Στην πρέσα ο κατώτατος μισθός

Κοινωνία

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση καταρτίζει το σχέδιο για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού, το οποίο καθηλώνει τους μισθούς σε πραγματικά χαμηλά επίπεδα για τα επόμενα πολλά χρόνια, η δυσάρεστη έκπληξη αυτή τη φορά, έρχεται ως απόρροια του Μνημονίου 3. Την Πρωταπριλιά, λήγει η τρίμηνη πλέον μετενέργεια της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και οι πάνω από 350.000 εργαζόμενοι που αμείβονται με βάση τη σύμβαση των ανειδίκευτων εργαζομένων, δεν έχουν πλέον καμία προτασία. Σε κάθε περίπτωση, ο κατώτατος

μισθός των 586 ευρώ διατηρείται, όπως θεσμοθετήθηκε με το τρίτο μνημόνιο. Όμως κόβεται το επίδομα γάμου, που αντιστοιχεί σε μείωση της τάξης του 10%. Την ίδια στιγμή η τρόικα φέρεται να προβάλλει ενστάσεις στη διαδικασία καθορισμού του κατώτατου μισθού, βάζοντας στο στόχαστρο την πλήρη κατάργηση των τριετιών από το 2014.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο ο κατώτατος μισθός θα διαμορφώνεται από 11 διαφορετικά κριτήρια που υπόψη τόσο στις προτάσεις των κοινωνικών εταίρων όσο και στη σύνταξη του τελικού πορίσματος, με βάση το οποίο η κυβέρνηση θα νομοθετεί τη μείωση ή την αύξηση του κατώτατου μισθού, ανάλογα με την οικονομική κατάσταση της χώρας.

Τα κριτήρια είναι τα εξής:

1. Το εισόδημα που πρέπει να έχει ένας εργαζόμενος για να εξασφαλίζει τα απαραίτητα (όριο ελάχιστης διαβίωσης) σε σχέση με το επίπεδο της φτώχειας.

2. Η σχέση του κατώτατου μισθού, προς το μέσο μισθό της χώρας.

3. Ο αριθμός των εργαζομένων που επηρεάζονται άμεσα από τον κατώτατο μισθό και πόσο επηρεάζονται οι αποδοχές των υπολοίπων εργαζομένων από τον κατώτατο μισθό.

4. Ο ρυθμό οικονομική ανάπτυξης και η προοπτική αυτού στο μέλλον σε εθνικό επίπεδο και οι διαφορές σε επιμέρους γεωγραφικές περιοχές.

5. Η παραγωγικότητα της οικονομίας στο σύνολο της και σε επιμέρους κλάδους.

6. Το ποσοστό ανεργίας σε εθνικό επίπεδο και σε επιμέρους ομάδες όπως οι νέοι.

7. Η αδήλωτη εργασία.

8. Το κόστος εργασίας στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

9. Η ροή και το ύψος των εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές για τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων.

10. Η αναλογική σχέση του κόστους εργασίας προς λοιπούς παράγοντες ανταγωνιστικότητας, π.χ. φορολογικό σύστημα, γραφειοκρατία κ.λ.π.

11. Τα είδη των συλλογικών συβάσεων εργασίας.

Tags: κατώτατος μισθόςμισθολογικάπερικοπέςμισθοίτριετίες
Keywords
Τυχαία Θέματα