Πανελλήνιες εκτελέσεις

Tweet Αρθρογράφος: Ιωάννα Παππά

Στο βωμό των εξετάσεων εκατομμύρια νέοι κάθε χρόνο θυσιάζονται προσπαθώντας να καταφέρουν να πραγματοποιήσουν όνειρα. Λησμονούν όμως και ξεχνούν πως οι εξετάσεις δεν καθορίζουν την ζωή τούς ! Πόσα παιδιά ετησίως κατά την διάρκεια αυτής της χρονιάς νοσούν επανηλημένα και γεννώνται προβλήματα υγείας και κουσούρια που θα τους ακολουθούν για πολλά χρόνια ίσως και για πάντα! Πόσα παιδιά-διάνοιες νιώθουν ανίκανα και άχρηστα επειδή δεν έγραψαν όπως ήθελαν την διάρκεια την εξέτασης, γιατί μετά από ένα δεκάλεπτο αφότου

τελείωσαν οι εξετάσεις θυμήθηκαν την απάντηση, γιατί δεν είχαν εκείνη την ημέρα την κατάλληλη συγκέντρωση, την κατάλληλη δύναμη, την κατάλληλη ψυχική ισσοροπία ! Και στο όνομα μιας δίκαιης εξέτασης σφάζονται παιδιά, απογοητεύονται και προσπαθούν ξανά και ξανά ή τα παρατούν αφού η ελπίδα χάθηκε! Η εξέταση έγινε εκτέλεση!

Έχει ριζώσει βαθιά μέσα μας το παραμύθι που μας έχουν πουλήσει. Έχουμε καταπιεί την προπαγάνδα και το ψέμα χωρίς να συνειδητοποιήσουμε καν πως πρόκειται για απάτη! Είναι όντος αυτή η παιδεία που θέλουμε; Πράγματι θέλουμε να γίνουμε παπαγάλοι; Χωρίς μυαλό, χωρίς την κριτική ικανότητα, που μας πιπιλίζουν στα σχολεία πως πρέπει να αποκτήσουμε ενώ ταυτόχρονα μας λένε πως ΠΡΕΠΕΙ και ΩΦΕΙΛΟΥΜΕ, αν θέλουμε να περάσουμε στην σχολή της αρεσκείας μας, να τα ξέρουμε ΑΠ'ΕΞΩ. Αυτή είναι η εκπαίδευση μας!

Και όχι μόνο η ελληνική εκπαίδευση αλλά στα ξένα εκπαιδευτικά συστήματα αφηγούνται ακριβώς το ίδιο παραμύθι! Για ποιόν ορθολογισμό μας μιλάτε; Νιώθω προσβεβλημένη και θιγμένη γιατί μπροστά στα μάτια μας ειρωνεύονται και πραγματοποιούν το μεγαλύτερο έγκλημα, να δημιουργούν αντί για πολίτες υπηκόους! Επαναστατούμε χωρίς να επαναστατούμε και παραμένουμε μάζα και όχι λαός! Μας έχουν καταστρέψει ότι καλύτερο έχει γεννηθεί σε αυτόν τον τόπο, το θείο δώρο μας, και κατέληξαν με τα πειράματα τους να κάνουν την παιδεία και την εκπαίδευση ένα έκτρωμα και ένα υβρίδιο εργαστηρίου! Όλοι ξέρουμε το κοινό μυστικό και βαδίζουμε με αυτό χωρίς βέβαια να το διαδώσουμε και χωρίς καν να φωνάξουμε τόσο ηχηρά ώστε να ακουστεί και σε όλους και μετά θα σπάσει! Το κοινό αυτό μυστικό, γιατί φυσικά το ξέρει κανείς και όλοι μαζί ταυτόχρονα, είναι η διαστροφή και η προστυχιά με την οποία εκπόρνευσαν την παιδεία μας!

Δεχόμαστε και εμείς και οι γονείς για τα παιδιά τους να μαθαίνουμε στείρα πράγματα! Μας μάθανε να παπαγαλίζουμε την λογική, την φιλοσοφία, τον ορθολογισμό μέχρι και τα μαθηματικά χωρίς να γνωρίζουμε τί είναι όλα αυτά! Γράφουμε αυτά που ποθούν με λύσσα να ακούσουν οι δημαγωγοί μας! Ότι όλα είναι καλά! Η διαφθορά είναι μύθος, η αξιοκρατία και η δημοκρατία προασπίζονται δια μέσου της παιδείας, και η παιδεία δημιουργεί πολίτες με κρίση! Καταλήξαμε να βλέπουμε το ψέμα, να καταλαβαίνουμε το ψέμα, να δεχόμαστε το ψέμα, να καταπίνουμε το ψέμα και αντί να το φτύσουμε με οργή να παραμένουμε εκεί, αμίλητοι, ακούνητοι, άηχοι μέσα στην λήθη! Ποσό τραγικοί και γραφικοί έχουμε γίνει και εμείς και αυτοί!

Όσα γράφτηκαν ήταν αφόρμηση από τις επικείμενες πανελλήνιες εξετάσεις. Ξέρω πολύ καλά πως τα λόγια αυτά θα πέσουν στο κενό και η ανταπόκριση, μάλλον η συνειδητοποίηση του ζητήματος θα είναι αν όχι μηδαμινή, ελάχιστη. Δεν ξυπνάς εύκολα μετά από τόσα χρόνια ύπνου! Ακόμα και αν ξυπνήσεις ξαναπέφτεις για ύπνο αφού ''ξέρεις'' οτι όλα είναι ψέματα. Γιατί είναι μικρή αυτή η διαχωριστική γραμμή αλήθειας ψέματος ! Εγώ τελειώνω εδώ και θέλω βαθιά μέσα μου να δω την παιδεία που ονειρεύομαι, το χαμόγελο στα παιδιά που διψάνε για διάβασμα και δεν το βλέπουν σαν υποχρέωση και αγκαρία , που δεν καίνε τα βιβλία αλλά αυτούς που τους γέννησε αυτό το συναίσθημα.

Ας στοχεύσουμε στον πυρήνα του κακού και όχι στους γύρω μας που παλεύουν για τους ίδιους στόχους όνειρα και ιδανικά. Ας γίνουμε δημιουργικοί ας μην εμπορευματοποιήσουμε ξανά την τέχνη. Ας εκπαρθενέψουμε λέξεις και αξίες τόσο για εμάς όσο και για το μέλλον των παιδιών που τώρα γεννιούνται και δεν ξέρουν τίποτα ακόμα και δεν έχουν ιδέα τι εστί Αγάπη, Φιλία, Δικαιοσύνη, Φιλότιμο, Αλληλεγγύη! Ας μην γεμίσει το μυαλό τους με ψίχουλα και ψέματα ! Ας προφυλάξουμε εμείς αυτά που οι άλλοι άφησαν ξεκρέμαστα! Ας αναλάβουμε εμείς την ευθύνη, γιατί ο φυγόπονος πότε δεν έζησε και ποτέ δεν πέθανε στην ψυχή του και αξίζει να παλέψει κανείς και να πονέσει γιατί θα καταλάβει πως έζησε! Ας κάνουμε κάτι που αξίζει να γραφτεί και να διαβαστεί και ας γράψουμε κάτι που θα αποτελέσει πηγή έμπνευσης και αντίδρασης! Η επανάσταση και η εφηβεία συμβάδιζαν μαζί! Ας δράσουν επιτέλους!

ΑΝ ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΦΗΣΟΥΝ ΝΑ ΟΝΕΙΡΕΥΤΟΥΜΕ!

ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΚΟΙΜΗΘΟΥΝΕ!

Ετικέτες: Ιωάννα Πάππα Tweet Share on

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα