Στη Κύπρο το 94,93% των καθηγητών είπε ναι στην απεργία

Το 94,93% των Καθηγητών στην Κύπρο ψήφισε ναι στην απεργία, στη δημοψήφισμα που διοργάνωσε το κορυφαίο συνδικαλιστικό τους όργανο η ΟΕΛΜΕΚ, αντιδρώντας στην εκπαιδευτικής μεταρρύθμιση που προωθεί η κυπριακή κυβέρνηση.

Το συγκεντρωτικό αποτέλεσμα

του δημοψηφίσματος έχει ως ακολούθως:

Ψήφισαν (έγκυρα ψηφοδέλτια): 5383

NAI ψήφισαν: 5110 - ποσοστό 94,93%

OXI ψήφισαν: 273 - ποσοστό 5,07%

Το δημοψήφισμα έγινε ταυτόχρονα σε όλα τα σχολεία της Κύπρου.

Στα χέρια των εκπαιδευτικών βρίσκεται από χθες βράδυ η νέα πρόταση για λύση της κρίσης στην Παιδεία.

Το γραπτό κείμενο αποτελεί προϊόν παρασκηνιακών ενεργειών, αφού τις τελευταίες ημέρες οι πληροφορίες θέλουν τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και την κυβέρνηση να βρίσκονται σε διαρκή επαφή. Μετά από χθεσινές προσπάθειες και στο Προεδρικό Μέγαρο, τελικά διαμορφώθηκε μια πρόταση στη βάση της υπουργικής απόφασης της 4ης Σεπτεμβρίου, περιλαμβάνοντας όμως κάποιες διαφοροποιήσεις.

Συγκεκριμένα, ως προς τον βιολογικό παράγοντα, τον συνδικαλιστικό χρόνο και τον υπεύθυνο τμήματος. Παράλληλα περιλαμβάνει και μια νέα πρόνοια για το διορισμό 10 εκπαιδευτικών στην Προδημοτική. Παραμένουν ως είχαν ο παράγοντας αρχαιότητας για τους διευθυντές, οι πρόωρες αφυπηρετήσεις και οι νεοεισερχόμενοι.

Το εν λόγω κείμενο πρόκειται να εξετάσουν σήμερα στα κεντρικά διοικητικά τους συμβούλια οι τρεις εκπαιδευτικές οργανώσεις, οι οποίες στη συνέχεια θα αποφασίσουν από κοινού για τη στάση που θα τηρήσουν.

Οργιώδες ήταν το παρασκήνιο των τελευταίων ημερών, με τους εκπαιδευτικούς και την κυβέρνηση να διαπραγματεύονται, ώστε να βρεθεί μία κοινώς αποδεκτή λύση για την Παιδεία. Σημείο σταθμός, φαίνεται να αποτέλεσε η πολύωρη συνάντηση των προέδρων των συνδικαλιστικών οργανώσεων με τους υπουργούς Παιδείας, Εργασίας και Γεωργίας στο υπουργείο Εξωτερικών, το βράδυ της Τετάρτης, αμέσως μετά τη βροντερή εξουσιοδότηση δασκάλων και καθηγητών για απεργία.

Ως συνέχεια των προσπαθειών, χθες ο πρόεδρος της ΠΟΕΔ και ο πρόεδρος της ΟΛΤΕΚ, έφυγαν εκτάκτως από κοινή συνεδρίαση των γραμματειών των οργανώσεων και μετέβησαν στο Προεδρικό Μέγαρο, ώστε μαζί με τους τρεις υπουργούς να μετουσιώσουν τις προσπάθειες σε κείμενο.

Με πληροφορίες από τον Φιλελεύθερο της Κύπρου

Κύπρος
Keywords
Τυχαία Θέματα