Πρόταση-βόμβα για «μεικτά» πανεπιστήμια

Εκπαίδευση στον ΤύποΑνακοινώσεις

ΕΥΡ. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Τη δημιουργία «μεικτών πανεπιστημίων» στα οποία το 49% της αξίας των ιδρυμάτων θα περάσει σε επιχειρηματίες που θέλουν να επενδύσουν στην Παιδεία, πρότεινε χθες ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης κατά τη διάρκεια του συνεδρίου «Εκπαίδευσης και Καινοτομίας στον 21ο αιώνα» που συνδιοργανώθηκε στο Μέγαρο Μουσικής από το «Economist», τη Microsoft Hellas και το Βρετανικό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με την πρόταση του

Ευρ. Στυλιανίδη τα «μεικτά» πανεπιστήμια αποκτούν ρευστότητα πόρων εκτός κρατικού προϋπολογισμού, ευελιξία στη διοίκηση και την ανάπτυξή τους

ΑΕΙ. Εν συνεχεία, προσέθεσε, θα μετοχοποιείται το 49% αυτών των ιδρυμάτων και θα διατίθεται σε ελληνικά ιδρύματα, εφοπλιστές, επιχειρηματίες που θέλουν πραγματικά να επενδύσουν στην Παιδεία./pp Helvetica Neue', Helvetica, Arial, sans-serif;font-size:14px;line-height:17px;"«Εννοείται ότι ο ιδιώτης επενδυτής αναλαμβάνει και το διοικητικό και αναπτυξιακό management του ιδρύματος, περιορίζοντας τον πρύτανη στην επιστημονική εκπροσώπηση και στα ακαδημαϊκά του καθήκοντα», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών./pp Helvetica Neue', Helvetica, Arial, sans-serif;font-size:14px;line-height:17px;">Πάντως, «πηγές» του υπουργείου Παιδείας ανέφεραν χθες ότι «ο κ. Αρβανιτόπουλος, ο υπουργός Παιδείας της κυβέρνησης, έχει επανειλημμένα δηλώσει όπως και σήμερα (σ.σ.: χθες) στο συνέδριο του "Economist" ότι υπερασπιζόμαστε και δουλεύουμε για δωρεάν πανεπιστήμια και ΤΕΙ». Την ίδια στιγμή, η πρόταση του κ. Στυλιανίδη προκάλεσε ήδη αντιδράσεις από την πλευρά πρυτάνεων και πανεπιστημιακών.

Ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος

νέα «μεικτά πανεπιστήμια» αποκτούν ρευστότητα πόρων εκτός κρατικού προϋπολογισμού, ευελιξία στη διοίκηση και την ανάπτυξή τους. «Αντί να κλείσουν -πληγώνοντας αναπτυξιακά τις περιφέρειες που τα φιλοξενούσαν- αποκτούν μια νέα δυναμική, αναπτύσσοντας την άμιλλα με τα παραδοσιακά δημόσια πανεπιστήμια που συνεχίζει να συντηρεί ο κρατικός προϋπολογισμός», συμπλήρωσε ο κ. Στυλιανίδης./pp Helvetica Neue', Helvetica, Arial, sans-serif;font-size:14px;line-height:17px;"Μάλιστα προέβλεψε ότι εάν προωθηθεί η ιδέα των «μεικτών ΑΕΙ» θα εισρεύσουν επενδυτικά κεφάλαια, θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, προσελκύοντας Ελληνες και ξένους επιστήμονες από το εξωτερικό./pp /pΟ υπουργός Εσωτερικών Ευρ. Στυλιανίδηςp Helvetica Neue', Helvetica, Arial, sans-serif;font-size:14px;line-height:17px;">Βάσει της εισήγησης του υπουργού Εσωτερικών, τα νέα ΑΕΙ που θα δημιουργηθούν θα είναι εξωστρεφή και θα συνδέονται άμεσα με την αγορά εργασίας. Θα έχουν -όπως είπε- «τη δυνατότητα να οργανώσουν ξενόγλωσσα προγράμματα προκειμένου να προσελκύσουν ξένους, μη Ευρωπαίους φοιτητές, με δίδακτρα». Την ανάγκη να γίνουν εξωστρεφή τα ελληνικά πανεπιστήμια έχει διατυπώσει στο παρελθόν και ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, ο οποίος μάλιστα είχε καλέσει τους πρυτάνεις να αναζητήσουν πρόσθετους πόρους από τα ιδρύματα, μέσα από χορηγίες κ.ά.

Την αντίδρασή τους στην πρόταση του υπουργού Εσωτερικών εξέφρασαν χθες πρυτάνεις και πανεπιστημιακοί, κάνοντας λόγο για πλήρη ανατροπή του ακαδημαϊκού συστήματος, λίγο καιρό μάλιστα μετά την ψήφιση νόμων που έφεραν ένα νέο θεσμικό πλαίσιο στα ΑΕΙ.

Πιο σκληρός εμφανίστηκε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Γεώργιος Παναγιωτάκης. «Η πρόταση του κ. Στυλιανίδη δυστυχώς έρχεται να επιβεβαιώσει ότι υπάρχει ένα οργανωμένο σχέδιο αποδόμησης του δημόσιου πανεπιστημίου υπέρ των ιδιωτικών. Μηχανεύονται κάθε δυνατή λύση που να ξεπερνά τα εμπόδια που τους θέτει το Σύνταγμα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Κατά τα λοιπά, ο υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε και σε μία σειρά άλλων ζητημάτων, όπως η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, η ειδική αγωγή και η ξενόγλωσση εκπαίδευση. Χαρακτήρισε «οριζόντια προτεραιότητα» για όλες τις πολιτικές πρακτικές του υπουργείου την αξιολόγηση δομών, διαδικασιών και ανθρώπινου δυναμικού. Εν τω μεταξύ, χθες, εκατοντάδες φοιτητές, καθηγητές αλλά και διοικητικό προσωπικό των τεχνολογικών ιδρυμάτων συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο Παιδείας διαμαρτυρόμενοι για τις αλλαγές που επιφέρει στα ιδρύματά τους το σχέδιο «Αθηνά».

ΤΥΠΟΣ: ΕΘΝΟΣ

Tags: πανεπιστήμια
Keywords
Τυχαία Θέματα