Πιθανή αποχώρηση του ΔΝΤ από την Τρόικα βλέπει το Reuters

Κοινωνία

Το ενδεχόμενο η τρόικα να διαλυθεί, κατά πάσα πιθανότητα, μέσα από την αποχώρηση του ΔΝΤ, υπογραμμίζει σε ανάλυση του το πρακτορείο Reuters, στον απόηχο του καυγά που έχει ξεσπάσει μετά το mea culpa του Ταμείου για το λάθος του ελληνικού προγράμματος, αλλά και τα πυρά που συνεχίζουν

να ανταλλάζουν οι δανειστές για την αποτυχία του πρώτου προγράμματος

Εάν η τρόικα ήταν ομάδα ποδοσφαίρου θα έψαχνε για καινούριο προπονητή καθώς έχει καταγράψει μία νίκη, μία ισοπαλία και μία ήττα, αναφέρει το Reuters σε δημοσίευμά του σχετικά με τον «πόλεμο» που έχει ξεσπάσει για το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης.

Όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο, η παραδοχή του ΔΝΤ την περασμένη εβδομάδα διέλυσε την πεποίθηση πως η Ε.Ε., το ΔΝΤ και η ΕΚΤ συμφωνούσαν για την για τα πακέτα διάσωσης που σχεδίασαν για την Ελλάδα, Ιρλανδία, την Πορτογαλία και τώρα για την Κύπρο. Πίσω από κλειστές πόρτες, συγκρούστηκαν για τον η Ελλάδα πρέπει να αναδιαρθρώσει το χρέος της, αναγκάζοντας σε ζημιές τους επενδυτές, και για το αν η Ιρλανδία έπρεπε να αναγκάσει τους ομολογιούχους να μοιραστούν το κόστος διάσωσης των τραπεζών. Παράλληλα ακόμα διαφωνούν για το αν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρέπει να διαγράψουν μέρους του χρέους της Αθήνας ώστε να γίνει βιώσιμο μακροπρόθεσμα, μία ιδέα που είναι πολιτικά εκρηκτική ενόψει των γερμανικών εκλογών το Σεπτέμβριο. Η δημοσιοποίηση αυτών των διαφωνιών θέτει το ερώτημα αν η τρόικα έχει φτάσει στο τέλος του δρόμου. Όλες οι πλευρές νιώθουν πονεμένες αλλά το διαζύγιο μοιάζει απίθανο, αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα. Η πιο επιζήμια υποψία που δημιούργησε η ανακοίνωση του ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα ήταν πως η τρόικα προχώρησε σε υπερβολικά αισιόδοξες προβλέψεις και ωραιοποίησε τα μεγέθη του ελληνικού χρέους λόγω της επιρροής από πολιτικούς ηγέτες της Ευρωζώνης. «Η τρόικα είναι ένα μοναδικό δημιούργημα το οποίο έχει θεσμική πολιτική επιρροή στη λήψη αποφάσεων του ΔΝΤ,» δήλωσε ο Ousmene Mandeng, πρώην στέλεχος του ΔΝΤ. «Υπήρξε η αίσθηση ότι οι αποφάσεις λαμβάνονταν στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες και όχι από το ΔΝΤ. Το ΔΝΤ δεν πρέπει να είναι ποτέ ξανά δευτερεύων συνεργάτης με αυτό τον τρόπο,» σημείωσε ο Mandeng λέγοντας πως ταμείο είτε πρέπει να αποσυρθεί από την τρόικα είτε να αναλάβει από μόνο του τον έλεγχο των προγραμμάτων διάσωσης. Ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ, Jean-Claude Trichet, αρχικά ήταν αντίθετος στην ανάμιξη του ΔΝΤ στα ζητήματα της Ευρωζώνης, λέγοντας πως η Ευρώπη πρέπει από μόνη της να λύσει τα προβλήματά της. Παράλληλα, απέρριπτε την ιδέα της αναδιάρθρωσης του χρέους και της επιβολής ζημιών στους ομολογιούχους δανειστές των τραπεζών, ισχυριζόμενος πως θα καταστρέψει τη θέση της Ευρωζώνης στις αγορές. Αντίθετα, η Γερμανία και άλλες χώρες της βόρειας Ευρώπης επέμειναν στην ανάμιξη του ΔΝΤ καθώς φοβόντουσαν ότι η Κομισιόν θα ήταν πολύ «μαλακή» προς τις υπερχρεωμένες χώρες και πολύ πρόθυμη στη χρήση χρημάτων των φορολογούμενων. «Επιχειρησιακά και οικονομικά, το ΔΝΤ έχει αναμιχθεί πολύ περισσότερο στην Ευρώπη από αυτό που οι μέτοχοί του θεωρούν βιώσιμο,» δήλωσε ο Jean Pisani-Ferry, διευθυντής του think-tank των Βρυξελλών, Bruegel. Πηγή του ΔΝΤ, που δεν κατονομάζεται, σημείωσε πως το πραγματικό πρόβλημα με την τρόικα είναι πως κανένας δεν έχει το πρόσταγμα. «Είναι περισσότερο σαν μία ομάδα ποδοσφαίρου χωρίς προπονητή χωρίς ξεκάθαρο ορισμό για το ποιος παίζει που στο γήπεδο.» Γερμανικό «όχι» στα ευρωομόλογα

Σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο του υπουργείου Οικονομίας (Φίλιπ Ρέσλερ) της Γερμανίας, το οποίο επικαλείται η γερμανική υπηρεσία του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, αποκλείεται η «αμοιβαιοποίηση» —ή η «κοινοτικοποίηση»— των οικονομικών κινδύνων και συγκεκριμένα η έκδοση ευρωομολόγων.

Αντίθετα, ενθαρρύνεται το «άνοιγμα» και η «ελαστικοποίηση» των αγορών, υπό την επισήμανση ότι το μέλλον του Ευρώ βρίσκεται στην κοινή πορεία προς την αποκατάσταση μεγαλύτερης ανταγωνιστικότητας και σταθερών δημοσιονομικών.

Σφοδρή σύγκρουση ΔΝΤ-ευρωζώνης

Κλιμακώνεται η κόντρα μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου με «φόντο» την ελληνική κρίση χρέους.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο φαίνεται πως εντείνει πλέον τις πιέσεις προς τα κράτη της ευρωζώνης για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, μετά και την παραδοχή του «λάθους» για το ελληνικό πρόγραμμα. Η απαίτηση αυτή του ΔΝΤ, το φέρει, αναμφίβολα, σε ευθεία σύγκρουση με τη Γερμανία, τη χώρα με τη μεγαλύτερη οικονομική συμβολή στα πακέτα λιτότητας.

Παράλληλα, γίνεται σαφής αναφορά στην ανάγκη κοινής αντιμετώπισης των προβλημάτων των τραπεζών, με τους φορολογούμενους να βρίσκονται τελευταίοι στην ανάληψη ευθύνης για τη διάσωσή τους και τονίζεται ότι η παροχή βοήθειας από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης πρέπει να συνδέεται πάντα με αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις.

Το ΔΝΤ εντείνει τις πιέσεις προς τα κράτη της ευρωζώνης να προχωρήσουν σε ένα νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, εντός του τρέχοντος έτους. Όμως, αυτό το αίτημα προσκρούει στο «όχι» του Βερολίνου, σύμφωνα με την Deutsche Welle. Ειδικότερα, κλιμάκωση της διαμάχης μεταξύ των διασωστών της Ελλάδας (ΔΝΤ, ΕΚΤ, Κομισιόν) βλέπει το περιοδικό Der Spiegel, που υποστηρίζει ότι το ΔΝΤ εντείνει τις πιέσεις προς τα κράτη της ευρωζώνης να προχωρήσουν σε ένα νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, εντός του τρέχοντος έτους. Το περιοδικό επικαλείται ειδικούς του ΔΝΤ που υποστηρίζουν πως δεν είναι δυνατό να καλυφθεί το 2014 το χρηματοδοτικό κενό των 4,6 δισ. ευρώ. Η απαίτηση αυτή του ΔΝΤ, το φέρει σε ευθεία σύγκρουση με τη Γερμανία, που είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη οικονομική συμβολή στα πακέτα λιτότητας. Σε περίπτωση κουρέματος το Βερολίνο θα διακόψει τη βοήθεια προς την Αθήνα

Το γερμανικό «όχι» σε μια νέα απομείωση του ελληνικού χρέους αποδίδεται στο γεγονός ότι ένα τέτοιο βήμα δεν θα έπληττε τώρα τους ιδιώτες πιστωτές, τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία, όπως στην περίπτωση του PSI, αλλά τα ίδια τα κράτη της ευρωζώνης. Σε περίπτωση «κουρέματος» του ελληνικού χρέους προς τα κράτη-δανειστές, η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να διακόψει τη χορήγηση βοήθειας προς την Ελλάδα, καθώς «ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών μπορεί να εγκρίνει πιστώσεις μόνο εφόσον έχει διασφαλιστεί αξιόπιστα η επιστροφή των χρημάτων», δήλωσε στην Handelsblatt εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης. Σε περίπτωση «κουρέματος» του χρέους προς τους επίσημους δανειστές, αυτός ο όρος δεν πληρούται. Υπό την έννοια αυτή το «δίκαιο περί προϋπολογισμού» της Γερμανίας δεν θα επέτρεπε μερική άφεση του ελληνικού χρέους όσο βρίσκεται σε εξέλιξη το πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα.

Δεν χρειάζονται νέα μέτρα, λέει ο Στουρνάρας Την πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, η οποία εκτιμά ότι το δημόσιο χρέος είναι βιώσιμο και θα αρχίσει να μειώνεται ως ποσοστό του ΑΕΠ από το 2014 και έπειτα, επικαλείται ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή.Στο έγγραφο που διαβιβάστηκε προς απάντηση ερώτησης της βουλευτού των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά, ο υπουργός Οικονομικών επισημαίνει επίσης ότι η ευρωομάδα (Eurogroup), τον Νοέμβριο του 2012 δεσμεύτηκε σε περαιτέρω μείωση του λόγου «χρέους/ΑΕΠ» όταν επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα στο δημοσιονομικό ισοζύγιο. «Η δέσμευση αυτή συνδέεται ξεκάθαρα με την υλοποίηση των στόχων του προγράμματος και δεν απαιτεί νέα μέτρα», τονίζει ο κ. Στουρνάρας προσθέτοντας ότι «στο πλαίσιο της εφαρμοζόμενης οικονομικής πολιτικής θεωρείται σημαντική η μείωση του δημόσιου χρέους προκειμένου να ενισχυθούν οι μακροπρόθεσμες προοπτικές της οικονομικής ανάπτυξης». Ο υπουργός υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση καταβάλλει μέγιστη προσπάθεια για την επίσπευση της επανακεφαλαιοποίησης των πιστωτικών ιδρυμάτων, του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και των διαρθρωτικών αλλαγών που θα συμβάλλουν στην επαναφορά της χώρας σε βιώσιμη και αναπτυξιακή τροχιά. Παράλληλα, ο κ. Στουρνάρας ενημερώνει ότι «έχουν ήδη αρχίσει να εμφανίζονται τα πρώτα ενθαρρυντικά σημάδια ανάκαμψης της οικονομίας, κυρίως μέσω των δεικτών οικονομικού κλίματος, εμπιστοσύνης και ανταγωνιστικότητας.

The Press Project

Tags: reutersΔΝΤ
Keywords
ΔΝΤ, τροικα, reuters, reuters, διεθνές νομισματικό ταμείο, mea culpa, deutsche welle, der spiegel, γιάννης στουρνάρας, ανεξαρτητοι ελληνες, ΕΚΤ, ελλαδα, κυπρος, χρεος, τραπεζες, αθηνα, επιρροή, βρυξέλλες, αναδιαρθρωση, κουρεμα, spiegel, νέα, psi, στουρναρας, αεπ, βουλη, press, γερμανος, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, νεα κυβερνηση, τι ειναι το psi, εκλογες 2012, βουλευτικές εκλογές 2012, αλλαγη ωρας 2012, εκλογες 2014, αξιολογηση, γιάννης στουρνάρας, ξανα, χωρες, αεπ, βερολινο, βημα, γερμανια, ηττα, ιρλανδια, κοντρα, νεα μετρα, πλαισιο, προγραμμα, ασφαλιστικα ταμεια, βοηθεια, βρισκεται, βρυξέλλες, γεγονος, γινει, γινεται, γηπεδο, δημοσιο, διεθνές νομισματικό ταμείο, εγγραφο, ευρω, εκθεση, εβδομαδα, εννοια, εξελιξη, επιρροή, επρεπε, ευρωπη, ιδεα, ιδια, υπηρεσια, κυβερνηση, λαθος, ληψη, μειωση, νικη, ομαδα, παντα, ορος, πηγη, πορτογαλια, πορτες, προβληματα, σαφης, συγκεκριμενα, σημαδια, υλοποιηση, αγορες, der spiegel, deutsche welle, tank, ευθεια, ηγετες, χωρα, mea culpa, μοιαζει, press, spiegel
Τυχαία Θέματα