Ομάδα φοιτητών φιλοδοξεί να δημιουργήσει στην πόλη ένα μοναδικό Makerspace με υψηλά πρότυπα

Η Θεσσαλονίκη θέλει να δημιουργήσει τον δικό της "κατασκευαστικό" χώρο, ένα είδος εργαστηρίου με εξειδικευμένο εξοπλισμό, όπου κάθε είδους artisan (τεχνίτης), κατασκευαστής ή επιστήμονας θα μπορεί να αναπτύσσει την ιδέα του για την παραγωγή ενός προϊόντος - εξαρτήματος, που διαφορετικά δεν θα είχε τη δυνατότητα, όχι μόνο εξαιτίας της έλλειψης χώρου και χρημάτων για να την υποστηρίξει, αλλά ενίοτε και της έλλειψης τεχνογνωσίας.

Η Thessaloniki Makerspace είναι μία ομάδα

φοιτητών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), που είχε την ιδέα να δημιουργήσει έναν τέτοιο εργαστηριακό χώρο, που λείπει από την πόλη, ξεκινώντας αρχικά από τις δικές της ανάγκες για δημιουργία, αλλά και από τη διαπίστωση που προέκυψε, όταν μέλη της θέλησαν να κάνουν κάποιες ιδέες τους πράξεις. "Κάποια στιγμή είχα την ιδέα να φτιάξω από τα άχρηστα πλαστικά μπουκάλια υλικό για εκτύπωση σε τρισδιάστατο εκτυπωτή (3D printer), δηλαδή πλαστικό νήμα που χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο μηχάνημα για την παραγωγή ενός μοντέλου. Δεν είχα τον εξοπλισμό και διαπίστωσα ότι δεν μπορούσα να βρω κάπου αλλού, δανειζόμενος για κάποιο διάστημα τα εργαλεία που χρειάζομαι" είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αντώνης Μαυρομανώλης, φοιτητής στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ και ο βασικός εμπνευστής της ιδέας.

Από αυτή την ανάγκη γεννήθηκε η ιδέα δημιουργίας ενός εργαστηριακού χώρου (τύπου fab lab), που θα στεγάζει ομάδες οι οποίες εργάζονται πάνω σε ένα project, χρησιμοποιώντας τον εξοπλισμό (hardware), χωρίς να είναι αναγκασμένοι να επενδύσουν χρήματα για την αγορά του, που, εξάλλου, έχει μεγάλο κόστος. Σε αυτόν θα υπάρχουν υπολογιστικά εργαλεία (CNC και 3D printers), κοπτικά εργαλεία, βαφεία, εργαλεία συγκόλλησης, τρυπάνια, ηλεκτρονικά, εργαλεία ξύλου και μετάλλου κ.ά. Οι ομάδες αυτές θα μπορούν να αναπτύσσουν τα σχέδιά τους και επιχειρηματικά, έχοντας κατάλληλη υποστήριξη, μέσω σεμιναρίων τεχνογνωσίας και ενημέρωσης για τον τρόπο λειτουργίας της αγοράς και των επιχειρήσεων. Θα δίνεται επίσης η δυνατότητα παρουσίασης της ιδέας τους σε επιχειρήσεις.

ΑΠΕ ΜΠΕ

Θεσσαλονίκη
Keywords
Τυχαία Θέματα