Στο δρόμο για τα ξένα: Οι Έλληνες νεομετανάστες

Στο δρόμο για τα ξένα: Οι Έλληνες νεομετανάστες

Είναι όντως η «Νέα μετανάστευση των Ελλήνων» ένα φαινόμενο νέο ή προϋπήρχε και πριν την κρίση; Ποιο το προφίλ και ποια τα κίνητρα όλων αυτών των νέων επιστημόνων που επιλέγουν να εγκαταλείψουν τη χώρα; Είναι προβληματική αυτή η διαρροή του πιο παραγωγικού ανθρώπινου δυναμικού ή θα μπορούσε να λειτουργήσει και ευεργετικά στη μελλοντική ανάπτυξη του τόπου; Έγκριτοι καθηγητές - ερευνητές υπό τον συντονισμό του Προκόπη Δούκα συζήτησαν χθες στη Στέγη Τεχνών & Γραμμάτων για το φαινόμενο της Νέας Μετανάστευσης των Ελλήνων, απατώντας σε

σειρά ερωτημάτων που απασχολούν τη σύγχρονη ελληνική κοινωνία. Ρεπορτάζ: Κωνσταντίνα Κότσαρη

Ο Λόης Λαμπριανίδης, Οικονομικός Γεωγράφος. Καθηγητής Πανεπιστημίου Μακεδονίας και συγγραφέας του βιβλίου «Επενδύοντας στη φυγή. Η διαρροή Επιστημόνων από την Ελλάδα την εποχή της Παγκοσμιοποίησης» παρουσίασε μια εκτενή έρευνα για το φαινόμενο της μετανάστευσης επιστημόνων από την Ελλάδα.

Κεντρικός στόχος του ομιλητή ήταν να δείξει ότι το φαινόμενο δεν είναι νέο. Δεν οφείλεται στην κρίση. Η κρίση απλά το επέτεινε. Σύμφωνα με την έρευνα που παρουσιάζεται στο βιβλίο του, το 2010 υπολογίζεται ότι περίπου 120.000 Έλληνες επιστήμονες εργάζονταν στο εξωτερικό. Αυτό αντιστοιχεί με το 10% όλων των Ελλήνων επιστημόνων - πτυχιούχων.

Οι εξελίξεις στο τεχνολογικό και το κοινωνικό περιβάλλον διευκόλυναν αυτή τη μετακίνηση. Οι πολύ φτηνές μεταφορές και επικοινωνίες, οι ευκαιρίες εργασίας και σπουδών στο αντικείμενο ενδιαφέροντος αποτελούν παράγοντες εξοικείωσης με το εξωτερικό. Ένας ακόμα παράγοντας που ενισχύει την μετανάστευση των νέων είναι και η αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό μέσω διαδικτύου.

Το προφίλ των μεταναστών

Στη συνέχεια ο Λ. Λαμπριανίδης παρουσίασε δεδομένα της έρευνάς του για το προφίλ των Ελλήνων πτυχιούχων που εργάζονται στο εξωτερικό. Στην έρευνα που ολοκληρώθηκε το Φεβρουάριο του 2010 συμμετείχαν 2.700 Έλληνες Επιστήμονες που είχαν δουλέψει για τουλάχιστον ένα χρόνο στο εξωτερικό.

Αυτό που προκύπτει είναι ότι η μετανάστευση των Ελλήνων πτυχιούχων δεν είναι νέο φαινόμενο. Ξεκινά τη δεκαετία του \'60 και εντείνεται τη δεκαετία του \'90 με την αύξηση των φοιτητών αλλά και με τη διευκόλυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συνοπτικά τα χαρακτηριστικά των Ελλήνων Επιστημόνων του εξωτερικού είναι τα εξής:

- Οι σπουδές τους είναι πολυετείς και το 84% έχει πάνω από ένα πτυχία
- Περισσότεροι από τους μισούς έχουν φοιτήσει στα καλύτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα του κόσμου.
- Από αυτούς τα 2/3 τουλάχιστον είναι κάτοχοι μεταπτυχιακού διπλώματος και σχεδόν οι μισοί είναι Διδάκτορες.
- 9 στου 10 επιστήμονες που δουλεύουν στο εξωτερικό έχουν σπουδάσει παρεμφερές αντικείμενο.
- Οι περισσότεροι πριν φύγουν από την Ελλάδα, δεν αναζήτησαν καν δουλειά στη χώρα τους
- 91% από αυτούς που πήραν τα πτυχία τους στο εξωτερικό δεν έψαξαν καν δουλειά στην Ελλάδα.
- Η πλειοψηφία έχει μετακινηθεί για σπουδές και εργασία στη Μ. Βρετανία και

Keywords
Τυχαία Θέματα