Πάνω από 60 δισ. ευρώ τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία

Tweet

ΙΔΙΩΤΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΔΥΝΑΤΟΥΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΦΟΡΟΥΣ Πάνω από 60 δισ. ευρώ τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία Εσπασαν το φράγμα των 60 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουλίου τα συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία από ιδιώτες και επιχειρήσεις και διαμορφώθηκαν στα 60,181 δισ. ευρώ.

Τα νέα χρέη που συσσωρεύτηκαν στις Εφορίες από τις αρχές του έτους εκτινάχθηκαν στα 4,8 δισ. ευρώ

Μόνο τον Ιούλιο οι φορολογούμενοι

άφησαν απλήρωτους φόρους ύψους 407 εκατ. ευρώ, γεγονός που αποτυπώνει την οικονομική αδυναμία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων να ανταποκριθούν στις φορολογικές υποχρεώσεις τους. Μάλιστα τα νέα χρέη που συσσωρεύτηκαν στις Εφορίες από τις αρχές του έτους εκτινάχθηκαν στα 4,8 δισ. ευρώ. Στο υπουργείο Οικονομικών επικρατεί ισχυρός προβληματισμός και φοβούνται έξαρση των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών το φθινόπωρο, όπου εκτός από τους φόρους που πέφτουν... μαζεμένοι τα νοικοκυριά αντιμετωπίζουν και άλλες ανελαστικές υποχρεώσεις, όπως σχολικά έξοδα, φροντιστήρια, πετρέλαιο θέρμανσης κ.λπ. Το 44% των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο ή 26,5 δισ. ευρώ είναι οφειλές που προέρχονται από πρόστιμα που έχουν επιβληθεί για φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, από τα 60,181 δισ. ευρώ:

Τα 21,64 δισ. ευρώ είναι χρέη που οφείλουν 2.006.320 φυσικά πρόσωπα.Τα υπόλοιπα 38,534 δισ. ευρώ τα χρωστούν 173.028 εταιρείες και λοιπά νομικά πρόσωπα.Κατά μέσον όρο κάθε οφειλέτης του Δημοσίου που είναι φυσικό πρόσωπο χρωστά 10.789 ευρώ, ενώ κάθε νομικό πρόσωπο που χρωστά στο Δημόσιο οφείλει 222.708 ευρώ.Τα 26,5 δισ. ευρώ είναι οφειλές από πρόστιμα τα οποία έχουν καταλογιστεί για παραβάσεις του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, για αποφυγή καταβολής φόρων εισοδήματος, ΦΠΑ και λοιπών άμεσων και έμμεσων φόρων. Τα περισσότερα από τα πρόστιμα αυτά θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να εξοφληθούν από τους φορολογουμένους, καθώς είναι υπέρογκα.Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ΦΠΑ ανέρχονται σε 13,463 δισ. ευρώ και καλύπτουν το 22,37% των συνόλου των χρεών προς το Δημόσιο. Μόνο τον Ιούλιο προστέθηκαν 143,99 εκατ. ευρώ ληξιπρόθεσμες οφειλές ΦΠΑ.Οι οφειλές από φόρους εισοδήματος φτάνουν τα 10,662 δισ. ευρώ, δηλαδή το 17,7% των συνολικών ληξιπρόθεσμων χρεών.

Παρά την υστέρηση 4% των εισπράξεων στο 7μηνο
Υπέρβαση 1,1% του στόχου στα έσοδα του Δημοσίου

«Πλεόνασμα» στα έσοδα των Εφοριών τον Ιούλιο καταγράφουν τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, αν και εννέα στις δέκα Εφορίες κινούνται κάτω του στόχου και η υστέρηση στις εισπράξεις των Εφοριών στο επτάμηνο ανέρχεται στο 4% ή στα 680 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, οι Εφορίες εισέπραξαν τον Ιούλιο 2,94 δισ. ευρώ, έναντι στοχοθεσίας 2,91 δισ. ευρώ, δηλαδή σημειώθηκε υπέρβαση του στόχου κατά 1,1%. Η αύξηση οφείλεται στην αύξηση των εισπράξεων φόρων στην περιουσία (ΕΕΤΗΔΕ, ΦΑΠ), στην αύξηση των εισπράξεων των άμεσων και έμμεσων φόρων παρελθόντων οικονομικών ετών, καθώς και στην αύξηση των εισπράξεων ΦΠΑ. Συγκεκριμένα, για τους ανωτέρω φόρους τον μήνα Ιούλιο 2013 έχουν εισπραχθεί συνολικά 294 εκατ. ευρώ επιπλέον σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2012.

Σε επίπεδο επταμήνου εισπράχθηκαν 14,80 δισ. ευρώ, έναντι στοχοθεσίας 15,42 δισ. ευρώ.

Ωστόσο τα στοιχεία για τις επιδόσεις των ΔΟΥ στο επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου αποκαλύπτουν ότι οι 125 από τις 140 Εφορίες, δηλαδή το 89% δεν έπιασαν τον στόχο που τους είχε τεθεί. Η υστέρηση που εμφάνισαν οι 125 Εφορίες ανήλθε σε 2,19 δισ. ευρώ. Ωστόσο την... παρτίδα έσωσαν οι 15 ΔΟΥ, που κινήθηκαν πάνω από τους στόχους στην αύξηση των εσόδων, εμφανίζοντας υπέρβαση κατά 1,57 δισ. ευρώ. Μόνο η ΦΑΕ Αθηνών κατέγραψε αύξηση εσόδων 1,15 δισ. ευρώ σε σύγκριση με τον στόχο που της έχει τεθεί. Στο επτάμηνο τα φορολογικά έσοδα των ΔΟΥ ανήλθαν σε 14,8 δισ. ευρώ έναντι στόχου 15,42 δισ. ευρώ, δηλαδή παρουσίασαν απόκλιση 4% έναντι του στόχου. Τον Ιούλιο οι Εφορίες εισέπραξαν 2,94 δισ. ευρώ έναντι στόχου 2,91 δισ. ευρώ, εμφανίζοντας υπέρβαση 1,1% του στόχου, λόγω των αυξημένων εισπράξεων φόρων στην περιουσία (ΕΕΤΗΔΕ, ΦΑΠ) και των άμεσων και έμμεσων φόρων παρελθόντων οικονομικών ετών, καθώς και της αύξησης των εισπράξεων ΦΠΑ, οι οποίες τον Ιούλιο κατέγραψαν αύξηση 16,1%.

Μαρία Βουργάνα

ethnos.gr/

Tags: ληξιπρόθεσμα χρέηεφορία Tweet Share on

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα