Πρυτάνεις: Να διασφαλιστεί η λειτουργία των ιδρυμάτων - 48ωρη απεργία των διοικητικών υπαλλήλων

Tweet

Τη δέσμευση της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας ότι θα προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες της κινητικότητας των διοικητικών υπαλλήλων που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα από τα 8 πληττόμενα πανεπιστήμια, απαίτησε χτες το Συντονιστικό της Συνόδου των Πρυτάνεων που έδωσε συνέντευξη Τύπου, εκφράζοντας την ανησυχία των πρυτάνεων για την πορεία των δημοσίων πανεπιστημίων και την ελλιπή χρηματοδότηση.

Ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης,

Γ. Μυλόπουλος, σημείωσε ότι τα ιδρύματα λειτουργούν με μικρότερο από το 1/3 του κρατικού προϋπολογισμού του 2010, ενώ μιλώντας για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού που αφορούν μεταξύ άλλων και την κατάργηση του άρθρου 16, τόνισε ότι ανοίγει ο δρόμος για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, απαξιώνεται η δημόσια εκπαίδευση προκειμένου να προβληθεί ως «λύση» η δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης υπήρξε διγλωσσία μερίδας πρυτάνεων σχετικά με το θέμα της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων, αφού όπως σημείωσαν δεν τάσσονται ιδεολογικά κατά... Από την άλλη, μιλώντας για την αναγνώριση των κολεγίων και την αποδέσμευση των επαγγελματικών προσόντων από το πτυχίο, τόνισαν ότι πρόκειται για πλάνη, καθώς παρέχοντας διετείς σπουδές η γνώση θα υστερεί κατά πολύ και είναι κοινωνικά επικίνδυνο, απαξιώνει μεθοδικά το δημόσιο πανεπιστήμιο, προκαλεί βλάβη στο δημόσιο συμφέρον. Σχετικά με το αυτοδιοίκητο των ιδρυμάτων, ο πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου αναφέρθηκε στην αύξηση του αριθμού εισακτέων, χωρίς να συνοδεύεται από τις ανάλογες υποδομές, προσωπικό και χρηματοδότηση για να αντέξει τέτοιο μεγάλο αριθμό φοιτητών.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο σοβαρό πρόβλημα που έχει προκύψει από την κατάργηση του κλάδου της φύλαξης, με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Πάτρας να υπενθυμίζει ότι η έκταση του Πανεπιστημίου είναι 2.700 στρέμματα, καθώς και οι εγκαταστάσεις στο Αγρίνιο παραμένουν αφύλακτες.

Στο μεταξύ, σήμερα οι διοικητικοί υπάλληλοι των ΑΕΙ προχωρούν σε 48ωρη απεργία με αίτημα να μη γίνει καμία απόλυση και να υλοποιήσει το υπουργείο Παιδείας τις δεσμεύσεις που είχε κάνει το προηγούμενο διάστημα, δηλαδή άμεση υλοποίηση της διαδικασίας της κινητικότητας, διασφάλιση της επανένταξης όλων των διοικητικών υπαλλήλων στις υπηρεσίες, καθώς και εκείνων που ο κλάδος καταργείται και να παρθεί πίσω το σύστημα «αξιολόγησης».

Συμμετοχή στη 48ωρη απεργία που γίνεται σήμερα και αύριο, καθώς και το συντονισμό με την υπόλοιπη ακαδημαϊκή κοινότητα στο ΑΠΘ, στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, αποφάσισε ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού ΑΠΘ. Στο πλαίσιο της πρώτης μέρας της απεργίας καλεί συγκέντρωση έξω από το κτίριο Διοίκησης του ΑΠΘ, από την έναρξη της βάρδιας.

Αναδημοσίευση από το Ριζοσπάστη, 13/5/2014

Tags: Πρυτάνειςπανεπιστήμια Tweet

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα