Πάτρα: Απογείωση της πόλης από το 5G

Εξυπνος φωτισμός, παρακολούθηση λειτουργίας των φαναριών και του στόλου οχημάτων ενός δήμου, τηλεδιασκέψεις με τη συμμετοχή πολλών ατόμων παράλληλα, είναι -μόνο- μερικές από τις εφαρμογές που θα μπορεί να υλοποιήσει η τοπική αυτοδιοίκηση με τη χρήση της τεχνολογίας 5G. Την εμπειρία των Τρικάλων θα μοιραστεί ο Οδυσσέας Ράπτης, διευθύνων σύμβουλος της «e-trikala»(αναπτυξιακής του θεσσαλικού δήμου), στην ημερίδα που διοργανώνεται αύριο το μεσημέρι (12.00-14.00) στο πλαίσιο του Patras IQ. Μιλώντας στην «Π» ο Οδ.

Ράπτης επεσήμανε ότι πρόκειται για μια νέα τεχνολογία σε παγκόσμιο επίπεδο. Για αυτό και ο στόχος της αυριανής ημερίδας, όπως τον οριοθετεί ο ίδιος, είναι να ενημερωθεί η κοινωνία «για αυτό που πρόκειται να έλθει με το 5G», και αναφέρεται στην απόκτηση υψηλών ταχυτήτων.

«Αυτό που φαίνεται δύσκολο από πλευράς επένδυσης και κατασκευής με τα δίκτυα οπτικών ινών έρχεται να το υλοποιήσει το 5G. Θα πλησιάσουμε ασύρματα ταχύτητες που θα μπορούσαμε να πάρουμε μέσα από την οπτική ίνα, και χωρίς να πάμε σε "βαριές" και κοστοβόρες υποδομές» εξήγησε. Οι εφαρμογές που μπορούν να αναπτυχθούν με το 5G είναι ένα από τα αντικείμενα της ημερίδας, καθώς δεν υπάρχει προηγούμενη εμπειρία σε παγκόσμιο επίπεδο. «Το σημαντικό είναι ότι με το 5G δημιουργείται ένα "σύννεφο" πολύ πιο ευρυζωνικό από αυτό που έχουμε σήμερα και είμαστε συνηθισμένοι να λειτουργούμε στα κινητά, τα τάμπλετ κ.ά. Το 5G έρχεται να καταρρίψει αυτή την ταχύτητα και με μεγαλύτερη χωρητικότητα, για να περάσουν περισσότερες εφαρμογές». Ο εκπρόσωπος του Δήμου Τρικκαίων είναι ένας από τους ομιλητές της αυριανής ημερίδας με τίτλο: «Ασύρματη Τεχνολογία 5ης Γενιάς: Αναπτυξιακές προοπτικές και ευκαιρίες για προηγμένες ψηφιακές υποδομές και υπηρεσίες».

Το πλήρες πρόγραμμα της ημερίδας που θα φιλοξενηθεί στην αίθουσα «3» του αθλητικού κέντρου «Δ.Τόφαλος» έχει ως εξής:

> 12:00-12:05 Καλωσόρισμα και παρουσίαση ομιλητών.

>12:05-12:25 «Ανάπτυξη Δικτύων 5G στην Ελλάδα: Οι πρωτοβουλίες της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείωνκαι ο ρόλος της τοπικής Αυτοδιοίκησης»: Βασίλης Μαγκλάρας, γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.

> 12:25-12:45 «Ανοικτές 5Gυποδομές ως εργαλείο έρευνας και ανάπτυξης»: Σπύρος Δενάζης, αναπληρωτής καθηγητής Τμ. Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Παν. Πατρών, εκπρόσωπος SmartCitiesHub.

> 12:45-13:05 «Τρίκαλα. Η πρώτη πόλη στην Ελλάδα με τεχνολογία 5G. Προϋποθέσεις και Αποτελέσματα. Τι αλλάζει στο Δήμο. Πώς διευκολύνονται πολίτες και επιχειρήσεις»: Οδυσσέας Ράπτης, διευθύνων σύμβουλος e-trikala, εκπρόσωπος Δήμου Τρικκαίων.

> 13:05-13:25 «Η συμμετοχή της πόλης της Πάτρας στο πρόγραμμα Digital Cities Challenge»: Πέτρος Γανός, προϊστάμενος Τμήματος Σχεδιασμού και Μελετών του Δήμου Πατρέων.

> 13:25-13:50 «Οι Κινητές Επικοινωνίες μοχλός οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης. Νέα εποχή δικτύων και υπηρεσιών»: Γιώργος Στεφανόπουλος, γενικός διευθυντής, Ενωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας, και Αρης Κικής, Wireless Solution Sales Manager Huawei Technologies SA.

> 13:50-14:00 Συζητήσεις - Συμπεράσματα.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ

pelop.gr

Πάτρα
Keywords
Τυχαία Θέματα