Πρωτοβουλία φοιτητών/τριών και καθηγητών του Παιδαγωγικού τμήματος δημοτικής εκπαίδευσης Πατρών

Tweet

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ/-ΤΡΙΩΝ & ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ του ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΑΤΡΩΝ

Αναμφισβήτητα βιώνουμε σήμερα οδυνηρές καταστάσεις σε κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό επίπεδο. Αυτό φαίνεται από την αύξηση της ανεργίας, τον υψηλό βαθμό φτώχειας, την όξυνση της κοινωνικής ανισότητας μεταξύ πλουσίων και φτωχών, την εξαθλίωση των φτωχότερων τάξεων και την εξαφάνιση του κοινωνικού κράτους, παράγοντες που οδηγούν στην εξαχρείωση του ανθρώπου.

Πέρα από τους άλλους χώρους της κοινωνικής ζωής που θίγονται άμεσα, σημαντικές δυσμενείς επιπτώσεις έχει η κυβερνητική και ευρωπαϊκή πολιτική, ιδιαίτερα στον χώρο των κοινωνικών επιστημών -τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο- που εξ αντικειμένου δεν έχουν άμεση «αξιοποίηση» στον κόσμο της αγοράς. Στο πλαίσιο των κοινωνικών επιστημών τα Παιδαγωγικά Τμήματα Δημοτικής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα δέχονται σφοδρότατη επίθεση. Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα από:

1.την υπαγωγή τους σε ένα και ξεχωριστό επιστημονικό πεδίο, αυτό των «Παιδαγωγικών Επιστημών», κάτι το οποίο στην πραγματικότητα στερεί τους/τις υποψήφιους/ες της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από οποιαδήποτε άλλη επιλογή και καταργεί την αρχή της ισονομίας, εφόσον οι υποψήφιοι/ες υποχρεούνται σε μονοκατευθυνόμενη επιλογή σπουδών.

2.την αδυναμία τους να υλοποιήσουν σημαντικές λειτουργίες τους (όπως για παράδειγμα τις πρακτικές ασκήσεις και τα εργαστήρια) λόγω της άρνησης του αρμόδιου Υπουργείου να αποσπάσει εκπαιδευτικούς στα Παιδαγωγικά Τμήματα ή να εγκρίνει δαπάνες για την πρόσληψη εκπαιδευτικών (Π.Δ. 407/80),

3. την «αποψίλωση» των διοικητικών και υποστηρικτικών υπηρεσιών των τμημάτων αυτών από υπαλλήλους στο πλαίσιο των γενικότερων «εκκαθαρίσεων» στα πανεπιστήμια (γραμματείες, ΕΤΕΠ, ΕΙΕΠ, βιβλιοθηκονόμων, φυλάκων κα.), και

4. τις σχεδιαζόμενες απολύσεις μελών ΔΕΠ (λεκτόρων, επίκουρων).

Με βάση αυτό το σκεπτικό απαιτούμε:

Α. μόνιμο ειδικό επιστημονικό προσωπικό για την διεκπεραίωση της Πρακτικής Άσκησης και την λειτουργία των εργαστηρίων.

Πιο συγκεκριμένα, η αδικαιολόγητη και προκλητική αδιαφορία του Υπουργείου Παιδείας για μόνιμη λύση στο θέμα των πρακτικών ασκήσεων των φοιτητών μάς αναγκάζει να προχωρήσουμε στην απαράδεκτη λύση να πραγματοποιούμε τις πρακτικές με όποια μέσα διαθέτουμε και να απαιτούμε και φέτος αποσπασμένους εκπαιδευτικούς. Οι πρακτικές που μας αξίζουν δεν περιλαμβάνουν αποσπασμένους και ομηρία του τμήματος από το υπουργείο κάθε χρόνο, ΑΛΛΑ ΜΟΝΙΜΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ που θα εξειδικευτεί και θα μας παρέχει την καλύτερη δυνατή αρωγή στο λειτούργημά μας. Μόνιμο ειδικό επιστημονικό προσωπικό, και όχι αποσπασμένους εκπαιδευτικούς, απαιτούμε και για τα εργαστήρια των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και της Φυσικής.

Β. Σε σχέση με την γενικότερη κατάσταση στα Πανεπιστήμια της χώρας, απαιτούμε:

1.την απόσυρση της ΚΥΑ σχετικά με τη διαθεσιμότητα-απόλυση των διοικητικών υπαλλήλων του πανεπιστημίου,

2. την εκλογή νέων μελών ΔΕΠ στα τμήματα λόγω συνταξιοδοτήσεων και τέλος,

3. πόρους και μέσα ώστε να καθίσταται δυνατή η φοίτηση όλων των φοιτητών, και σε προπτυχιακό και σε μεταπτυχιακό επίπεδο, στο πλαίσιο του δημόσιου και δωρεάν πανεπιστημίου (φοίτηση, στέγαση, σίτιση).

Για την επίτευξη των ανωτέρω απαιτήσεων προσκαλούμε όλους τους φοιτητές/-τριες, τους καθηγητές, τους απολυμένους και τους εργαζομένους στο τμήμα μας και στο πανεπιστήμιό μας σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο, σε άμεσες και έντονες κινητοποιήσεις και επιφυλασσόμαστε να κάνουμε χρήση κάθε νόμιμου αγωνιστικού μέσου με κύριο γνώμονα τα δίκαια αιτήματά μας και την υπεράσπιση της αξιοπρέπειάς μας».

Ο Φοιτητικός Σύλλογος & οι διδάσκοντες καθηγητές του ΠΤΔΕ Πατρών

Tags: Παιδαγωγικό Τμήμα πανεπιστημίου Πατρών Tweet Share on

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα