ΠΕΣΥΘ: Για τη συνάντηση με στέλεχος του Υπουργείου Παιδείας

Ύστερα από αίτημα-επιστολή του Π.Ε.ΣΥ.Θ. για συνάντηση του νέου Δ.Σ. με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, πραγματοποιήθηκε συνάντηση την Τρίτη 25-4-2017 με τη σύμβουλο του Υπουργού και αναπληρώτρια καθηγήτρια στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών Αθήνας, κυρία Άννα Καρακατσούλη.

Η κυρία Καρακατσούλη έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για όλα τα ζητήματα που της θέσαμε και το σύνολο των αιτημάτων. Συγκεκριμένα:

Την απόσυρση

της Υπουργικής Απόφασης για τον Ενιαίο Τύπο Δημοτικού Σχολείου, που καταστρατηγεί τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών και τα εργασιακά μας δικαιώματα.

Την επαναφορά του μαθήματος της Θεατρικής Αγωγής στην Ε΄ και στην ΣΤ΄ τάξη του δημοτικού σχολείου.

Τη διάχυσή του Θεάτρου ως βιωματικού μαθήματος σε κάθε βαθμίδα εκπαίδευσης.

Την αποκλειστικότητα της διδασκαλίας του από τους αρμόδιους εκπαιδευτικούς.

Μόνιμους διορισμούς σύμφωνα με τις πάγιες ανάγκες της εκπαίδευσης.

Επίσης, περιγράψαμε την κατάσταση που διαμορφώθηκε φέτος στα σχολεία με την εφαρμογή της Υ.Α. Φίλη:

Μειωμένες, στο σύνολο των αναγκών, προσλήψεις αναπληρωτών για το μάθημα της Θεατρικής Αγωγής, αλλά και για τα υπόλοιπα μαθήματα ειδικοτήτων.

Ανισοκατανομή και απαράδεκτες συνθήκες εργασίας (4, 5 και 6 σχολεία σε ορισμένες περιπτώσεις) των προσληφθέντων συναδέλφων, ως αποτέλεσμα των υπεραριθμιών των μόνιμων συναδέλφων εκπαιδευτικών.

Διδασκαλία του μαθήματος της Θεατρικής Αγωγής και άλλων μαθημάτων ειδικοτήτων από εκπαιδευτικούς ΠΕ 70 με πλεόνασμα ωρών.

Καταστρατήγηση του δικαιώματος των παιδιών στην ισότιμη πρόσβαση στα εν λόγω διδακτικά αντικείμενα, από τη στιγμή που σε άλλα σχολεία τα διδάσκονται από τους εξειδικευμένους εκπαιδευτικούς, αλλού από εκπαιδευτικούς μη επαρκώς καταρτισμένους (παρόλο που τα μαθήματα αναγράφονται στα ωρολόγια προγράμματα ως διδασκόμενα) και αλλού καθόλου.

Προβληματική λειτουργία των σχολείων, καθώς η κατάργηση της Θεατρικής Αγωγής από την Ε᾽ και την ΣΤ᾽ τάξη δημιούργησε παιδαγωγικό έλλειμμα στους μαθητές και πρακτικά προβλήματα στα σχολεία (ενδεικτικά αναφέρουμε την προετοιμασία πολιτιστικών εκδηλώσεων).

Επιβάρυνση της ήδη προβληματικής λειτουργίας της Ολοήμερης Ζώνης ως συνέπεια της σύντμησης του πρωινού υποχρεωτικού ωραρίου.

Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε την καλή διάθεση της Συμβούλου, το ενδιαφέρον της για την καταγραφή της πραγματικότητας στα σχολεία μετά την Υ.Α. Φίλη, όπως και το καθαρό της βλέμμα στο ευαίσθητο όσο και κρίσιμο ζήτημα της ανάθεσης διδασκαλίας μαθημάτων σε μη εξειδικευμένους εκπαιδευτικούς. Έδειξε σοβαρή πρόθεση διαχείρισης των στρεβλώσεων που η ίδια Υ.Α. δημιούργησε και μας ζήτησε να επανέλθουμε με νέο αναλυτικό υπόμνημα προς την ηγεσία του Υπουργείου, το οποίο και καταθέσαμε ήδη.

Παρ᾽ όλα αυτά, η κυρία Καρακατσούλη, για τα αιτήματά μας (μόνιμους διορισμούς, οργανικές θέσεις, απόσυρση της Υ.Α. Φίλη για το Ενιαίου Τύπου Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο) μετέφερε αφενός τις γνωστές δημοσιονομικές επιταγές στις μνημονιακές δεσμεύσεις, αφετέρου την άποψη του Τμήματος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για αποκλεισμό της περίπτωσης επαναφοράς του μαθήματος της Θεατρικής Αγωγής στην Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού, γιατί, όπως απάντησε το αρμόδιο τμήμα, «δεν χωράει» στο ωρολόγιο πρόγραμμα...

Δεσμεύθηκε, με βάση τα στοιχεία που καταθέσαμε στο νέο αναλυτικό υπόμνημα και με βάση τη συνάντησή μας, να ορίσει ραντεβού του Δ.Σ. με τον Υπουργό.

Εν κατακλείδι, η ίδια δήλωσε διαθέσιμη ανά πάσα στιγμή για νέα συνάντηση, επικοινωνία και συνεργασία και συμμερίστηκε το σύνολο των προβληματισμών μας, ειδικά για το θέμα της ανάθεσης του μαθήματος σε συναδέλφους δασκάλους χωρίς τα τυπικά προσόντα και τις απαραίτητες επιστημονικές γνώσεις.

Συμπερασματικά, συνάδελφοι, η συνάντηση δεν κόμισε κάτι ουσιαστικά νέο στη δύσκολη κατάσταση που βιώνουμε τη φετινή χρονιά.

Συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για ανάκληση της Υ.Α. Φίλη, επαναφορά του μαθήματος της Θεατρικής Αγωγής στην Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεις του δημοτικού σχολείου, αλλά και την αποκλειστικότητα της διδασκαλίας των μαθημάτων Τέχνης από τους αντίστοιχους εκπαιδευτικούς.

Η Παιδεία είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα για όλα τα παιδιά.

Η εργασία είναι αναφαίρετο δικαίωμα των εργαζομένων.

Δεν υποχωρούμε!

Δεν συμβιβαζόμαστε!

Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος Θεατρολόγων

Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος ΘεατρολόγωνΠΕΣΘθεατρικές σπουδέςθεατρική αγωγή
Keywords
Τυχαία Θέματα