Πριν ηχήσουν τα όπλα ...στη γη των διαμαντιών

Πολιτική

Οξύνεται η κατάσταση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Σε αυτή τη χώρα των 4,4 εκατομμυρίων κατοίκων, η οποία είναι γνωστή για τα διαμάντια, τον χρυσό και το ουράνιο της, αλλά και για το γεγονός ότι συνεχίζει να είναι μια από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου, οι ένοπλες αντικαθεστωτικές δυνάμεις του συνασπισμού "Σελέκα" προελαύνουν προς την πρωτεύουσα της χώρας Μπανγκί, την οποία περιφρουρεί ο κυβερνητικός στρατός. Στο πλευρό των κρατικών ενόπλων δυνάμεων και της κυβέρνησης του Φρ. Μποζιζέ βρίσκεται και πολυεθνική

στρατιωτική δύναμη από γειτονικές χώρες,όπως οι 120 στρατιώτες από το Κονγκό μετέβησαν σε υποστήριξη τους πριν από δύο μέρες. Την Τρίτη το βράδυ πιθανόν να καταφθάσουν στρατιωτικές δυνάμεις και από την Γκαμπόν. Την τελευταία μέρα του 2012 οι αντικαθεστωτικοί απέρριψαν την πρόταση του προέδρου της χώρας για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με τη συμμετοχή τους.

Χωρίς να μπορούν να επιβεβαιωθούν επ' ακριβώς οι πληροφορίες, ειδησεογραφικές πηγές περιγράφουν την εξής η κατάσταση: Οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν παρατάξει γραμμή άμυνας της πρωτεύουσας Μπανγκί, περίπου 75 χιλιόμετρα από την πόλη ενώ την ίδια στιγμή ενισχύουν τις στρατιωτικές δυνάμεις τους εντός της Μπανγκί. Οι αντικαθεστωτικοί βρίσκονται περίπου σε απόσταση 185 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα ενώ ελέγχουν πλέον σχεδόν τα μισά εδάφη της χώρας. Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν δυτικά ΜΜΕ κάτοικοι της πρωτεύουσας κινούνται προς το νότιο μέρος της αφού μια πιθανή επίθεση των αντικαθεστωτικών δυνάμεων αναμένεται να επιχειρηθεί από τον Βορρά.

Την Κυριακή ο Μποζιζέ ζήτησε από τον Γάλλο πρόεδρο Φ. Ολάντ να συναντηθούν για να ανταλλάξουν απόψεις για την κατάσταση στη χώρα. Ο Ολάντ με τη σειρά του, αργά το βράδυ της Κυριακής, κάλεσε "όλα τα μέρη" στη σύγκρουση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία να "σταματήσουν τις εχθρότητες" και ζήτησε και πάλι από τις αρχές της χώρας να λάβουν "όλα τα μέτρα" προκειμένου να εγγυηθούν την ασφάλεια των ξένων υπηκόων επί τόπου, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία. Πάντως στην πρώην γαλλική αποικία, που απελευθερθηκε από τη Γαλλία το 1960, η Γαλλία διατηρεί «ειρηνευτική» αποστολή (όπως την εμφανίζει) περίπου 600 στρατιωτών.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την Πέμπτη το βράδυ ότι έκλεισαν την πρεσβεία τους στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και απομάκρυναν τον πρεσβευτή τους και όλη τη διπλωματική αποστολή, λόγω της αυξημένης αναταραχής στην αφρικανική χώρα.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υπογράμμισε την Παρασκευή ότι στην κυβέρνηση της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας πέφτει το βάρος να «διατηρήσει το νόμο και την τάξη και να εγγυηθεί την ασφάλεια του άμαχου πληθυσμού».

902.gr

Tags: Κεντροαφρικανική δημοκρατίακυβερνητικός στρατόςΗΠΑπρεσβείααναταραχή
Keywords
Τυχαία Θέματα