Προστατεύω (από ψύλλους, τσιμπούρια, σκνίπες) το ζωάκι μου

Βρισκόμαστε στα μέσα της άνοιξης, ο καιρός είναι καλός και η θερμοκρασία έχει ανέβει.

Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για εκδρομές στην εξοχή και για μεγάλες βόλτες στα πάρκα με τα κατοικίδιά μας.

Προτού, όμως, ξεκινήσουμε τις βόλτες, πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι έχουμε ήδη κάνει τα απαραίτητα ώστε να μην κολλήσει το κατοικίδιό μας εξωπαράσιτα και να του παρέχουμε και την απαραίτητη προστασία ενάντια στις σκνίπες που είναι υπεύθυνες για τη μετάδοση της λεϊσμανίασης στους σκύλους.

Πολλοί ιδιοκτήτες κατοικιδίων

είναι μπερδεμένοι σε ό,τι αφορά την καλύτερη προστασία από τα εξωπαράσιτα.

Τα βασικά εξωπαράσιτα τα οποία θέλουμε να καταπολεμήσουμε είναι οι ψύλλοι και τα τσιμπούρια και επιπλέον επιθυμούμε να απωθήσουμε τις σκνίπες.

Γενικά, πρέπει να έχουμε υπόψη ότι κανένα εμπορικό σκεύασμα από μόνο του δεν παρέχει 100% προστασία ενάντια σε όλα τα εξωπαράσιτα.

Οπότε το ιδανικό είναι να συνδυάζουμε τα προϊόντα ανάλογα με τις ανάγκες των ζώων και τις συνθήκες διαβίωσής τους.

Σε ένα νεαρό σκυλάκι ή γατάκι που μόλις έχουμε βρει, η καλύτερη επιλογή για την απομάκρυνση των εξωπαρασίτων είναι το σπρέι φιπρονίλης.

Είναι πολύ ασφαλές ακόμα και για ζωάκια που ζυγίζουν ελάχιστα και η δράση του είναι άμεση, σκοτώνοντας ψύλλους και τσιμπούρια.

Οσο τα ζωάκια μεγαλώνουν, η χρήση του σπρέι φιπρονίλης δεν είναι τόσο πρακτική.

Για παράδειγμα, δεν είναι καθόλου εύκολο να ψεκάσεις καλά μια ενήλικη γάτα, η οποία δεν είναι και τόσο φιλική.

Το πιθανότερο είναι να καταλήξεις με πληγές στα χέρια και τη γάτα να τρέχει πανικόβλητη.

Στην περίπτωση αυτή, καλύτερη επιλογή είναι η χρήση της αμπούλας.

Κυκλοφορούν στην αγορά πολύ καλές αμπούλες, με συνδυασμό δραστικών ουσιών, οι οποίες καλύπτουν τόσο τα εξωπαράσιτα όσο και τα ενδοπαράσιτα ή έχουν μακρά δράση κατά των εξωπαρασίτων (3 μήνες).

Το μόνο που πρέπει να προσέξει όποιος βάζει αμπούλα σε γάτα, είναι το σημείο τοποθέτησής της.

Πρέπει να μπαίνει ψηλά στην περιοχή του τραχήλου, στο δέρμα και όχι στο τρίχωμα, σε περιοχή που δεν μπορεί να γυρίσει το κεφάλι και να τη γλείψει.

Στα σκυλάκια, μετά την ηλικία των 3-4 μηνών και εφόσον και το μέγεθός τους το επιτρέπει, μπορούν να αρχίσουν να χρησιμοποιούν αμπούλες ή χάπια κατά των εξωπαρασίτων.

Στην αγορά κυκλοφορούν διάφορα προϊόντα, που καλύπτουν όλες τις ανάγκες.

Υπάρχουν αμπούλες οι οποίες περιέχουν φιπρονίλη ή ινδοξακάρβη, οι οποίες καταπολεμούν ψύλλους και τσιμπούρια, όχι όμως τη σκνίπα.

Κατά συνέπεια, πρέπει ο σκύλος να φορέσει και ένα κολάρο ενάντια στις σκνίπες και να ψεκάζεται καθημερινά τους θερινούς μήνες με σπρέι σιτρονέλας.

Σε ό,τι αφορά τα κολάρα, οι επιλογές είναι αρκετές. Ο βασικός διαχωρισμός γίνεται με βάση το αν είναι φυτικό ή χημικό.

