Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία: Οπως λέμε τίμιοι φοροφυγάδες

Αρθρογράφος: Γ. Διακουμάκος

Υπάρχουν τίμιοι φοροφυγάδες; Φυσικά όχι, αφού η μία λέξη έρχεται σε σύγκρουση με την άλλη. Τότε πως είναι δυνατόν να μιλάμε για Πρότυπα Πειραματικά;

Πρέπει κάποτε σε αυτή τη χώρα να αρχίσουμε να αντιλαμβανόμαστε τη σημασία κάθε λέξης και να πάψουμε να είμαστε έρμαια του κάθε πολιτικού, δημοσιογράφου ή σπεκουλαδόρου.

Πειραματικό είναι ένα σχολείο όπου οι μαθητές του είναι ένα τυχαίο δείγμα του μαθητικού δυναμικού της χώρας και στο οποίο εφαρμόζονται πειραματικές μέθοδοι διδασκαλίας και αναλυτικά προγράμματα, με στόχο την αξιολόγησή τους και τη μελλοντική εφαρμογή

τους (υπό προϋποθέσεις) και στα υπόλοιπα σχολεία.

Τι σχέση έχει η παραπάνω αποστολή των πειραματικών σχολείων με αυτή των προτύπων; Είναι δυνατόν να αντιμετωπίζεις ένα πρότυπο σχολείο, ως πειραματικό; Δηλαδή παίρνεις ένα σχολείο με επιλεγμένους μαθητές, οι οποίοι έχουν δώσει εξετάσεις για να εισαχθούν σε αυτό και εφαρμόζεις πειραματικές διδασκαλίες. Ποιος είναι ο στόχος; Εκτός κι αν θέλεις να αξιολογήσεις καινοτόμα προγράμματα σπουδών που να αφορούν μόνο στα πρότυπα σχολεία.

Άρα οι όροι "πρότυπο" και "πειραματικό" είναι δύο εντελώς αντιφατικοί όροι, εφεύρημα καθαρά Ελληνικό. Να ξεκαθαρίσουμε λοιπόν σε κάθε Έλληνα πολίτη ότι Πρότυπα Πειραματικά σχολεία δεν μπορούν να υπάρξουν. Κι αν βγαίνουν στα κανάλια οι εκπαιδευτικοί αυτών των σχολείων διαμαρτυρόμενοι ότι "χάνουν" το καλό υλικό των αρίστων μαθητών με το οποίο έκαναν μια άνετη και ξεκούραστη διδασκαλία, δεν καταλαβαίνω γιατί να μη διαμαρτύρονται και οι εκπαιδευτικοί των υπόλοιπων σχολείων τα οποία "αποψίλωσαν" όλα αυτά τα χρόνια από τους καλούς μαθητές.

Και όσον αφορά στα Πρότυπα σχολεία, ας αναρωτηθούμε αν πρέπει οι "άριστοι" μαθητές να "μαντρώνονται" στα σχολεία αυτά ή μήπως θα πρέπει με επιμορφώσεις των καθηγητών σε κάθε σχολείο και καινοτόμες διδασκαλίες, να αναπτύσσουν το ταλέντο τους σε οποιοδήποτε σχολείο κι αν βρεθούν και να συμβάλλουν στην άμιλλα μεταξύ των συμμαθητών τους, με στόχο το κοινό καλό και όχι μόνο την ατομική τους ανάδειξη και καταξίωση.

Ο στόχος της πολιτείας θα πρέπει να είναι η αναβάθμιση της ποιότητας της εκπαίδευσης σε όλα τα σχολεία της χώρας και όχι η δημιουργία ελιτίστικων κέντρων εκπαίδευσης.

Διακουμάκος Γ.

Ετικέτες: πρότυπα πειραματικα σχολείαΓ. Διακουμάκος
Keywords
Τυχαία Θέματα