Πέθανε ο Δάσκαλος Δημήτρης Φραγκόπουλος - Τι δήλωσε ο Κ. Γαβρόγλου

Την τελευταία του πνοή άφησε ο Δάσκαλος Δημήτρης Φραγκόπουλος, επί δεκαετίες διευθυντής του ομογενειακού σχολείου «Ζωγράφειο» της Κωνσταντινούπολης.

Ο 89χρονος εκπαιδευτικός εισήχθη σε μονάδα εντατικής θεραπείας στο ελληνικό νοσοκομείο της Πόλης, Βαλουκλή, μετά από επιδείνωση της υγείας του.

Για 35 χρόνια, από το 1958 έως το 1993, ο Δημήτρης Φραγκόπουλος υπηρέτησε ως διευθυντής το Ζωγράφειο Λύκειο και ήταν ιδιαίτερα αγαπητός από τους Έλληνες της Κωνσταντινούπολης. Παρά τις δυσκολίες, ο ίδιος έλεγε ότι ποτέ δεν σκέφτηκε να την εγκαταλείψει.

Μάλιστα, σε συνέντευξή του σε ελληνική

ιστοσελίδα της Κωνσταντινούπολης είχε πει, μάλιστα, χαρακτηριστικά: «Αν έβλεπαν και τον Φραγκόπουλο να φεύγει, θα έλεγαν ότι τελείωσε η ελληνική ομογένεια... Δεν με ενδιέφερε να σώσω το τομάρι μου, οι μαθητές μου με ενδιέφεραν».

Γαβρόγλου: Ένας μαχητικός δάσκαλος μέχρι την τελευταία του πνοή

Ο Δημήτρης Φραγκόπουλος, που με εντυπωσιακή συνέπεια και απίστευτο σθένος υπερασπίστηκε τις αξίες των Ρωμιών της Πόλης, πέθανε τα ξημερώματα σήμερα.

Μαχητικός δάσκαλος μέχρι την τελευταία του πνοή, εμψύχωνε όλους όσοι ερχόνταν σε επαφή μαζί του, μιλώντας τους για την αποφασιστική σημασία της ανθρωπιστικής παιδείας και των δημοκρατικών ιδεωδών.

Γεννήθηκε, μεγάλωσε και, ενάντια σε όλες τις δυσκολίες, αποφάσισε να μείνει στην Πόλη που τόσο αγάπησε. Σπίτι του ήταν το Ζωγράφειο, το σχολείο στο οποίο ήταν διευθυντής για 35 χρόνια.

Για τους μαθητές του που σήμερα ζουν στην Ελλάδα και αλλού, αποτελούσε για δεκαετίες το σταθερό σημείο αναφοράς της γενέτειρας μας.

Προσωπικά αισθάνομαι εκείνο το ανερμήνευτο κενό απο την απώλεια του δασκάλου και φίλου μου, του οποίου οι συμβουλές, παραινέσεις και αυστηρές κριτικές δεν θα υπάρχουν πια.

δάσκαλοςπέθανεομογένειαΚωνσταντινούπολη
Keywords
Τυχαία Θέματα