Όλο και περισσότεροι φοιτητές εργάζονται για να μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα

Αυξάνεται ο αριθμός των φοιτητών που εργάζεται προκειμένου να ανταπεξέλθει στις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Την ίδια ώρα, οι περισσότεροι από τους μισούς ανέργους δήλωσαν διατεθειμένοι να αλλάξουν τόπο κατοικίας, προκειμένου να αναλάβουν εργασία.

Η έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ διεξήχθη παράλληλα με την Έρευνα Εργατικού Δυναμικού κατά το Β’ τρίμηνο του 2016 και πληθυσμός-στόχος της ήταν άτομα ηλικίας 15 έως 34 ετών.

Από τα στοιχεία που προκύπτουν, περίπου

ένας στους πέντε ερωτωμένους δηλώνει ότι εργάστηκε κατά τη διάρκεια των σπουδών του, με τους άνδρες να έχουν ελαφρύ προβάδισμα έναντι των γυναικών. Το ποσοστό αυτό είναι σημαντικά υψηλότερο για άτομα ελληνικής υπηκοότητας, απασχολουμένους αυτή τη χρονική περίοδο, άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, καθώς και άτομα ανώτερου επιπέδου εκπαίδευσης.

Γενικά, η αμειβόμενη εργασία αναφέρεται συχνότερα από τη μη αμειβόμενη, ενώ περίπου τα μισά από τα άτομα που εργάστηκαν είχαν μόνο αμειβόμενη εργασία. Το υψηλότερο ποσοστό ατόμων με αμειβόμενη εργασιακή εμπειρία εντοπίζεται στους απασχολουμένους και στα άτομα με υψηλό μορφωτικό επίπεδο.

Στην πλειοψηφία τους οι ερωτώμενοι δηλώνουν ότι δε συνέχισαν τις σπουδές τους, είτε διότι θεωρούσαν το τότε επίπεδο σπουδών τους ικανοποιητικό (36,4%), είτε επειδή ήθελαν να εργαστούν (28,2%).

Ακόμη το 13,2% των ερωτώμενων αναφέρουν ότι δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στον βαθμό δυσκολίας ενός ανώτερου επιπέδου σπουδών, ενώ το 5,0% επισημαίνει το υψηλό κόστος σπουδών. Άλλοι λόγοι είναι οικογενειακοί, υγείας κλπ.

Για τους άνδρες κυριότερος λόγος είναι το ότι ήθελαν να εργαστούν, ενώ για τις γυναίκες το ότι είχαν ικανοποιητικό επίπεδο σπουδών. Επίσης, η επιθυμία για εργασία εντοπίζεται περισσότερο σε νεότερες ηλικίες, χαμηλότερα επίπεδα εκπαίδευσης και άτομα αλλοδαπής υπηκοότητας. Επιπλέον, σε αυτές τις κατηγορίες αναφέρεται περισσότερο η δυσκολία ανταπόκρισης σε ανώτερο επίπεδο σπουδών.

Το ποσοστό των ατόμων που δηλώνουν ότι ξεκίνησαν κάποιο άλλο πρόγραμμα σπουδών μετά την ολοκλήρωση του υψηλότερου επιπέδου σπουδών τους είναι ιδιαίτερα μικρό και κυμαίνεται στο 3,4%. Υψηλότερα ποσοστά εμφανίζονται στις μικρότερες ηλικίες και κυρίως στα άτομα με πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Από τα παραπάνω άτομα μόλις το 5% ολοκλήρωσε το πρόγραμμα που ξεκίνησε. Αυτό αφορά κυρίως σε άτομα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και ελληνικής υπηκοότητας.

φοιτητέςεργαζόμενοι φοιτητέςεργασίαΕΛΣΤΑΤφτώχεια
Keywords
Τυχαία Θέματα