Πενήντα μέρες απεργία πείνας για το «αυτονόητο»

Tweet

Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύονται τέσσερις πολιτικοί πρόσφυγες από τη Τουρκία, κρατούμενοι στις φυλακές Κορυδαλλού, οι οποίοι εδώ και 50 μέρες βρίσκονται σε απεργία πείνας. Οι απεργοί ζητούν να μην εκδοθούν στη γειτονική χώρα, απ’ την οποία εκζητούνται για την πολιτική τους δράση.

Λόγω της κατάστασης της υγείας τους οι δύο πρώτοι, Αχμέτ Γιουκσέλ και Χασάν Μπιπέρ, νοσηλεύονται στο νοσοκομείο

των φυλακών, ενώ οι Ερντογάν Τσακίρ και Μεχμέτ Γιαϊλά μεταφέρθηκαν στο Ασκληπιείο Βούλας.

Κινδυνεύει η ζωή τους

Σύμφωνα με την ιατρική γνωμάτευση της 7ης Νοέμβρη, όλοι οι απεργοί πείνας βρίσκονται σε άσχημη κατάσταση. Έχουν χάσει πάνω από 12% του σωματικού τους βάρους και παρουσιάζουν συμπτώματα όπως έντονη καταβολή, δυσκολία στο περπάτημα, εμετούς, σκοτοδίνη και προβλήματα στο γαστρεντερικό σύστημα.

Ειδικά οι Χασάν Μπιπέρ και Ερντογκάν Σακίρ βρίσκονται σε κατάσταση βαριά και «άμεσα απειλητική για τη ζωή τους», όπως τονίζεται στη γνωμάτευση.

Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι γιατροί του Ασκληπιείου, και οι δύο «εξακολουθούν να αρνούνται τόσο τη νοσηλεία τους, όσο και την οποιαδήποτε παροχή ιατρικής βοήθειας». Τονίζουν δε ότι «το δικαίωμα του καθενός και της καθεμίας από εμάς να αρνηθούμε ιατρική παρέμβαση είναι αναφαίρετο και απαραβίαστο» και καλούν την πολιτεία να σταματήσει να μετατοπίζει τις ευθύνες σε αυτούς.

Πολιτικές διώξεις

Όπως ανέφερε μιλώντας στο «Π» η Εμινέ, μέλος της Επιτροπής Αλληλεγγύης για τους πολιτικούς κρατούμενους στη Τουρκία και το Κουρδιστάν, δύο από τους τέσσερις κρατούμενους συνελήφθησαν στα γραφεία της επιτροπής και οι άλλοι δύο στη Χίο.

Οι συλληφθέντες κατηγορούνται για την πολιτική τους δράση στην Τουρκία αλλά και σε ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες διέμεναν.

Σε βάρος των Γιουκσέλ και Τσακίρ εκκρεμούν εντάλματα έκδοσης στη Γερμανία και τη Γαλλία αντίστοιχα, όπου είχαν αναπτύξει έντονη πολιτική δραστηριότητα αλληλεγγύης στους πολιτικούς κρατούμενους στη Τουρκία. Λόγω των ενταλμάτων παραμένουν προφυλακισμένοι.

Όπως σημείωσε στο «Π» η δικηγόρος Μαριάννα Τζιασεράκου, «αυτά για τα οποία κατηγορούνται είναι νόμιμες πράξεις», όπως μοίρασμα έντυπου υλικού, διοργάνωση συναυλιών, εκδηλώσεων κ.ά. Παρά ταύτα, κατηγορούνται ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης, κατηγορία που οι ίδιοι αρνούνται κατηγορηματικά.

Σε βάρος των Γιαλάτ και Μπιπέρ εκκρεμεί διεθνές ένταλμα σύλληψης από την Τουρκία.

Ο Χασάν Μπιπέρ είχε έντονη πολιτική δράση στην Τουρκία, ως συνδικαλιστής και εκπρόσωπος της παντουρκικής συνομοσπονδίας λιμενεργατών αλλά και ως συγγραφέας και ραδιοφωνικός παραγωγός. Όπως τόνισε η κα Τζιασεράκου, «πρόκειται για στοχευμένη δίωξη», λόγω της πολιτικής του δραστηριότητας.

Έχει υποστεί σοβαρές διώξεις για την πολιτική του δράση και στο παρελθόν είχε βασανιστεί. Σύμφωνα με την κα Τζιασεράκου, πιθανή έκδοσή του στην Τουρκία σημαίνει ότι ο Μπιπέρ θα έχει μία άδικη δίκη, καθώς είναι στοχοποιημένος από της αρχές της γειτονικής χώρας. Δεν αποκλείεται να του αποσπαστούν «ομολογίες» με βασανιστήρια, ενώ κατάληξη της δίκης θα είναι ισόβια φυλάκιση, πιθανώς στα διαβόητα «λευκά κελιά».

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ομάδα Δικηγόρων για τα Δικαιώματα Προσφύγων και Μεταναστών, «το αίτημα έκδοσης εξετάστηκε πρωτόδικα από το Συμβούλιο Εφετών Πειραιά, το οποίο γνωμοδότησε υπέρ της έκδοσής του στην Τουρκία.»

«Η πρωτοφανής αυτή γνωμοδότηση δεν λαμβάνει υπ’όψιν τη ρητή, εκ του νόμου, απαγόρευση έκδοσης αιτούντων άσυλο εκκρεμούσης της διαδικασίας εξέτασης του αιτήματος τους, δεν αξιολογεί τον κίνδυνο έκθεσής του σε βασανιστήρια, απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση και μη δίκαιη δίκη, την δίωξή του για λόγους πολιτικούς και έρχεται σε αντίθεση με την πάγια σχετική νομολογία των ελληνικών δικαστηρίων και του Αρείου Πάγου».

Ελλάς - Τουρκία, συμμαχία

Μετά την επίσκεψη Σαμαρά στην Άγκυρα τον Οκτώβρη του 2012 ξεκίνησε ένα μπαράζ διώξεων Τούρκων πολιτικών προσφύγων που ζητούν άσυλο στην Ελλάδα.

«Στο πλαίσιο συνολικής έκπτωσης προστασίας των ατομικών, κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων και ελευθεριών στο οποίο οδηγείται η ελληνική κυβέρνηση με την επίκληση της οικονομικής κρίσης και μετά την προ ενός έτους επίσκεψη Σαμαρά στην Άγκυρα και την ανακοίνωση στενότερης συνεργασίας των δύο κυβερνήσεων, οι Ελληνικές αρχές ,που με δισταγμό προέβαιναν στην ενεργοποίηση διεθνών ενταλμάτων έκδοσης σε βάρος Τούρκων προσφύγων που βρίσκονταν στην Ελλάδα, έχουν επιδοθεί από τις αρχές του 2013 σε πραγματικό κυνήγι όλων των εκζητούμενων για την πολιτική τους δράση στην Τουρκία», τονίζει η «Ομάδα Δικηγόρων για τα Δικαιώματα Προσφύγων και Μεταναστών»

«Σε λιγότερο από έναν χρόνο είχαμε τόσα αιτήματα έκδοσης στην Τουρκία όσα δεν είχαμε ποτέ», τόνισε η κα Τζασιεράκου.

Έκτοτε έχουν εξεταστεί 13 αιτήματα έκδοσης κατά πολιτικών προσφύγων, εκ των οποίων για τους 11 τα ελληνικά δικαστήρια αποφάσισαν την απόρριψή τους.

Σύμφωνα με την «Ομάδα Δικηγόρων για τα Δικαιώματα Προσφύγων και Μεταναστών», όλη αυτή την περίοδο στον τουρκικό Τύπο εμφανίζονται αλλεπάλληλα δημοσιεύματα τα οποία κάνουν λόγο «για συμφωνίες μεταξύ των δύο κυβερνήσεων για την έκδοση των εκζητούμενων, για διακρατικές μυστικές αντιτρομοκρατικές συμφωνίες με οικονομικά ανταλλάγματα και τα οποία φωτογραφίζουν πρόσφυγες στην Ελλάδα, δημοσιεύουν τα ονόματά τους και προαναγγέλλουν συλλήψεις από τις ελληνικές αρχές».

Η αλληλεγγύη στο ειδώλιο

«Εννιά φορές επιτέθηκε η αστυνομία στο τραπεζάκι που στήνει η Επιτροπή Αλληλεγγύης στην πλατεία Συντάγματος» για την ενημέρωση του ελληνικού κοινού, υπογράμμισε η Εμινέ. «Τρία άτομα οδηγήθηκαν στο αυτόφωρο κατηγορούμενοι για ‘’ρύπανση περιβάλλοντος’’ και αθωώθηκαν, ενώ άλλοι προσήχθησαν και κρατήθηκαν επί ώρες».

«Έχουν γίνει επανειλημμένα προσαγωγές», ανέφερε και η δικηγόρος κα Τζιασεράκου, προσθέτοντας ότι με αυτό τον τρόπο, ακόμη κι όταν δεν απαγγέλλονται κατηγορίες, παρεμποδίζεται η πολιτική παρέμβαση των αλληλέγγυων. «Για να γίνει προσαγωγή πρέπει να υπάρχει βάσιμος λόγος», τόνισε.

Το βράδυ της Κυριακής 10/11, η αστυνομία παρενόχλησε και συγγενείς και αλληλέγγυους που βρίσκονταν έξω από το νοσοκομείο της Βούλας, με την αιτιολογία ότι είχαν λήξει οι ώρες επισκεπτηρίου. Μάλιστα ο αδελφός ενός εκ των απεργών κι ένας αλληλέγγυος προσήχθησαν στο τοπικό Αστυνομικό Τμήμα.

Την επομένη από το πρωί, όπως καταγγέλλει η Επιτροπή, βρίσκονταν στο χώρο αστυνομικοί και προχωρούσαν σε εξακρίβωση στοιχείων των παρευρισκομένων.

Συμπαράσταση από φορείς και πολιτικές οργανώσεις

Την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των απεργών πείνας εκφράζουν ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η ΟΛΜΕ, το ΠΑΜΕ καθώς και δεκάδες ακόμα πολιτικές οργανώσεις, φορείς και σωματεία.

Η Επιτροπή Αλληλεγγύης για τους πολιτικούς κρατούμενους στην Τουρκία και το Κουρδιστάν καλεί σε συγκέντρωση αλληλεγγύης στο Εφετείο Αθηνών, στην οδό Λουκάρεως την Τρίτη, 12 Νοέμβρη στις 11:00.

Το Ποντίκι

Tags: αλληλεγγύηαπεργία πείνας Tweet Share on

View the discussion thread.

Keywords
απεργια, tweet, δραση, γαλλια, σημαίνει, πειραιας, σαμαρας, ελλαδα, συλληψεις, συριζα, ανταρσυα, ολμε, παμε, αθηνα, tags, απεργια υπα, ομαδα διας, απεργια μμε, απεργια ταξι, απεργια 5 οκτωβριου, απεργια 10 οκτωβριου, απεργια 19 οκτωβριου, απεργια 20 οκτωβριου, νεα κυβερνηση, απεργια 1 δεκεμβριου, εκλογες 2012, θεμα εκθεσης 2012, αλλαγη ωρας 2012, απεργια 6 νοεμβρίου, απεργια 8 νοεμβριου, αλλαγη ωρας 2013, αστυνομικο τμημα, η ζωη, χωρες, αστυνομια, γερμανια, ιατρικη, ολμε, ονοματα, πλαισιο, αγκυρα, αλληλεγγυη, ασκληπιειο βουλας, ασυλο, αχμετ, βραδυ, γινει, γιατροι, γραφεια, δικη, υπαρχει, ενημερωση, ερντογαν, ερχεται, εφετειο αθηνων, ζωη, κυβερνηση, κυνηγι, λογο, μεχμετ, ομαδα, παμε, ποντικι, πολιτεια, προβληματα, πρωι, συγκεντρωση, τμημα, τουρκια, τριτη, συμπτωματα, ωρες, ασχημη, δικαιωμα, δικαιωματα, ελληνικα, φυλακες, χωρα, νοσοκομειο, tweet, σημαίνει, υγειας, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα