Σε ρυθμούς φοιτητικών εκλογών Πανεπιστήμια και ΤΕΙ

p1 {font-family:Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif;font-size:12px;margin-left:8px;margin-right:8px;margin-top:4px;margin-bottom:4px;text-align:justify;}

Μόλις δέκα μέρες μετά τις βουλευτικές εκλογές, στις 16 Μαΐου, θα διεξαχθούν φέτος οι φοιτητικές εκλογές σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Κάτω από το βάρος της συγκυρίας σε κεντρικοπολιτικό επίπεδο, αναμένεται ανατροπή των συσχετισμών και μέσα στα πανεπιστήμια.

Το φετινό ακαδημαϊκό έτος μετράει ένα πλήθος \"αναταραχών\". Το εγκληματικό νομοσχέδιο της κ. Διαμαντοπούλου, που ψηφίστηκε μέσα στον Αύγουστο και θεσμοθέτησε την ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, πυροδότησε ένα δυναμικό πανεκπαιδευτικό κίνημα φοιτητών και καθηγητών στην αρχή της χρονιάς. Η πειθήνια στάση των παρατάξεων της ΔΑΠ (Νέα Δημοκρατία) και της ΠΑΣΠ (ΠΑΣΟΚ), που δεν ήρθαν σε πραγματική ρήξη με τις αποφάσεις των κομμάτων τους, φαίνεται να τους κόστισαν αρκετά και αναμένεται σημαντική πτώση των ποσοστών τους. Πτώση αναμένεται και στα ποσοστά του ΜΑΣ (ΚΚΕ), που η περιχαράκωσή του την περίοδο του κινήματος και η άρνηση συνεργασίας με τις υπόλοιπες δυνάμεις της Αριστεράς απομάκρυναν υπολογίσιμη μερίδα της εκλογικής του βάσης. Η ΕΑΑΚ (ΑΝΤΑΡΣΥΑ) κρατάει διαφορετική στάση ανά σχολές, ανάλογα με τις τάσεις που κυριαρχούν στο εσωτερικό της και καθώς αδυνατεί να πετύχει ουσιαστική σύνδεση με την κοινωνία, φαίνεται πως χάνει στα σημεία.

Η Αριστερή Ενότητα δύναμη ανατροπής

Η Αριστερή Ενότητα, ένα αυτόνομο σχήμα που πολλά από τα μέλη της δραστηριοποιούνται στον ΣΥΡΙΖΑ, συμμετείχε ενεργά σε όλες τις μάχες του προηγούμενου διαστήματος. Η ηχηρή παρουσία της στο εκπαιδευτικό κίνημα, η επιμονή συστράτευσης των φοιτητών με την υπόλοιπη κοινωνία και η σταθερή άρνηση συνεργασίας με την παράταξη του ΠΑΣΟΚ έχουν αναδείξει την ΑΡΕΝ σε δύναμη ανατροπής μέσα στις σχολές. Ήδη σε πολλά ιδρύματα τα μέλη της ΑΡΕΝ έχουν στήσει δίκτυα αλληλεγγύης, κυρίως παράδοσης δωρεάν μαθημάτων σε μαθητές και φοιτητές. Επίσης διοργανώνουν εναλλακτικά φεστιβάλ με συλλογικές κουζίνες ή ανταλλακτικά παζάρια, ενώ πρωτοβουλία της ΑΡΕΝ ήταν και η συναυλία στήριξης του αγώνα των Χαλυβουργών που πραγματοποιήθηκε τον Γενάρη.

\"Η άνοδος της Αριστεράς και η μεγάλη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις βουλευτικές εκλογές στέλνουν μήνυμα ελπίδας και ανατροπής. Η κατάρρευση του δικομματισμού και η στήριξη της Αριστεράς στις σχολές είναι μεγάλο στοίχημα για τις μάχες που έρχονται. Είμαστε αισιόδοξοι\", λέει ο Γ. Ντότσικας, μέλος της Αριστερής Ενότητας.


Ο.Σ.

Keywords
Τυχαία Θέματα