Στάδιο Νέλσον Μαντέλα ή στάδιο McDonalds;

Tweet

Λίγο πριν από το μεγάλο ραντεβού του Εuro 2016, οι Γάλλοι δείχνουν να διχάζονται για το αν θα ακολουθήσουν το δρόμο του… Νέλσον Μαντέλα ή αυτόν της εμπορευματοποίηση.

Ενώ όλος ο ποδοσφαιρικός κόσμος έχει τα μάτια του στραμμένα στο προσεχές Μουντιάλ η Γαλλία ετοιμάζεται πυρετωδώς για το επόμενο Euro που θα έχει το ρόλο της οικοδέσποινας.

Μια αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει αφορά το νέο στάδιο της Μπορντό το οποίο θα είναι έτοιμο το 2015 και θα συμπεριληφθεί στα γήπεδα για τη μεγάλη διοργάνωση.

Ενόψει και των δημοτικών εκλογών στη Γαλλία, η αντιπαράθεση έχει ξεκινήσει με αφορμή τις χρηματοδοτήσεις που αφορούν την κατασκευή του σταδίου. Το “Μέτωπο της Αριστεράς”(Μελανσόν) τις έχει χαρακτηρίσει ως αμφιλεγόμενες, ενώ έχει καταγγείλει ότι η κατασκευή του γηπέδου μέσω ενός φορέα συνεργασίας Δήμου-Ιδιώτη θα διογκώσει τα προβλήματα αφού το Δημόσιο θα λαμβάνει μόνο ζημιές ενώ ο ιδιώτης κέρδη. Συγκεκριμένα το πλάνο αυτή τη στιγμή μιλά για ένα στάδιο που θα κοστίσει 184.000.000 ευρώ και η χρηματοδότηση προβλέπεται να γίνει μέσω ΣΔΙΤ (σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα). Το οικονομικό πακέτο βασίζεται εν μέρει στο δημόσιο χρήμα, με το Κράτος να συμμετέχει με 28 εκατομμύρια ενώ το ιδιωτικό κεφάλαιο θα συμμετάσχει με 52 εκατομμύρια. Είναι, επομένως, σαφές ότι το νέο στάδιο δεν θα λειτουργεί με καθεστώς δημοσίου ελέγχου. Παράλληλα, έχει ξεσπάσει κόντρα που αφορά τις χρήσεις του Σταδίου αν δηλαδή και κατά πόσο θα εξυπηρετεί γενικότερα αθλητικές ανάγκες της περιοχής και των άλλων τμημάτων του συλλόγου. Το ενδιαφέρον εντοπίζεται στην πρόταση του “Μετώπου”, που κάνει λόγο για ένα στάδιο αντίστοιχο με αυτό της Λιλ. Ένα γήπεδο που θα κατασκευαστεί από μια μικτή εταιρία, θα τεθεί υπό δημόσιο έλεγχο και δεν θα αναζητήσει τα υπόλοιπα χρήματα -τα 84 εκατομμύρια που απαιτεί το project δηλαδή- από τη διαδικασία της ονοματοδοσίας χορηγού αλλά αντιθέτως, θα διερευνηθούν εξαρχής όλες οι εναλλακτικές λύσεις που θα επιτρέψουν στις δημόσιες αρχές να χρησιμοποιούν την υποδομή αυτή προς την κατεύθυνση του γενικού συμφέροντος, δηλαδή την εξυπηρέτηση τμημάτων του Συλλόγου και την ικανοποίηση αθλητικών αναγκών της περιοχής. Μάλιστα ο επικεφαλής δημοτικός σύμβουλος του “Μετώπου” Bενσάν Μαουρίν προτείνει το στάδιο συμβολικά να ονομαστεί Νέλσον Μαντέλα και όχι Total, Axa ή McDonalds κάτι που θα γίνει αν τα πράγματα εξελιχθούν ως έχουν. Παράλληλα, τονίζει ότι υπάρχουν μοντέλα όπως αυτό της Λιλ όπου μπορούν να διαφύγουν από την λογική της εμπορευματοποίησης και να προχωρήσουν στην κατασκευή ενός σταδίου που θα εξυπηρετεί και τις αθλητικές ανάγκες του συλλόγου αλλά και της περιοχής. Η κόντρα στη Γαλλία μας φέρνει στο νου και τα δικά μας Ολυμπιακά έργα αλλά και αυτά που γίνονται αυτή τη στιγμή και για το προσεχές αλλά και μεθεπόμενο Μουντιάλ σε Βραζιλία και Κατάρ. Μια ιστορία κόντρα στους καιρούς, που μας δείχνει ότι η εμπορευματοποίηση δεν είναι μονόδρομος και ότι η κατασκευή ανάλογων σταδίων πρέπει πρώτα και κύρια να καλύπτει τις αθλητικές-ποδοσφαιρικές ανάγκες… Επιμέλεια: Oestrous Πηγή: alterthess.grTags: Νέλσον Μαντέλα Tweet

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα