Πάνω από 75 κρούσματα ρατσιστικής βίας στην Ελλάδα μέσα σε ένα χρόνο

Tweet

Περισσότερα από 75 περιστατικά ρατσιστικής βίας καταγράφηκαν στην Ελλάδα στον ένα χρόνο λειτουργίας του προγράμματος των Γιατρών του Κόσμου και του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες «Enough!».

Συγκεκριμένα, από την 1η Φεβρουαρίου 2013 έως την 1η Φεβρουαρίου 2014 καταγράφηκαν 75 θύματα ρατσιστικής βίας, καθώς και το περιστατικό της Μανωλάδας (η υπόθεση της οποίας δεν υπολογίζεται στα 75 περιστατικά).

Όλα τα περιστατικά, που καταγράφηκαν

από τους Γιατρούς του Κόσμου και το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες με φυσική παρουσία των θυμάτων, αφορούσαν σωματικές επιθέσεις εναντίον μεταναστών που επέφεραν σοβαρούς τραυματισμούς.

Τα περισσότερα θύματα προέρχονταν από Αφγανιστάν, Μπαγκλαντές, Πακιστάν, Νιγηρία και Ιράν. Τέσσερα θύματα ήταν ανήλικοι κάτω των 17 ετών, 31 θύματα ήταν από 18 έως 30 ετών, 28 από 31 έως 40 ετών και δέκα ήταν άνω των 40 ετών. Δύο άτομα δεν θέλησαν να δηλώσουν την ηλικία τους.

Τα 38 από τα θύματα ήταν αιτούντες άσυλο, τα 30 δεν διέθεταν νομιμοποιητικά έγγραφα, τέσσερις είχαν λάβει προσφυγικό καθεστώς, δύο καθεστώς επικουρικής προστασίας και ένα άτομο είχε ελληνική ιθαγένεια.

Τα 58 από τα 75 περιστατικά συνέβησαν στο κέντρο της Αθήνας, σε περιοχές όπως ο Άγιος Παντελεήμονας, η πλατεία Αττικής και η πλατεία Ομονοίας. Επίσης, τέσσερις επιθέσεις καταγγέλθηκε ότι έλαβαν χώρα εντός αστυνομικών τμημάτων.

Σε πολλές περιπτώσεις ρατσιστικών επιθέσεων τα θύματα ανέφεραν τη χρήση όπλων από τους θύτες, όπως σιδερολοστοί, πτυσσόμενα κλομπς, αλυσίδες, σιδερογροθιές, μαχαίρια και σπασμένα μπουκάλια.

Στην πλειονότητα των καταγεγραμμένων περιπτώσεων (52) τα θύματα ήταν θετικά ως προς την περαιτέρω νομική υποστήριξη και καταγγελία της επίθεσης, ωστόσο φοβούνταν το ενδεχόμενο σύλληψης και τη στοχοποίησή τους από τους δράστες, ενώ είχαν έλλειψη εμπιστοσύνης στις αστυνομικές Αρχές, καθώς συχνά ανέφεραν παθητική παρουσία αστυνομικών Αρχών στα περιστατικά.

Από αυτούς σε 20 περιπτώσεις (συμπεριλαμβανομένης και της Μανωλάδας που καταγράφηκε ως μία υπόθεση) πραγματοποιήθηκαν όλες οι νομικές ενέργειες, ώστε οι υποθέσεις να έρθουν στην προσοχή των δικαστικών αρχών.

Δύο υποθέσεις εκδικάστηκαν, η πρώτη από το Τριμελές Δικαστήριο Ανηλίκων Αθηνών στις 20 Σεπτεμβρίου 2013 και επήλθε καταδικαστική απόφαση για επικίνδυνη σωματική βλάβη και παράνομη οπλοφορία των δραστών.

Η δεύτερη υπόθεση που αφορά σε ψευδή δικογραφία κατά δύο Νιγηριανών γυναικών εκδικάστηκε στις 10 Μαρτίου 2014 από το Γ' Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Αθηνών και κατέληξε σε αθώωσή τους για τα αδικήματα της σωματικής βλάβης, της απείθειας και της εξύβρισης κατά αστυνομικών και την καταδίκη τους με αναστολή μόνο για το αδίκημα της αντίστασης κατά της αρχής. Εκκρεμεί προς εκδίκαση η μήνυση των δύο γυναικών κατά των αστυνομικών για σωματική βλάβη.

Εξάλλου, δύο υποθέσεις συσχετίστηκαν με την ευρύτερη δικογραφία της Χρυσής Αυγής κατόπιν υπομνήματος του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες. Εκκρεμεί η εκδίκαση 17 υποθέσεων σε διάφορα στάδια της ποινικής διαδικασίας.

Πηγή: alterthess.gr

Tags: ρατσισμόςρατσιστικές επιθέσεις Tweet

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα