Πέμπτη δικαίωση για τη διαθεσιμότητα

Πολιτική

Πέμπτη δικαίωση για τη διαθεσιμότητα

</body>

Του Τζώρτζη Ρούσσου

Ακόμη μια κυβερνητική επιλογή αρχίζει «να μπάζει νερά» προτού ακόμη τεθεί σε πλήρη εφαρμογή, με τα ελληνικά δικαστήρια να αναλαμβάνουν δράση κατά των αντισυνταγματικών επιλογών της κυβέρνησης των Σαμαρά-Βενιζέλου-Κουβέλη.

Μετά το χαράτσι της ΔΕΗ,

που τέθηκε εκτός νόμου, η πρώτη δικαστική απόφαση που δικαιώνει εργαζόμενους σε Δημόσιο, δήμους κ.λπ. που τίθενται σε διαθεσιμότητα έρχεται από την Κοζάνη… Εκεί το Πρωτοδικείο Κοζάνης διέταξε τον Δήμο Κοζάνης, με προσωρινή διαταγή που εξέδωσε, να αποδέχεται την εργασία 15 διοικητικών υπαλλήλων του οι οποίοι είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Σύμφωνα με την απόφαση ο Δήμος Κοζάνης θα πρέπει να απασχολεί τους υπό διωγμό υπαλλήλους του μέχρι και τις 27 Φεβρουαρίου 2013 όταν και θα συζητηθεί η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη αν μη τι άλλο προσδίδει χαρακτηριστικά ήττας στις αδόκιμες και έξω από τα όρια του Συντάγματος πρακτικές που επιχείρησε να ενσωματώσει στη Διοίκηση ο συνταγματολόγος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης, ο οποίος είναι επιλογή του τρίτου εταίρου του κυβερνητικού σχήματος Φ. Κουβέλη.

Οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι τέθηκαν σε διαθεσιμότητα με διαγραφή τους από το Μητρώο Δημοσίων Υπαλλήλων με ενέργεια του ίδιου του υπουργείου βάσει της πρόσφατης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, αφού ο Δήμος Κοζάνης, όπως και άλλοι δήμοι της χώρας, δεν είχε αποστείλει τα στοιχεία για τη διαθεσιμότητα.

Η απόφαση

Παρότι δεν εμπεριέχει το σκεπτικό της, αφού πρόκειται για προσωρινή διαταγή, καθίσταται σαφές ότι η αποδοχή της αίτησης για έκδοση προσωρινής διαταγής στηρίχτηκε στη νομική επιχειρηματολογία των εργαζομένων.

Στον κεντρικό πυρήνα των επιχειρημάτων ετέθη η αντισυνταγματικότητα της συγκεκριμένης ενέργειας εκ μέρους του υπουργείου, λόγω του ότι ο κάθε δήμος αποτελεί αυτοδιοικούμενο νομικό πρόσωπο και την κεντρική διοίκηση δεν έχει καμία εξουσία για τη μεταβολή των εργασιακών σχέσεων των υπαλλήλων ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού.

Αναλυτικότερα τα επιχειρήματα που εκτέθηκαν και αφορούσαν τη διαθεσιμότητα ήταν:

- Ερχεται σε ευθεία αντίθεση και παραβιάζει ευθέως το άρθρο 102 του Συντάγματος (διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια ΟΤΑ).

- Αντίκειται στο άρθρο 5 παρ. 1 του Συντάγματος (ατομικές ελευθερίες).

- Προσκρούει στο άρθρο 1 του πρώτου πρόσθετου πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Συμβάσεως για την προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των θεμελιωδών ελευθεριών.

- Προσβάλλει την αξιοπρέπεια του ανθρώπου, όπως αυτή κατοχυρώνεται στο άρθρο 2 του Συντάγματος, καθώς προκαλείται διακινδύνευση της αξιοπρεπούς διαβίωσης του εργαζομένου, σε συνδυασμό με το άρθρο 22 παρ. 1 του Συντάγματος για την προστασία της εργασίας.

«Η περίφημη επινόηση της διαθεσιμότητάς θα καταλήξει και αυτή στο καλάθι των απίστευτων περιστατικών της αυθαιρεσίας, όπως συνέβη και με την περίφημη εργασιακή εφεδρεία» εκτίμησαν σχετικά οι συνεργαζόμενοι δικηγόροι-εργατολόγοι Σπύρος Μπαλατσούκας και Χρήστος Νικολουτσόπουλος που χειρίστηκαν την υπόθεση.

Η Εφημερίδα των Συντακτών, 19/12/2012

Tags: δικαίωσηδιαθεσιμότηταδικαστήριααντισυνταγματικές επιλογέςκυβέρνησηπρωτοδικείο Κοζάνης
Keywords
Τυχαία Θέματα