Ψήφισμα της ΓΣ του τμήματος Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών και Ανθοκομίας του ΤΕΙ Μεσολογγίου σχετικά με το σχέδιο "Αθηνά"

Ανακοινώσεις

ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΓΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΚΑΙ ΑΝΘΟΚΟΜΙΑΣ ΤΕΙ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΘΗΝΑ

Σύμφωνα με προτεινόμενο σχέδιο Αθηνά θεωρούμε σημαντική την αρχική πρόταση εδραίωσης- ενίσχυσης της Σχολής Τεχνολογίας – Γεωπονίας (Σ.ΤΕ.Γ.) στο Μεσολόγγι με δύο τμήματα αυτό των Υδατοκαλλιεργειών & Αλιευτικής Διαχείρισης

(ΥΔΑΔ), ως το αρχαιότερο της χώρας που ισχυροποιείται, και αυτό της Φυτικής Παραγωγής, το οποίο επιμένουμε να ονομάζεται Γεωπονικών Εφαρμογών και Νέων Τεχνολογιών. Επιμένουμε επίσης στην υλοποίηση της ομόφωνης απόφασης της Συνέλευσης του ΤΕΙ Μεσολογγίου για μετονομασία της ΣΤΕΓ σε Σχολή Τεχνολογίας Επιστημών Ζωής. Η καθολική ομοιομορφία των τίτλων δεν συμβάλλει στην ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών και πλεονεκτημάτων των τμημάτων και των Σχολών των Ιδρυμάτων μας. Η ως άνω Σχολή με αμφότερα τα τμήματα, με τις μεγάλες και σύγχρονες εργαστηριακές εγκαταστάσεις που διαθέτουν, τις πρωτοποριακές τους ερευνητικές επιτεύξεις, συνδέονται άρρηκτα και υπηρετούν τις παραγωγικές ανάγκες και τις καινοτόμες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες όχι μόνο της Αιτωλοακαρνανίας αλλά και ολόκληρης της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Συνεπώς διαφωνούμε ριζικά με την προτεινόμενη μηχανιστική μεταφορά στην Αμαλιάδα του τμήματος ΘΕΚΑ (κωδ. 557), ή όποιου νέου τμήματος τελικά θα προέκυπτε σύμφωνα με την αρχική πρόταση του σχεδίου ΑΘΗΝΑ 1249/6.2.2013. Θεωρούμε ότι η μεταφορά και λειτουργία στην Αμαλιάδα των υπερσύγχρονων εργαστηριακών εγκαταστάσεων και των θερμοκηπίων τα οποία είναι εγκατεστημένα και πλήρως λειτουργικά στους χώρους του ΤΕΙ Μεσολογγίου εκτός του ότι είναι τεχνικά αδύνατη αποτελεί και μεγάλη οικονομική σπατάλη γεγονός που δεν συνάδει με τις ανάγκες της εποχής. Αντίκειται επίσης σε οποιαδήποτε οικονομία κλίμακας αφού τμήματα συγγενούς γνωστικού αντικειμένου ( ΥΔΑΔ και ΘΕΚΑ) με συναφή εργαστήρια απομακρύνονται.

Θεωρούμε ότι με βάση την σημερινή οικονομική κατάσταση είναι πρακτικά αδύνατη η λειτουργία του προτεινόμενου τμήματος και η δημιουργία των εξαγγελθεισών δύο επιπρόσθετων κατευθύνσεων α. Ζωικής Παραγωγής και β. Αγροτικής Οικονομίας χωρίς την πρόσληψη μελών ΕΠ συναφών ειδικοτήτων. Η ίδρυση ενός νέου τέτοιου τμήματος στην Αμαλιάδα είναι αντίθετη με τη φιλοσοφία του Σχεδίου Αθηνά η οποία προκρίνει συγχωνεύσεις τμημάτων και εξοικονόμηση πόρων.

Επιπλέον είναι ζωτικής σημασίας η διατήρηση της ΣΤΕΓ με δύο τμήματα στο Μεσολόγγι διότι αλλιώς διακυβεύεται η μελλοντική της υπόσταση. Είναι δε και ακαδημαϊκά αστήριχτη αφού απομακρύνει δύο τμήματα με συγγενικό γνωστικό αντικείμενο, με επιστημονικές συνέργειες μεταξύ των μελών ΕΠ και κατά συνέπεια υπονομεύει την αναγκαία συνεργασία και αλληλεπίδραση για τη λειτουργία της Σχολής.

Τέλος δημιουργεί πρακτικά εμπόδια στην εκπαίδευση των υπαρχόντων φοιτητών του τμήματος αφού θα αναγκαστούν υποχρεωτικά να μετακομίσουν σε διαφορετική πόλη, σε νεοϊδρυθέν τμήμα όπου δεν θα υπάρχει η παραμικρή υποδομή- εργαστηριακές εγκαταστάσεις κλπ για την συνέχιση των σπουδών τους.

Για όλα τα παραπάνω και επειδή θεωρούμε ότι η χάραξη εκπαιδευτικής πολιτικής πρέπει να υπακούει σε αυστηρά ακαδημαϊκά κριτήρια και όχι σε υποκρυπτόμενες πολιτικές σκοπιμότητες (οι οποίες έφθασαν σε σημείο να μην αναφέρεται πουθενά ονομαστικά το τμήμα μας στην νέα εκδοχή του σχεδίου) θεωρούμε απαράδεκτη την αναθεωρημένη εκδοχή του σχεδίου Αθηνά, ζητούμε την αναίρεσή της και την επαναφορά της αρχικής πρότασης η οποία ανταποκρίνεται στις ακαδημαϊκές, οικονομικές και αναπτυξιακές ανάγκες της εποχής και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Tags: σχέδιο ΑθηνάΤΕΙ Μεσολογγίου
Keywords
Τυχαία Θέματα