήσεις όπως "νέγροι"¨και "μαϊμούδες".

Τα επεισόδια ξεκίνησαν από τις βορειοδυτικές συνοικίες της Στοκχόλμης και επεκτάθηκαν στις νότιες περιοχές της σουηδικής πρωτεύουσας. Η συνοικία Χούμπι μετατράπηκε σε πυρήνα της εξέγερσης, αφού κατοικείται κατά 80% από ξένους μετανάστες, κυρίως Τούρκους, Σομαλούς και άλλους μουσουλμάνους από τη Μέση Ανατολή. Η εξέγερση των μεταναστών επεκτάθηκε στις συνοικίες Τένστα, Κίστα, Ρίνκεμπι και Τζακόμπσμπεργκ, που μετατράπηκαν σε πεδία μάχης.

Η εξέγερση των μεταναστών ξεκίνησε στις 13 Μαΐου όταν η αστυνομία σκότωσε έναν 69χρονο μετανάστη που ήταν οπλισμένος με μαχαίρι, πυροδοτώντας την οργή που οδήγησε στην καταστροφή ενός σχολείου και ενός παιδικού σταθμού και συγκρούσεις με την αστυνομία και τους πυροσβέστες.

Η κυβέρνηση προσπάθησε να χαμηλώσει τους τόνους, υποστηρίζοντας την ενσωμάτωση των νέων μεταναστών στη σουηδική κοινωνία, ενώ το ρατσιστικό κόμμα Σουηδοί Δημοκράτες ζήτησε από την κυβέρνηση να υιοθετήσει σκληρή κατασταλτική πολιτική.

Αυγή

Tags: Στοκχόλμηεξέγερση
Keywords
Τυχαία Θέματα