Παρέμβαση - Γληνός (ΕΛΜΕ Νέας Σύρνης Καλλιθέας Μοσχάτου): Γιατί απέχουμε από τη διαδικασία αξιολόγησης των υποψηφίων διευθυντών

ΑΠΕΧΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ

Πιστό στην τακτική του να παρουσιάζει το μαύρο – άσπρο το Υπουργείο Παιδείας προβάλλει το νέο σύστημα επιλογής διευθυντών σαν ένα ακόμη θετικό βήμα του «νέου αέρα» που έχει φέρει στην εκπαίδευση.
Η επιστροφή στο παλιό σύστημα επιλογής διευθυντών με κριτήρια τα τυπικά προσόντα, την προϋπηρεσία, την επαναφορά της

αμαρτωλής συνέντευξης συνοδεύεται, αυτή τη φορά, με το μέτρο της «μη μοριοδοτούμενης και μη δεσμευτικής άποψης του Συλλόγου Διδασκόντων».
Σύμφωνα με το νέο νόμο ο Σύλλογος διδασκόντων θα καλείται σε ξεχωριστή συνεδρίαση να συντάσσει πρακτικό μέσα από το οποίο θα «αποτιμά» τη συμβολή στο εκπαιδευτικό έργο, την προσωπικότητα και τη γενική συγκρότηση του κάθε υποψηφίου. Η διαδικασία της «φανερής περιγραφικής αξιολόγησης» θα γίνεται στη βάση δεικτών αξιολόγησης μέσω ερωτηματολογίων τα οποία θα αποστέλλονται στα σχολεία μετά από Υπουργική Απόφαση και γνωμοδότηση του Ι.Ε.Π.
Να το πούμε καθαρά: Η διαδικασία εμπλοκής του συλλόγου διδασκόντων στην επιλογή των διευθυντών δεν είναι απλά «καρικατούρα» επειδή η γνώμη του ΔΕΝ θα λαμβάνεται υπόψη από τα διευρυμένα Υπηρεσιακά Συμβούλια και θα έχει μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα! Αποτελεί τμήμα της γενικότερης διαδικασίας αξιολόγησης που προβλέπεται στο ν. 4369/16 – Βερναδάκη και που προωθείται και στην εκπαίδευση.
Συνάδελφοι-ισσες
Εμείς σαν Αγωνιστική Παρέμβαση – Γληνός έχουμε να κάνουμε τις παραπάνω παρατηρήσεις:
- Είναι φανερό ότι το Υπουργείο Παιδείας επιχειρεί με έντεχνο τρόπο, να μας παγιδεύσει και να μας εκπαιδεύσει στην κουλτούρα της «ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ» και μάλιστα από την πίσω πόρτα, αφού καλούμαστε να αξιολογήσουμε τους υποψήφιους Διευθυντές με τα κριτήρια που θα μας θέσουν. Είναι λοιπόν εύλογο, να σκεφτούμε ότι όπως εμείς θα αξιολογήσουμε τους συναδέλφους μας υποψηφίους Διευθυντές,-και μάλιστα χωρίς αυτή η αξιολόγηση να είναι μετρήσιμη-, έτσι και εμείς θα πρέπει ν’ αποδεχθούμε ν’ αξιολογηθούμε, μόνο που στην δική μας περίπτωση, η αξιολόγησή μας, θα είναι μετρήσιμη. Και οφείλουμε να θυμίσουμε στο σημείο αυτό ότι σύμφωνα με την Έκθεση του ΑΔΙΠΠΔΕ (που υλοποιεί το Υπουργείο Παιδείας): Πρώτος και βασικός στόχος είναι «να διασφαλιστούν οι διαθέσεις και οι στάσεις των εκπαιδευτικών για ενεργό εμπλοκή τους (στις διαδικασίες αξιολόγησης). Οι μορφές αυτοαξιολόγησης και εξωτερικής αξιολόγησης θα συνδυαστούν αφού έχει εμπεδωθεί κουλτούρα αξιολόγησης».
