Όταν η Μουσική συναντά τη Γλώσσα και την Αριθμητική…

Tweet Κατηγορία: ΆρθραΑρθρογράφος: Ειρήνη Πασκουαλίτα Κότσιφα

  Όταν η Μουσική συναντά τη Γλώσσα και την Αριθμητική…
Κάθισαν αμέσως και υπομονετικά περίμεναν να ξεκινήσει η παράσταση για την οποία ήξεραν πολλά. Δεν είχα προλάβει να δώσω περισσότερες πληροφορίες εκτός της υπόθεσης του έργου, αλλά πιστέψτε με όπως διαπιστώθηκε γι’ άλλη μια φορά κι αυτό ήταν περιττό. Τα μάτια τους γούρλωσαν και τα χείλη τους ανοιγόκλειναν συνέχεια σιγοτραγουδώντας τα τραγούδια. Αγωνία, γέλιο

και χαρά πλημμύρισε την αίθουσα του θεάτρου. Ο λόγος για την θεατρική παράσταση «Λάχανα και Χάχανα» του Τάσου Ιωαννίδη που για μια ακόμη φορά ξεδίπλωσε το ταλέντο του και κέρδισε το πιο απαιτητικό και δύσκολο κοινό, τους μαθητές μας.
• Πώς ήρθε η ιδέα ή η έμπνευση να ασχοληθείτε με τη μελοποίηση των κειμένων της Γλώσσας της Α’ δημοτικού;
Όλα ξεκίνησαν από το τρίτο μου παιδί, την Ερμιόνη. Όταν φοιτούσε στην πρώτη δημοτικού ήταν η εποχή που μόλις είχαν βγει τα καινούρια βιβλία της γλώσσας. Μια μέρα λοιπόν ήρθε στο σπίτι και ανακοίνωσε ότι έχει να μάθει απέξω ένα ποίημα για τον αχινό. Εντάξει είπα και ξεκινήσαμε να το μάθουμε. Μετά από δύο ώρες την ξαναρώτησα και διαπίστωσα ότι δε το θυμόταν πολύ καλά. Τότε μου ήρθε η ιδέα να πάμε στο πιάνο και να το τραγουδήσουμε. Έτσι κι έγινε. Δυο μέρες αργότερα είχε να μάθει άλλο ποίημα ‘Τιτίνα η κότα’. Τελικά την ίδια διαδικασία μάθησης ακολουθήσαμε και για τα υπόλοιπα ποιήματα που είχε το βιβλίο της γλώσσας. Κάποια στιγμή με κάλεσε η δασκάλα της λέγοντάς μου ότι τα άλλα παιδιά ζηλεύουν, που η Ερμιόνη ξέρει να τα τραγουδά και μου ζήτησε να πάω στο σχολείο τους και να τα παίξω στο πιάνο. Ήταν η πρώτη συναυλία με τα «Λάχανα και Χάχανα». Από κείνη τη μέρα πείστηκα πως έπρεπε να τα μελοποιήσω και να τα εκδώσω. Έκανα ένα αίτημα στο Υπουργείο Παιδείας, μετά από 8 μήνες περίπου μου είπαν ότι μπορώ να τα μελοποιήσω αφού πάρω πρώτα την άδεια από τη συγγραφική ομάδα. Ακολούθησαν κι άλλες διαδικασίες μέχρι να δοθεί η οριστική άδεια. Ήταν να βγει με την ορχήστρα της ΕΡΤ και την παιδική χορωδία του 3ου προγράμματος. Η χορωδία όμως διαλύθηκε, ενώ ήμασταν σε πρόβες. Ύστερα λοιπόν από 2 χρόνια περιπέτεια βγήκε το πρώτο cd «Λάχανα και Χάχανα», το οποίο αγαπήθηκε πολύ κι έγινε αμέσως χρυσό με αποτέλεσμα να ακολουθήσει και η υπόλοιπη σειρά «Χάχανα και Λάχανα- Η προπαίδεια», «Εδώ νηπιαγωγείο».

• Πόσο δύσκολο είναι να συνθέτεις μουσική για παιδιά; Δεδομένου ότι τα παιδιά ανήκουν σε μια κατηγορία ανθρώπων που έχουν πολλές απαιτήσεις, κουράζονται ή βαριούνται εύκολα και κρίνουν αυστηρά.
Θεωρώ ότι τα παιδιά είναι όντα που σε κοιτούν κατάματα σου λένε την αλήθεια κι απαιτούν κι από σένα να τους πεις την αλήθεια. Αν δεν τους πεις την αλήθεια αυτόματα το κεραυνοβόλο τους βλέμμα είναι σε θέση να διαβάσει το ψέμα και να το απορρίψει- να το αρνηθεί. Σίγουρα μπορεί να τα ξεγελάσεις με ρυθμούς που σχετίζονται με τους χτύπους της καρδιάς ‘μπουμ-μπουμ-μπουμ’ και που είναι ρυθμικά γνώριμοι, αλλά για να τους διεγείρεις τη σ

Keywords
Τυχαία Θέματα