Πολύτεκνοι έγιναν τρίτεκνοι ελέω μετεγγραφών
Οι πολύτεκνοι έγιναν τρίτεκνοι για τις μετεγγραφές, καθώς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους με γνωμοδότησή του, μετά από σχετικό ερώτημα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, κάνει γνωστό ότι για τις μετεγγραφές των πολυτέκνων ισχύουν τα ηλικιακά όρια που θέτει η παρ.1 του άρθρου 6 Ν.3454/2006, δηλαδή της ηλικίας των 23 ετών για τα άγαμα τέκνα και 25 ετών για όσα σπουδάζουν ή εκπληρώνουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις. Ωστόσο μπορούν να ζητήσουν μετεγγραφή ως τρίτεκνοι.
Σύμφωνα με το σκεπτικό του ΝΣΚ η παράγραφος 1 του άρθρου 53 του Ν.4264/2014 για τον προσδιορισμό της έννοιας των πολυτέκνων, παραπέμπει μόνον στο άρθρο 1 του Ν. 1910/1944, όπως αυτό αντικαταστάθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 6 του Ν. 3454/2006 και δεν παραπέμπει και στην παρ. 3 του άρθρου 6 του τελευταίου αυτού νόμου, με συνέπεια η διάταξη αυτή να μην έχει εφαρμογή στις περιπτώσεις μεταφοράς θέσεων κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 53 του Ν. 4264/2014.
Για όσους δε γνωρίζουν, η παρ.3 ορίζει ότι «οι γονείς που απέκτησαν την πολυτεκνική ιδιότητα βάσει των διατάξεων του ν. 860/1979 (ΦΕΚ 2 Α'), όπως και εκείνοι που την αποκτούν βάσει των διατάξεων του παρόντος, τη διατηρούν ισοβίως και απολαμβάνουν ισοβίως τα δικαιώματα που απορρέουν από την πολυτεκνική ιδιότητα, τα δε τέκνα τους προστατεύονται και απολαμβάνουν των δικαιωμάτων των τέκνων πολυτέκνων όσο διαρκεί η πολυτεκνική ιδιότητα έστω και του ενός γονέα».
Όπως προειπώθηκε, σύμφωνα με το σκεπτικό του ΝΣΚ τα πιο πάνω δεν έχουν εφαρμογή στις μετεγγραφές των πολυτέκνων και ως εκ τούτου ισχύουν τα ηλικιακά όρια.
Βέβαια το Νομικό Συμβούλιο διευκρινίζει ότι στους πολύτεκνους φοιτητές, που τα αδέρφια τους έχουν ξεπεράσει το ηλικιακό όριο των 23 ή 25 ετών κατά περίπτωση, παρέχεται νομική δυνατότητα αποδοχής της αίτησης, ως τέκνων πολυμελών οικογενειών (τρίτεκνοι), και ως τέκνων των λοιπών περιπτώσεων (με αδερφό/ή φοιτητή κλπ) εφόσον από τα προσκομισθέντα στοιχεία προκύπτει η συνδρομή των νομίμων προϋποθέσεων και τούτο ανεξάρτητα από την επίκληση ή όχι και των λοιπών αυτών περιπτώσεων από τον αιτούντα φοιτητή στην ηλεκτρονική του αίτηση.
Η Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων είχε θίξει το όλο θέμα το οποίο είχε φθάσει και στη Βουλή με ερώτηση που κατέθεσε η βουλευτής κα Ιατρίδη σχετικά με τα ηλικιακά όρια για τους πολύτεκνους. Ο τότε υφυπουργός Παιδείας κ. Γεωργαντάς είχε χαρακτηρίσει παράνομη και παράτυπη την άρνηση εκπαιδευτικών ιδρυμάτων να δεχτούν αιτήσεις για μετεγγραφή από παιδιά πολύτεκνων οικογενειών άνω των 23 ετών.
Ο υφυπουργός Παιδείας είχε υποστηρίζει ότι εάν παρατηρηθεί οποιαδήποτε περίπτωση όπου δεν εφαρμόστηκε ο νόμος, θα πρέπει να παρέμβει το υπουργείο και αυτό θα πράξει.
Η παρέμβαση για την οποία έκανε λόγο ο πρώην υφυπουργός φαίνεται ότι δεν πραγματοποιήθηκε καθώς στις 14 Ιανουαρίου του 2015 η Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων ενημέρωνε ότι υπήρχαν 14 περιπτώσεις πολύτεκνων φοιτητών που τα ηλικιακά όρια έβαλαν εμπόδιο στις μετεγγραφές τους και ζητούσε την παρέμβαση του κ. Γεωργαντά θέτοντας υπόψη του και τα όσα είχε δηλώσει στην Ολομέλεια της Βουλής.
Με ανάρτησή της η ΑΣΠΕ επιρρίπτει ευθύνες στους πρώην υπουργούς Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλο και Λοβέρδο που ενώ έγκαιρα ενημερώθηκαν από την ΑΣΠΕ για την αβλεψία των (όπως και για τους νησιώτες) με 18 επιστολές της(!) και μπορούσαν αμέσως να το διορθώσουν, δεν έκαναν απολύτως τίποτα. Μάλιστα τονίζεται ότι οι Μηχανολόγοι ΕΜΠ, Μηχανολόγοι ΤΕΙ Δυτ. Ελλάδος και το Γ.Π.Α, δεν απαίτησαν κανένα ηλικιακό όριο σε καμία άλλη κατηγορία Μετεγγραφόμενων φοιτητών, πλην πολυτέκνων.
Η Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων ζητά την παρέμβαση του νέου υπουργού Παιδείας για το όλο θέμα που έχει δημιουργηθεί όπως και για αυτό των Αρχιτεκτονικών Σχολών.
Tags: μετεγγραφέςπολύτεκνοιτρίτεκνοι
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Άνεργη μητέρα έπαθε ΣΟΚ μπροστά από το ΑΤΜ όταν πήγε να πάρει τα χρήματα για να εξεταστεί η άρρωστη κόρη της!
- Ηράκλειο: Παρατηρείται κάτι περίεργο στην φωτογραφία; Γιατί κάνει τον γύρο του διαδικτύου;
- ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ "ΑΝΕΜΕΛΟ ΤΣΑΜΠΟΥΚΑ" ΤΟΥ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ
- Βαρουφάκης: Θα συζητήσουμε με τους θεσμούς, όχι τους υπαλλήλους της Τρόικας
- 3.690 προσλήψεις με έγκριση ΣτΕ, την προεκλογική περίοδο
- Xίλιοι πεντακόσιοι Θεσσαλονικείς κρεμάνε κουδούνια
- Τι ψιθύρισε ο Ντάισελμπλουμ στον Βαρουφάκη
- Α. Τσίπρας: Θα μείνω συνεπής στις δεσμεύσεις μου
- 50 χρόνια απο τον θάνατο του Ουίνστον Τσόρτσιλ
- Η Liberation αποδομεί εντελώς τον ...μύθο του Ντέμη Ρούσσου: Ο χολερικός γιδοβοσκός που νόμιζε ότι ήταν απόγονος του Μ. Αλεξάνδρου
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Alfa Vita
- Πολύτεκνοι έγιναν τρίτεκνοι ελέω μετεγγραφών
- Γ. Κατρούγκαλος: Ο σχεδιασμός για την ανάκληση των απολύσεων και για τις προσλήψεις προσωπικού
- Υπ. Παιδείας: Η Τράπεζα Θεμάτων θα έχει μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα
- Ναζιστικό κάλεσμα για την συγκέντρωση της Χρυσής Αυγής
- Το πιο απομακρυσμένο νησί στον κόσμο – ΦΩΤΟ
- ΗΠΑ: Σχολείο απαιτεί να ελέγχει το Facebook των μαθητών
- Να δοθούν επιτέλους τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής στο ΕΕΠ και ΕΒΠ, του Βασίλη Βούγια
- Τελευταία Νέα Alfa Vita
- Πολύτεκνοι έγιναν τρίτεκνοι ελέω μετεγγραφών
- Να δοθούν επιτέλους τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής στο ΕΕΠ και ΕΒΠ, του Βασίλη Βούγια
- Υπ. Παιδείας: Η Τράπεζα Θεμάτων θα έχει μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα
- Γ. Κατρούγκαλος: Ο σχεδιασμός για την ανάκληση των απολύσεων και για τις προσλήψεις προσωπικού
- Ναζιστικό κάλεσμα για την συγκέντρωση της Χρυσής Αυγής
- ΗΠΑ: Σχολείο απαιτεί να ελέγχει το Facebook των μαθητών
- Το πιο απομακρυσμένο νησί στον κόσμο – ΦΩΤΟ
- Έχει και από αυτούς το Ποτάμι: Στέλεχος του υπέρ Ντάισελμπλουμ
- Newsweek: «Μεγαλύτερη απειλή για την Ευρώπη ο Σόιμπλε από τον Τσίπρα»
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Αρση πολιτικής επιστράτευσης
- Τα λαχανικά που πρέπει να τρώτε για επίπεδη κοιλιά
- Ν. ΠΑΠΠΑΣ: Η ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΘΑ ΕΧΕΙ ΠΟΛΛΑ ΕΠΙΠΕΔΑ
- Οι άνθρωποι του... Προέδρου - Οι ... "σωματοφύλακες" του Αλέξη Τσίπρα Η ομάδα της απόλυτης εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού
- Αλ Τσίπρας: Θα παραμείνω συνεπής στις δεσμεύσεις μου
- Καίτη Γαρμπή: Αγορές για την ανανέωση του σπιτιού της
- Άνεργη μητέρα έπαθε ΣΟΚ μπροστά από το ΑΤΜ όταν πήγε να πάρει τα χρήματα για να εξεταστεί η άρρωστη κόρη της!
- Ρωσία: Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να αποκτήσει στρατιωτική υπεροχή
- Θυελλώδεις άνεμοι, βροχές και καταιγίδες
- Βαρουφάκης: Δεν θα συνεχίσουμε ένα πρόγραμμα που δεν βγαίνει