ΠΕΚ Αχαΐας: Καλή και δημιουργική σχολική χρονιά!

Συνάδελφοι-ισσες, καλή και δημιουργική σχολική χρονιά!

Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς ,θα σας ενημερώσουμε για τα σημαντικότερα ζητήματα που απασχόλησαν τον κλάδο στη διάρκεια του καλοκαιριού.

Για το Λύκειο και τις Πανελλαδικές εξετάσεις

Θεωρούμε ότι είναι αναγκαίο να δοθεί το συντομότερο δυνατόν το γενικό πλαίσιο της πρότασης του κλάδου μας, έτσι ώστε η παρέμβασή μας να είναι σαφής εξ αρχής. Και θεωρούμε επίσης αυτονόητο ότι οφείλουμε

να προχωρήσουμε σε εξειδικεύσεις στην κριτική του σχεδίου και στις προτάσεις μας, θεσμικά και κινηματικά.

Είμαστε αντίθετοι στη συρρίκνωση της γενικής εκπαίδευσης του Λυκείου, στη δραματική μείωση των γνωστικών αντικειμένων, στην πλήρη μετατροπή του σε προθάλαμο για την Ανώτατη εκπαίδευση και στην αποδόμηση του μορφωτικού ρόλου του Λυκείου .

Διαφωνούμε πλήρως με το διπλασιασμό των Πανελλαδικών εξετάσεων και με την εισαγωγή τους στη μέση της σχολικής χρονιάς! Μια τέτοια εξέλιξη υπονομεύει το εκπαιδευτικό έργο και την ομαλή διαδικασία της διδασκαλίας, αναστατώνει ψυχολογικά και μαθησιακά τους μαθητές και με «εργαλείο» τους εξωτερικούς αξιολογητές διαμορφώνει κλίμα καχυποψίας εις βάρος των εκπαιδευτικών.

Είναι απαράδεκτη η απόπειρα φροντιστηροποίησης του λυκείου με την εισαγωγή 6ωρης διδασκαλίας και με το συνακόλουθο εξοστρακισμό πολλών γνωστικών αντικειμένων και τη δημιουργία νέων πλεονασμάτων εκπαιδευτικών.

Θεωρούμε ως απαράδεκτο τον συνεχιζόμενο επί δύο χρόνια εμπαιγμό του Υπουργείου Παιδείας, του κ. Γαβρόγλου και της κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΑΝ.ΕΛ., περί κατάργησης των Πανελλαδικών εξετάσεων, όταν στην πρόταση που είδε το φως της δημοσιότητας, επεκτείνουν και ισχυροποιούν τις πανελλαδικές εξετάσεις, απομειώνοντας παράλληλα το περιεχόμενο της Γενικής Παιδείας στο Λύκειο.

Σήμερα στις εποχές της γνώσης και της μάθησης είναι αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε η ενίσχυση της Γενικής εκπαίδευσης, ώστε οι νέοι μας να έχουν επαρκή μορφωτικά εφόδια για να μπορούν να εξελιχθούν με καλές προοπτικές στη ζωή τους.

• Θεωρούμε ότι αυτό που προέχει είναι μια δημοκρατική μεταρρύθμιση στο περιεχόμενο του σχολείου: με ενίσχυση της Γενικής Παιδείας και του παιδαγωγικού και πολιτισμικού προσανατολισμού του λυκείου.

• Ζητάμε να ανοίξει ένας πραγματικός διάλογος του Υπουργείου Παιδείας με την εκπαιδευτική κοινότητα και πρωτίστως με την ΟΛΜΕ. Καμιά αλλαγή δεν μπορεί να γίνει στην εκπαίδευση χωρίς την ενεργό συμμετοχή του οργανωμένου εκπαιδευτικού κινήματος και των εκπαιδευτικών – πολλώ μάλλον όταν είναι αντιτιθέμενοι.

Η τελική ευθύνη της εκπαιδευτικής πολιτικής προφανώς ανήκει στη θεσμική αρμοδιότητα του Υπουργείου. Θεωρούμε όμως ότι οποιαδήποτε προσπάθεια δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας και δεν έχει τη στήριξη της εκπαιδευτικής κοινότητας θα είναι ατελέσφορη, όπως έχει καταδείξει με τον πιο εμφαντικό τρόπο η ιστορία της εκπαίδευσης.

Για τις κρίσεις Διευθυντών των σχολικών μονάδων

Ολοκληρώθηκαν μέσα στο καλοκαίρι οι κρίσεις για την επιλογή Δ/ντών Σχολικών μονάδων με το νόμο (4473/2017), που διατηρούσε τα αντικειμενικά μετρήσιμα προσόντα ελαφρώς τροποποιημένα σε σχέση με το 2015, αντικαθιστούσε την ψηφοφορία του Συλλόγου Διδασκόντων από μια περίεργη «γνωμοδότηση του σώματος συνυπηρετούντων εκπαιδευτικών» και φυσικά επανέφερε τη συνέντευξη σε ένα διορισμένο στην πλειοψηφία του υπηρεσιακό συμβούλιο.

Το Συμβούλιο Επιλογής στην περιοχή μας ήταν 5μελές (3 διορισμένα μέλη χωρίς να προηγηθεί εκδήλωση ενδιαφέροντος και 2 αιρετοί) και βαθμολόγησαν τα 4 από τα 5 μέλη. Ο ένας αιρετός (ΔΑΚΕ) συμμετείχε στη διαδικασία της βαθμολόγησης ενώ ο άλλος (ΜΕΤΩΠΟ) δε βαθμολόγησε κανέναν υποψήφιο. Η στάση και οι επιλογές των 2 αιρετών , οι οποίοι είναι θεσμικά όργανα, θα κριθούν και θα αξιολογηθούν τόσο από τους υποψηφίους όσο και γενικότερα από τους συναδέλφους. Δε γνωρίζουμε τις βαθμολογίες καθενός αφού το Συμβούλιο Επιλογής αποφάσισε να μην τις δημοσιοποιήσει παρά το αίτημα πολλών υποψηφίων και έτσι γνωρίζουμε μόνο το μέσο όρο της βαθμολογίας των 4 μελών. Στη βαθμολογία χρησιμοποιήθηκαν και δεκαδικά στοιχεία (πχ 7,33) με αποτέλεσμα φαινομενικά οι υποψήφιοι να μην έχουν μεγάλες αποκλίσεις. Δε χρησιμοποιήθηκε η περιβόητη «άποψη των συνυπηρετούντων εκπ/κών» είτε θετικά είτε αρνητικά , πράγμα που δικαιώνει τη στάση της παράταξής μας αλλά και της ΕΛΜΕ ότι επρόκειτο για μια καθαρά προσχηματική διαδικασία για να δοθεί μια πλασματική εικόνα συμμετοχής του κλάδου στην επιλογή των δ/ντών.

Όσο αφορά τη διαδικασία της συνέντευξης, οι υποψήφιοι αντιμετωπίστηκαν ως εξεταζόμενοι(!) σε ένα «τεστ γνώσεων» δυο ερωτήσεων όπου ανάλογα με την απάντηση του καθενός αφαιρείτο από τη βαθμολογία η παράλειψη κάποιου στοιχείου που κατά την κρίση του Συμβουλίου έπρεπε να ειπωθεί. Άγνωστο είναι με τι κριτήρια και από πού επελέγησαν οι ερωτήσεις που τέθηκαν στους υποψήφιους. Δεν συνυπολογίστηκε σε καμία περίπτωση η προσωπικότητα των υποψηφίων, η εμπειρία τους, η συγκρότησή τους, η μέχρι τώρα παρουσία τους στη διοίκηση των σχολικών μονάδων. Θεωρούμε ότι αυτό ήταν μια συνειδητή επιλογή της πλειοψηφίας του Συμβουλίου. Το αποτέλεσμα αυτής της επιλογής ήταν καταξιωμένοι συνάδελφοι, με προσφορά στον κλάδο και στα σχολεία που υπηρέτησαν, με αναγνώριση του έργου τους, των ικανοτήτων και των προσόντων τους να βαθμολογηθούν με σχετικά χαμηλές βαθμολογίες και κάποιοι από αυτούς να μην επιλεγούν ως δ/ντές!!! Διευθυντές, οι οποίοι την προηγούμενη διετία επελέγησαν με συντριπτική πλειοψηφία από τους Συλλόγους τους, δε βαθμολογήθηκαν ανάλογα ή ακόμα δεν κρίθηκαν ικανοί να διοικήσουν εκ νέου το ίδιο ή άλλο σχολείο!!!!Είναι σαφές ότι η ευθύνη των επιλογών θα βαρύνει το Συμβούλιο Επιλογής και το αποτέλεσμα θα το κρίνουν οι Σύλλογοι Διδασκόντων αλλά και κάθε συνάδελφος ξεχωριστά.

Ευχόμαστε καλή δύναμη στους νέους Διευθυντές και καλή συνεργασία με τους Συλλόγους Διδασκόντων γιατί αυτό αποτελεί τη σταθερή βάση της δημοκρατικής λειτουργίας του Σχολείου.

Καλούμε τους συναδέλφους μας από την διαδικασία αυτή να βγάλουν χρήσιμα συμπεράσματα, να στηρίξουν, με τη θέση και τη στάση τους, το σύλλογο διδασκόντων ως κυρίαρχο όργανο στη λειτουργία του σχολείου , να εντείνουν τον αγώνα τους μέσα από το σωματείο αντιστεκόμενοι συλλογικά σε κάθε απόπειρα υποβάθμισής του.

Πάτρα, Σεπτέμβρης 2017

Προοδευτική Ενότητα Αχαϊαςνέα σχολική χρονιάνέο Λύκειο
Keywords
Τυχαία Θέματα