Προβληματισμός για τις Νέες Δομές Υποστήριξης του Εκπαιδευτικού Έργου σε σχεση με την Ειδική Αγωγή

Μέχρι σήμερα, δεν έχουμε λάβει γνώση για πιθανές μελέτες που έχουν διεξαχθεί και που οδήγησαν την πολιτική ηγεσία στην αναγκαιότητα της αλλαγής των νέων δομών, ούτε γνωρίζουμε να έχει αξιολογηθεί η μέχρι τώρα πορεία των υπαρχουσών δομών, Κ.Ε.Δ.Δ.Υ., Ε.Δ.Ε.Α.Υ. Από την πλευρά του Ειδικού Εκπαιδευτικού και Ειδικού Βοηθητικού προσωπικού που στελεχώνει τις Σ.Μ.Ε.Α.Ε., τις Ε.Δ.Ε.Α.Υ., τις σχολικές μονάδες γενικής εκπαίδευσης, έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:

Υποστηρίζεται ότι με την πρόταση περιορίζεται η κάθετη εξάρτηση των σχολικών μονάδων από την κεντρική διοίκηση και διασφαλίζεται η ενότητα

των υπηρεσιών και δομών. Τι είναι λοιπόν αυτό που το διασφαλίζει; Τι είναι αυτό που έχει η σημερινή οργάνωση που δε διασφαλίζει την ενότητα των υπηρεσιών; Αν μιλήσουμε για τα Κ.Ε.Δ.Δ.Υ. θα δούμε ότι αυτό που δεν βοηθούσε στη σύνδεσή τους με τα σχολεία ήταν ότι η αρμοδιότητα της υποστήριξης των σχολείων μπορούσε σε μικρό βαθμό να υλοποιηθεί, αφού το προσωπικό δεν επαρκούσε, στηριζόταν σε αναπληρωτές που δεν ήταν σταθεροί ούτε καθ΄όλη τη διάρκεια λειτουργίας τους, δεν είχαν παρά ελάχιστη στήριξη σε επίπεδο υλικοτεχνικής υποδομής και ο μεγάλος όγκος των αξιολογήσεων των μαθητών δεν έδινε καμία ευχέρεια χρόνου για επισκέψεις στα σχολεία.

Η σημερινή πρόταση που όπως φαίνεται και από την νέα ονομασία Κ.Ε.Σ.Υ. δίνει βαρύτητα στην εκπαιδευτική συμβουλευτική και υποστήριξη, διατηρεί αυτούσιο το σύνολο των αρμοδιοτήτων των Κ.Ε.Δ.Δ.Υ., χωρίς καμία οργανωτική αλλαγή και προσθέτει και πάρα πολλές άλλες εκπαιδευτικές και επιμορφωτικές αρμοδιότητες. Μάλιστα ακυρώνει την ομαδοποίηση, τον διακριτό ρόλο του Ε.Ε.Π., ονομάζει κάποιες ειδικότητες που θα τα στελεχώνουν και τους εντάσσει κάτω από την γενική ομπρέλα των εκπαιδευτικών ( σύλλογος εκπαιδευτικού προσωπικού του Κ.Ε.Σ.Υ.). Τέλος, ο όρος ειδική αγωγή δεν αναφέρεται σε κανένα σημείο του σχεδίου.

Διαβιβάζεται η ευθύνη υποστήριξης από ένα πρόσωπο σε διεπιστημονική ομάδα. Πώς σχεδιάζεται η υποστήριξη του Ε.Ε.Π. και του Ε.Β.Π. που μέχρι τώρα, παρόλη την πρόβλεψη του ν.3699/08 για τη σύσταση θέσεων συμβούλων ειδικοτήτων, ουδέποτε εφαρμόστηκε και απ’ ότι αντιλαμβανόμαστε και από την πρόταση, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη επιστημονικής στήριξης αυτού του προσωπικού, ούτε στελέχωσης των Π.Ε.Κ.Ε.Σ. τα οποία δεν φαίνεται να διαθέτουν το ανάλογο στελεχιακό δυναμικό για το σκοπό της υποστήριξης των κλάδων μας.

Στην πρόταση δεν γίνεται καμία αναφορά στις Ε.Δ.Ε.Α.Υ., δομή που στηρίζει τη γενική εκπαίδευση. Θα επιθυμούσαμε να γνωρίσουμε τις σκέψεις της πολιτικής ηγεσίας επί του θέματος και πώς αυτή αξιολογεί τη δομή αυτή.

Στην νέα δομή που είναι τα Κ.Ε.Σ.Υ. σύμφωνα με την πρόταση θα υπηρετούν εκπαιδευτικοί Α΄θμιας και Β΄θμιας εκπαίδευσης καθώς και σχολικοί ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί και άλλες ειδικότητες. Μας προβληματίζει η μη ομαδοποίηση των κλάδων αυτών σε Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό και η αναφορά της κάθε ειδικότητας χωριστά. Όπως επίσης ο προσδιορισμός του κλάδου των ψυχολόγων ως σχολικών ψυχολόγων και η ένταξη κάποιων ειδικοτήτων με προσωποπαγή θέση. Δεν γνωρίζουμε αν το υπουργείο έχει αξιολογήσει ποιες ειδικότητες θα παραμείνουν στα Κ.Ε.Σ.Υ. και ποιες θα ακυρωθούν. Επίσης μας προβληματίζει η αναφορά στον χρόνο υπηρεσίας όσων πρόκειται να στελεχώσουν τα Κ.Ε.Σ.Υ., στην οποία αναφέρει ότι από τα πέντε (5) εκπαιδευτικά έτη, τα τρία (3) πρέπει να έχουν ασκήσει διδακτικά καθήκοντα, προϋπηρεσία που δεν μπορεί να έχει το Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό.

Εξομοιώνει την προϋπηρεσία των εκπαιδευτικών και του ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού στις Σ.Μ.Ε.Α.Ε. και στα Κ.Ε.Δ.Δ.Υ. με την προϋπηρεσία στους Σ.Σ.Ν., στα Κ.Ε.Σ.Υ.Π. και στα Κ.Ε.Π.Λ.Η.Ν.Ε.Τ., δείχνοντας την μειωμένη εκτίμηση στο ρόλο, το επιστημονικό και διαγνωστικό έργο, τις ιδιαίτερες σπουδές του Εκπαιδευτικού και Ειδικού Εκπαιδευτικού προσωπικού στις δομές της ειδικής εκπαίδευσης και στα Κ.Ε.Δ.Δ.Υ., καθώς και στη σημαντική αποκτηθείσα εμπειρία σε αυτά.

Εμπλέκει τη λειτουργία των Π.Ε.Κ.Ε.Σ., των Κ.Ε.Σ.Υ. και των Κ.Ε.Α., δημιουργώντας ένα πλέγμα αλληλοεξαρτήσεων ( π.χ. ο προϊστάμενος του Κ.Ε.Σ.Υ. συμμετέχει στις συνεδριάσεις του Π.Ε.Κ.Ε.Σ., ο προϊστάμενος του Κ.Ε.Α. στις συνεδριάσεις του Κ.Ε.Σ.Υ., τα Π.Ε.Κ.Ε.Σ. αξιολογούν το έργο των Κ.Ε.Σ.Υ. και Κ.Ε.Α. ), που θα επηρεάσουν την αυτοτέλεια των φορέων και τη συλλογική δράση των εργαζομένων σε κάθε φορέα χωριστά.

ειδική αγωγήΡάνια Λεωνίδου
Keywords
Τυχαία Θέματα