Τα φυτικά κολάρα συνήθως έχουν έντονη μυρωδιά σιτρονέλας και ευκαλύπτου και λειτουργούν απωθητικά στη σκνίπα και τα κουνούπια, αλλά δεν έχουν τόσο καλή δράση ενάντια στους ψύλλους και τα τσιμπούρια.

Επίσης η δράση τους έχει μικρότερη διάρκεια, περίπου 2 μήνες.

Τα κολάρα που περιέχουν δραστική ουσία τη δελταμεθρίνη, η οποία είναι μια λιπόφιλη ουσία, έχουν δράση ενάντια σε ψύλλους, τσιμπούρια και σκνίπες.

Η δελταμεθρίνη απελευθερώνεται και διαχέεται μέσω της λιπαρής στιβάδας της επιδερμίδας και καλύπτει όλο το σώμα του σκύλου μέσα σε μία εβδομάδα και δρα για μεγαλύτερο διάστημα.

Υπάρχουν και κολάρα με δραστικές ουσίες την προποξούρη ή τη φλουμεθρίνη, τα οποία είναι δραστικά ενάντια σε ψύλλους, τσιμπούρια και ψείρες για τουλάχιστον τρεις μήνες.

Εκτός από τις απλές αμπούλες, που δρουν ενάντια σε ψύλλους και τσιμπούρια, υπάρχουν και οι πιο ενισχυμένες, που περιέχουν τη δραστική ουσία περμεθρίνη, οι οποίες παρέχουν προστασία ενάντια και στη σκνίπα για ένα μήνα.

Αυτές καλό είναι να χρησιμοποιούνται συστηματικά όταν είναι καλοκαίρι και επίσης όταν υπάρχει κάποια διαπιστωμένη αλλεργία στο κολάρο.

Αυτές οι αμπούλες συνήθως εφαρμόζονται κατά μήκος της ράχης του ζώου και όχι σε ένα μόνο σημείο, για μείωση της πιθανότητας πρόκλησης ερεθισμού στο σημείο εφαρμογής.

Επίσης, αυτού του είδους οι αμπούλες δεν πρέπει να εφαρμόζονται ποτέ σε γάτες, γιατί είναι εξαιρετικά τοξικές γι' αυτές, καθώς δεν μπορούν να μεταβολίσουν τη δραστική ουσία.

Τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει την εμφάνισή τους καινούργιες δραστικές ουσίες, οι οποίες μπορούν να χορηγηθούν από το στόμα και προλαμβάνουν την παρασίτωση από ψύλλους και τσιμπούρια για έναν ή τρεις μήνες.

Η ανάγκη αυτή γεννήθηκε από την παρατήρηση ότι πολλές δραστικές ουσίες που είχαν χρησιμοποιηθεί κατά κόρον στο παρελθον, πλέον δεν έχουν καλή αποτελεσματικότητα, εξαιτίας του γεγονότος ότι τα εξωπαράσιτα έχουν αποκτήσει ανθεκτικότητα.

Αυτές οι νέες ουσίες είναι η αφοξολανέρη και η φλουραλανέρη.

Το θετικό με την από του στόματος χορήγηση είναι ότι ζώο μπορεί να κάνει μπάνιο ή στην μπανιέρα ή στη θάλασσα, και η δραστικότητα να μη μειωθεί, σε αντίθεση με τις αμπούλες, των οποίων η αποτελεσματικότητα μειώνεται με τη συχνή επαφή με το νερό.

Οπως φαίνεται και από τα παραπάνω, οι επιλογές και οι συνδυασμοί είναι πολλοί πλέον και δεν υπάρχει σωστός ή λάθος συνδυασμός.

Ο καθένας επιλέγει τα κατάλληλα προϊόντα με βάση τον τόπο και τρόπο διαβίωσης του ζώου, το ιστορικό αλλεργιών του και την εποχή του χρόνου.

Το σίγουρο είναι πάντως πως τους θερμούς μήνες, εκτός από την καταπολέμηση των ψύλλων και των τσιμπουριών, απαιτείται εντατική πρόληψη ενάντια στη σκνίπα και ισχύει πως όσα περισσότερα κάνουμε προς αυτή την κατεύθυνση τόσο το καλύτερο για την υγεία του κατοικιδίου μας.

*Κτηνίατρος, Αμπελόκηποι (Αθήνα)

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

ζώαυγείαασθένειεςφάρμακα
Keywords
Τυχαία Θέματα