- Είναι πραγματικά, άξιο απορίας το σκεπτικό με το οποίο ένας Σύλλογος Διδασκόντων όχι σε πλήρη σύνθεση, χωρίς αποσπασμένους και αναπληρωτές (πολύ δημοκρατικό… ), θα αποφασίζει με Πράξη Συλλόγου, για το κατά πόσο ένας υποψήφιος διευθυντής είναι ικανός ν’ αναλάβει διευθυντικά καθήκοντα στο σχολείο του ή σ’ ένα άλλο σχολείο….
- Αυτή καθ’ αυτή η Πράξη Συλλόγου είναι φανερό ότι όταν δεν αποτελεί «ευχετήρια κάρτα», σε πολλές περιπτώσεις θα δημιουργήσει αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις μέσα στους ίδιους τους συλλόγους (η συγκεκριμένη διάταξη εισάγει στα σχολεία καννιβαλιστικές συμπεριφορές τύπου survivor), θα διασπάσει την όποια συνοχή και θα έχει και παρεπόμενα και πιθανές συνέπειες.
- Ο ίδιος ο νόμος, στη φιλοσοφία του, με μια κατ’ επίφαση δημοκρατία που πολύ λίγους πείθει, λειτουργεί αποπροσανατολιστικά ως προς το πραγματικό ζητούμενο, που στην ουσία, δεν έχει να κάνει τόσο με τα πρόσωπα, όσο με τις εξουσίες και τον θεσμικό ρόλο που τους δίνεται. Ας μην γελιόμαστε, αυταρχικοί διευθυντές υπάρχουν όταν το θεσμικό πλαίσιο τους επιτρέπει να υπάρξουν. Και είναι σοφό να θυμόμαστε συνάδελφοι ότι η δομή της εκπαιδευτικής ιεραρχίας, οι αρμοδιότητες του διευθυντή , το αυταρχικό πλαίσιο λειτουργίας του σχολείου παραμένουν ανέγγιχτα, καθώς και το θεσμικό πλαίσιο της αξιολόγησης
Συνάδελφοι –ισσες
Εμείς σαν Παρέμβαση - Γληνός είμαστε ενάντια σε αυτή και κάθε αξιολόγηση που φέρνει το υπουργείο – ¨θεσμοί¨ (ΟΟΣΑ, ΕΕ, ΣΕΒ, σχολάρχες κτλ ) γιατί αυτές οι αξιολογήσεις έχουν σαν κύριο σκοπό την αφωνία και χειραγώγηση των εκπαιδευτικών ώστε να συνεχιστεί αδιαμαρτύρητα η αποδόμηση – διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης και η αντικατάσταση της από την εκπαίδευση της αγοράς.
* Σαν Παρέμβαση – Γληνός θεωρούμε ότι κανείς μας δεν πρέπει να συμμετάσχει στην ύπουλη και αντιδημοκρατική μεθόδευση σύνταξης πρακτικού αφού άλλοι θα πάρουν αποφάσεις, άλλοι θα μοιράσουν την τράπουλα και σε μας θα μείνει το στίγμα των πρόθυμων ΑΞΙΟΛΟΓΗΤΩΝ. Γι΄ αυτό προτείνουμε ξεκάθαρα ΑΠΟΧΗ από αυτή τη διαδικασία-παρωδία.
* Καλούμε την ΟΛΜΕ στα πλαίσια της «αποχής από κάθε διαδικασία αξιολόγησης» που έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ να αποφασίσει και να προτείνει στους συλλόγους να μην συντάξουν πρακτικά, να μην συμπληρώσουν ερωτηματολόγια, να μην αξιολογήσουν.
* Τέλος οι αιρετοί να είναι παρόντες στη διαδικασία ως παρατηρητές από τη σκοπιά του ελέγχου– καταγγελίας και να βάλουν παύλα (-) στη συνέντευξη

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ - ΓΛΗΝΟΣ (ΕΛΜΕ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ ΜΟΣΧΑΤΟΥ)

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΛΗΝΟΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα