Πρόταση των συνέδρων Α. Ναξάκη και Π. Μπούρδαλα για το διαρκές συνέδριο

Tweet

Πρόταση των συνέδρων Αντώνη Ναξάκη και Παναγ. Μπούρδαλα για το διαρκές συνέδριο

Στις αρχές Ιούλη τελείωσε το 16ο συνέδριο ενός ιστορικού κλάδου. Σʼ αυτό πιστοποιήθηκε μια σοβαρή αλλαγή συσχετισμού δύναμης στο χώρο των εργαζομένων στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Οι δυνάμεις του δικομματικού κυβερνητισμού (ΠΑΣΚ-ΔΑΚΕ) ηττήθηκαν και την πλειοψηφία διαθέτουν πλέον δυνάμεις της «αριστεράς» που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ευαγγελίζονται την ανατροπή της κρατούσας κατάστασης.

Όμως βρισκόμαστε μπροστά

στην πλήρη ανατροπή όλων των κατακτήσεων που επέφεραν:γενιά της αντίστασης, του 114 και του Πολυτεχνείου.

Στις δυνάμεις λοιπόν της νέας πλειοψηφίας του ΔΣ της ΟΛΜΕ οι εργαζόμενοι στην εκπαίδευση θέτουν ως καθήκον το φρενάρισμα των αντιεργατικών-αντιλαϊκών μέτρων ώσπου να υπάρξουν προϋποθέσεις για την οριστική ανατροπή τους.

Το συνέδριο πήρε σειρά αποφάσεων που αφορούν αιτήματα και μέσα πάλης που μπορούν εάν υλοποιηθούν να βάλλουν φραγή στην επίθεση που δεχόμαστε. Όμως όλα περικλείονται στην φράση «αν υλοποιηθούν».

Η υλοποίηση των ειλημμένων αποφάσεων είναι συνάρτηση τριών παραγόντων: α) Της ηγεσίας που στην πράξη θα δείξει εάν θέλει και πιστεύει όσα υιοθέτησε (ψήφισε). β) Του μαζικού κινήματος των μάχιμων εκπαιδευτικών και των κοινωνικών συμμαχιών τους που θα δείξουν εάν μπορούν να σηκώσουν το βάρος της υλοποίησης των αποφάσεων. γ) Της στάσης λόγω και έργω της «αριστεράς».

Κοινή διαπίστωση είναι πως τα δείγματα γραφής και των τριών παραγόντων δεν ήταν πολύ ενθαρρυντικά το τελευταίο διάστημα. Τμήματα της νέας ηγεσίας της ΟΛΜΕ (ΣΥΝΕΚ-ΠΑΜΕ) δεν έπεισαν έως τώρα πως πιστεύουν στους αναγκαίους αγώνες. (Βλέπετε την συμπεριφορά τους στην απεργία διαρκείας και την επιστράτευση).

Το εκπαιδευτικό κίνημα ως συλλογική πλειοψηφική κίνηση δίστασε απέναντι στην επιστράτευση.

Τα κοινοβουλευτικά κόμματα της αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ) όχι μόνο δεν βοήθησαν να ξεπεράσουν οι εργαζόμενοι στην εκπαίδευση τις φοβίες τους, αλλά τις ενίσχυσαν. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έπαιξε το ρόλο του ως αξιωματική αντιπολίτευση όταν η Κυβέρνηση μας εκβίαζε με την επιστράτευση, το δε ΚΚΕ ήταν εξ αρχής ενάντια στον αγώνα διαρκείας, του μόνου μέσου που μπορούσε να απαντήσει στα κυβερνητικά μέτρα του Πάσχα και σε όσα επακολούθησαν.

Το συνέδριο της ΟΛΜΕ εκτίμησε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε εκβιαστικές κινήσεις απολύσεων αρχές του Ιούλη. Γιʼ αυτό αποφάσισε να κηρύξει τον εαυτό του σε διαρκή λειτουργία ώστε να μπορέσει να απαντήσει μέσα στο καλοκαίρι στην κυβερνητική προκλητικότητα και αναλγησία.

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ οφείλει να υλοποιήσει την απόφαση του συνεδρίου. Εκτός από τους συνέδρους που πρέπει να καλεστούν με κέντρο αγώνα το Πολυτεχνείο πρέπει στην Αθήνα να βρεθούν δυνάμεις απʼ όλη τη χώρα σε μια δυναμική αντιπαράθεση με την κυβέρνηση. Γιατί αν οι απολυόμενου αφεθούν τώρα χωρίς ελπίδα θα είναι δύσκολο να αναζωπυρωθεί η ελπίδα τον Σεπτέμβρη. Άρα η απόφαση πρέπει να υλοποιηθεί ακόμα και αν ψηφιστούν τα μέτρα. Αφού επιλέξουμε τον κατάλληλο χρόνο μιας τέτοιας κίνησης εντός του καλοκαιριού, θα μπορέσουμε να δώσουμε έτσι να δώσουμε μηνύματα αποφασιστικότητας για την αναγκαία όσο ποτέ σύγκρουση το Σεπτέμβρη.

Θέλουμε να ελπίζουμε πως η νέα «πλειοψηφία» του ΔΣ της ΟΛΜΕ δεν θα αποδείξει, για άλλη μία φορά, πως τίποτα δεν άλλαξε από τον τρόπο που λειτουργούσε μέχρι τώρα.

ΥΓ: Εφόσον δεν καλέστηκε μέχρι τώρα που η μάχη είναι σε εξέλιξη και ψηφιστεί αύριο το πολυνομοσχέδιο, μήπως ο κατάλληλος χρόνος είναι το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου, ώστε να προετοιμαστεί αποφασιστικά η σύγκρουση του Σεπτεμβρίου;

16-7-2013

Tags: Αντώνης ΝαξάκηςΠαναγιώτης Μπούρδαλας16ο Συνέδριο ΟΛΜΕ Tweet Share on

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα