Όσο θα φτωχαίνεις, τόσο θα πλουτίζω

Tweet

Της Κλειώ Ιωάννου

Το 2013 θέλουν να το θυμόμαστε, όπως βέβαια και τα προηγούμενα τρία χρόνια μέσα από τις καλύτερες φωτογραφίες, τα πρόσωπα, τη φτώχεια μας, τις δύσκολες στιγμές που περνάμε, οι οποίες όμως θα φύγουν και θα έρθουν οι καλές, της ανάπτυξης και των πλεονασμάτων. Το 2013 όσοι κυβερνούν, σε συμπονούν και κατανοούν τις δύσκολες στιγμές που περνάει ο λαός και η κοινωνία, πετάνε μια ατάκα, γράφουν και ένα άρθρο για τον δυσαρεστημένο που τον διέλυσε η ανεργία, τα χαράτσια και το «φυσικό» φαινόμενο της κρίσης. Το 2013 μπορεί

να μη βγήκαμε αλλά κοντοζυγώνει η έξοδος από το τούνελ, μπορεί να μην μπήκαν όλοι αλλά μπήκαν αρκετοί «κλέφτες» φυλακή. Το 2013 …

Το 2013 όμως κάποιοι φτώχυναν, και μάλιστα φτώχυναν πολύ και κάποιοι άλλοι πλούτισαν όσο φτώχυναν οι άλλοι.

Το 2013 σύμφωνα με το Bloomberg, 524 επιπλέον δισεκατομμύρια φούσκωσαν τις τσέπες των 300 ζάμπλουτων επιχειρηματιών – επενδυτών του πλανήτη. Ο συνολική τους περιουσία ανήλθε σε 3,7 τρισεκατομμύρια δολάρια. Μόνο 70 από αυτούς είδαν πτώση κερδών το τελευταίο 12 μηνο.

Στις 31 Δεκέμβρη, τα νοικοκυριά, οι άνεργοι και οι μεροκαματιάρηδες έκαναν τον δικό τους απολογισμό διαπιστώνοντας ότι τους έλειπε ένα ακόμα μεγάλο ποσοστό του μισθού τους ή κάποια θέση εργασίας σε έναν από τους συγγενείς, αν δεν έχουν φτάσει τον έναν εργαζόμενο σε κάθε οικογένεια.

Την ίδια ώρα, κάποιοι άλλοι διαγκωνίζονταν για το ποιος θα κατακτήσει το "κύπελλο" του καλύτερου εκμεταλλευτή, με τους τελευταίους να είναι απαρηγόρητοι, καθώς με τα 4 δισεκατομμύρια τα οποία διαθέτουν ίσα ίσα που μπαίνουν στην τελική 300αδα.

Το πρωτάθλημα κερδοφορίας το κατακτά ο Bill Gates, με την περιουσία του να εκτινάσσεται στα 78,5 δισεκατομμύρια, αυξάνοντας το χρηματοκιβώτιό του κατά 40% με 15,8 δισεκατομμύρια δολάρια μόνο για φέτος.

Τη θέση αυτή, στέρησε μετά από τρεις συνεχόμενες χρονιές από τον Μεξικανό επιχειρηματία Κάρλος Σλίμ, ο οποίος βρέθηκε φέτος στη δεύτερη θέση, με την περιουσία του να εκτιμάται σε 73,8 δισεκατομμύρια δολάρια. Το βάρος της απώλειας αυτής θα πέσει στους εργάτες των αναπτυσσόμενων χωρών όπου βρίσκεται και το μεγαλύτερο ποσοστό των επενδύσεών του, με ακόμα μεγαλύτερη ένταση τις εκμετάλευσης

Η κρίση του 2008, το 2009, το 2010, το 2011… το 2013, είναι πραγματικά καλές χρονιές και θα γίνονται ακόμα καλύτερες. Και αυτό όσο ξεχνάμε. Όσο ξεχνάμε ότι η χαμένη ζωή και ο πλούτος καταλήγει πάντα σε ένα χρηματοκιβώτιο, του οποίου την πρόσβαση θα έχουν όλο και λιγότεροι. Όσο ξεχνάμε οτι το να τον διεκδικούμε, είναι ένα αυτονόητο δικαίωμα και όχι μια παραχώρηση.

Tags: πλούσιοιπλούτοςοικονομίακαπιταλισμόςΚλειώ Ιωάννου Tweet Share on

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα