Ρι­ζι­κές αλ­λα­γές στις τρά­πε­ζες

Κοινωνία

ΑΛΛΑΖΕΙ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ

Ρι­ζι­κές αλ­λα­γές στις τρά­πε­ζες

* Θα αλ­λά­ξουν τα μι­σά μέ­λη των διοι­κη­τι­κών συμ­βου­λίων των τρα­πε­ζών. Τέρ­μα στον «συγ­γε­νι­κό δα­νει­σμό».

Η ε­πο­πτεία των συ­νερ­γα­τι­κών κά­τω α­πό την Κε­ντρι­κή Τρά­πε­ζα Κύ­πρου. Μέ­νουν οι ζη­μιές για κα­τό­χους α­ξιό­γρα­φων.

Με δε­δο­μέ­νο ό­τι τα λά­θη του χρη­μα­το­πι­στω­τι­κού το­μέα ή­ταν έ­νας α­πό τους κύ­ριους πα­ρά­γο­ντες που έ­φε­ραν την κυ­πρια­κή οι­κο­νο­μία στην ση­με­ρι­νή δει­νή θέ­ση, ή­ταν α­να­με­νό­με­νο έ­να

με­γά­λο μέ­ρος του μνη­μο­νίου να α­φο­ρά την α­να­διάρ­θρω­ση του.

Το τε­λι­κό κεί­με­νο του μνη­μο­νίου δεν έ­χει δια­φο­ρο­ποιη­θεί ση­μα­ντι­κά α­πό το αρ­χι­κό και αυ­τό α­να­μέ­νε­ται να προ­κα­λέ­σει αρ­κε­τές α­ντι­δρά­σεις α­νά­με­σα στους κα­τό­χους Με­τα­τρέ­ψι­μων Αξιό­γρα­φων Ενι­σχυ­μέ­νου Κε­φα­λαίου (ΜΑ­ΕΚ). Η α­να­φο­ρά που γί­νε­ται στο τε­λι­κό μνη­μό­νιο ε­ξη­γεί πως οι μέ­το­χοι και οι κά­το­χοι χρε­ο­γρά­φων μειω­μέ­νης ε­ξα­σφά­λι­σης (bank shareholders and junior debt holders) θα πρέ­πει να υ­πο­στούν α­πώ­λειες πριν την πα­ρέμ­βα­ση του κρά­τους, προ­κει­μέ­νου να πε­ριο­ρι­στεί το κό­στος για τους φο­ρο­λο­γού­με­νους. Η τρόι­κα, προ­φα­νώς λό­γω των α­ντι­δρά­σεων αλ­λά και της ε­πι­μο­νής κά­ποιων στε­λε­χών τρα­πε­ζών, έ­δει­ξε κά­ποια ε­λα­στι­κό­τη­τα. Στο κεί­με­νο προ­στέ­θη­κε ό­τι «Για διευ­κό­λυν­ση της ε­θε­λο­ντι­κές με­τα­τρο­πής χρε­ο­γρά­φων σε με­το­χές η τρόι­κα ε­πι­τρέ­πει να πα­ρα­χω­ρη­θεί έ­να μι­κρό premium (με έ­να μι­κρό πριμ)». Με δε­δο­μέ­νο ό­τι σε κά­ποιες πε­ρι­πτώ­σεις η ζη­μιά για συ­γκε­κρι­μέ­να α­ξιό­γρα­φα ξε­περ­νά το 80%, το μι­κρό πριμ σί­γου­ρα δεν θα δια­φο­ρο­ποίη­ση ου­σια­στι­κά την τε­λι­κή ζη­μιά.

Δύο χρό­νια για πρώ­τη κα­τοι­κία

Στο μνη­μό­νιο ση­μειώ­νε­ται ε­πί­σης ό­τι τα Χρη­μα­το­πι­στω­τι­κά Ιδρύ­μα­τα (ΧΙ), που δεν θα τα κα­τα­φέ­ρουν να πε­τύ­χουν α­να­κε­φα­λαιο­ποίη­ση α­πό μό­να τους, εί­τε θα α­πο­τε­θούν στην κυ­βέρ­νη­ση εί­τε θα με­τα­φέ­ρουν τα πε­ριου­σια­κά τους στην ε­ται­ρεία δια­χεί­ρι­σης πε­ριου­σια­κών στοι­χείων που θα συ­στα­θεί.

Για τις εκ­ποιή­σεις α­κι­νή­των το μνη­μό­νιο δεν άλ­λα­ξε α­φού ζη­τά να υ­πάρ­ξουν αλ­λα­γές, ώ­στε η εκ­ποίη­ση α­κι­νή­των που έ­χουν δο­θεί ως εγ­γύη­ση σε δά­νεια που δεν ε­ξυ­πη­ρε­τού­νται να γί­νε­ται, ε­φό­σον ξε­κι­νή­σουν οι δια­δι­κα­σίες α­πό τις τρά­πε­ζες, σε διά­στη­μα 18 μη­νών. Η μό­νη χα­λά­ρω­ση, με­τά α­πό τις α­ντι­δρά­σεις των κομ­μά­των α­φο­ρά την κύ­ρια κα­τοι­κία «ε­κτός κι εάν τα α­κί­νη­τα α­φο­ρούν ι­διο­κα­τοί­κη­ση (πρώ­τη κα­τοι­κία), τό­τε, η δια­δι­κα­σία αυ­ξά­νε­ται στους 24 μή­νες», ό­πως α­να­φέ­ρε­ται.

Και ε­πό­πτες

Βά­σει του μνη­μο­νίου α­να­μέ­νε­ται ε­ξάλ­λου να αλ­λά­ξουν κά­ποιες δια­δι­κα­σίες στην ε­πο­πτεία που α­σκεί η Κε­ντρι­κή Τρά­πε­ζα της Κύ­πρου (ΚΤΚ) με στό­χο να α­πο­φευχ­θεί στο μέλ­λον υ­περ­βο­λι­κή έκ­θε­ση κιν­δύ­νου σε έ­να ε­πεν­δυ­τι­κό προϊόν (ώ­στε να μην ε­πα­να­λη­φθεί αυ­τό που έ­γι­νε με τα ελ­λη­νι­κά ο­μό­λο­γα)

Η τρόι­κα ζη­τά να κλεί­σουν τα πα­ρα­θυ­ρά­κια που ε­πέ­τρε­πε στις τρά­πε­ζες να μην α­να­γνω­ρί­ζουν τις πραγ­μα­τι­κές ε­πι­σφά­λειες. Ζη­τά α­κό­μη την α­να­διάρ­θρω­ση των τμη­μά­των α­ξιο­λό­γη­σης κιν­δύ­νων των ΧΙ, τα ο­ποία λί­γο-πο­λύ τα θεω­ρεί ε­ντε­λώς α­νε­παρ­κή. Επι­πρό­σθε­τα, με­τά την ε­γκλη­μα­τι­κή γκά­φα της ε­πέν­δυ­σης του 120% των κε­φα­λαίων των τρα­πε­ζών σε ελ­λη­νι­κά ο­μό­λο­γα, ζη­τά να ε­πι­βλη­θούν ό­ρια (ε­πί τοις ε­κα­τό ως προς τα κε­φά­λαια και το χαρ­το­φυ­λά­κιο) α­πό την Κε­ντρι­κή Τρά­πε­ζα στο πό­σο που μπο­ρεί να ε­πεν­δύει έ­να ΧΙ σε έ­να συ­γκε­κρι­μέ­νο ε­πεν­δυ­τι­κό προϊόν.

Φεύ­γουν οι διοι­κή­σεις

Σε σχέ­ση με τα Συ­νερ­γα­τι­κά Πι­στω­τι­κά Ιδρύ­μα­τα (ΣΠΙ) με το μνη­μό­νιο κλει­δώ­νει η με­τα­φο­ρά της ε­πο­πτείας του συ­νερ­γα­τι­κού κι­νή­μα­τος α­πό το υ­πουρ­γείο Εμπο­ρίου στην ΚΤΚ. Η αλ­λα­γή αυ­τή πρέ­πει να γί­νει μέ­χρι τον Ιού­νιο του 2013, αλ­λά α­πό το Φε­βρουά­ριο η ΚΤΚ θα ε­πι­τρέ­πε­ται να πα­ρεμ­βαί­νει στην ε­πο­πτεία των ΣΠΙ. Επί­σης με το μνη­μό­νιο ξε­κα­θα­ρί­ζει πως οι λο­γα­ρια­σμοί των με­γά­λων ΣΠΙ θα πρέ­πει να ε­λέγ­χο­νται α­πό α­νε­ξάρ­τη­τους ε­λε­γκτές – ό­πως και των τρα­πε­ζών.



Με το μνη­μό­νιο τί­θε­νται ε­πί­σης πε­ριο­ρι­σμοί στη δα­νειο­δό­τη­ση των συμ­βού­λων τό­σο των τρα­πε­ζών ό­σο και των ΣΠΙ. Για τα ΣΠΙ α­πό τον Ιού­νιο του ε­πό­με­νου χρό­νου α­πα­γο­ρεύε­ται η δα­νειο­δό­τη­ση φυ­σι­κών προ­σώ­πων που δεν εί­ναι μέ­λη, ε­νώ α­πα­γο­ρεύε­ται ο δα­νει­σμός α­νε­ξάρ­τη­των με­λών των ΔΣ τους και συν­δε­δε­μέ­νων προ­σώ­πων τους. Επι­πρό­σθε­τα με νο­μο­θε­τι­κές ρυθ­μί­σεις θα πρέ­πει να α­πο­μα­κρυν­θούν μέ­λη των ΔΣ των ΣΠΙ που έ­χουν κα­θυ­στε­ρη­μέ­να δά­νεια ε­νώ θα τε­θούν και α­νώ­τα­τα ό­ρια που θα μπο­ρούν να δα­νεί­ζο­νται τα μέ­λη του ΔΣ (των ε­πι­τρο­πών). Το ό­ριο δα­νει­σμού θα τί­θε­ται α­πό την ΚΤΚ. Οι ί­διες ρυθ­μί­σεις, βά­σει του μνη­μο­νίου, θα ι­σχύ­σουν και στις τρά­πε­ζες.

Δη­μή­τρης Γεωρ­γιά­δης - H ΕΠΟΧΗ

Tags: τράπεζεςχρηματοπιστωτικό ίδρυμα
Keywords
Τυχαία Θέματα